Gazete Vatan Logo

Hz. Yuşa kimdir? Hz. Yuşa'nın mucizeleri ve hayatı

Hz. Yuşa, Hz. Musa'dan sonra İsrailoğulları’nın lideri olmuştur. Yusuf aleyhisselam'ın neslinden gelir ve Hz. Yusuf'a benzetilir. Peki, Hz. Yuşa kimdir? Hz. Yuşa'nın türbesi ve tepesi nerededir? Hz. Yuşa'nın mucizeleri ve hayatı…

Hz. Yuşa kimdir? Hz. Yuşa'nın mucizeleri ve hayatı

Hz. Yuşa, İsrailoğulları’nın lideri olarak bilinmektedir. Hz. Musa'nın vefatından sonra İsrailoğulları’na lider tayin edilmiş ve Hz. Musa'nın çağdaşı olarak bilinmiştir. Hz. Yuşa hayatı boyunca birçok mucizesi olan peygamberler arasındadır.

HZ. YUŞA KİMDİR?

Hz. Yuşa'nın adı İbranicedir ve günümüzde türbesi İstanbul'da bulunmaktadır. Hz. Yuşa'nın doğumuna ait bilgi çok fazla yoktur. Yalnızca Yusuf aleyhisselam neslinden olduğu ve orta boylu, göğsü yaslı olduğu bilinir.

Yüzü son derece güzeldir ve bundan dolayı Hz. Yusuf'a da benzetilir. Kahraman ve cesur bir kimse olarak bilinen Hz. Yuşa ayrıca oldukça başarılı bir savaşçıdır. Tam adı Kur'an-ı Kerim'de geçmese de Hz. Musa kıssalarında kendisinden bahsedilmektedir. Hz. Yuşa'dan Musevilerin kutsal kitabı olan Tevrat'ta da bahsedilir.

HZ. YUŞA'NIN MUCİZELERİ VE HAYATI

Birçok peygamber gibi Hz. Yuşa'nın da birçok mucizesi vardır. Bu mucizelerden en önemlisi Ürdün nehrinin yarılması olduğu bilinmektedir. Kenan topraklarını fetih için Ürdün'e gelen ve bunun için de Ürdün nehrinden geçmek zorunda olan Hz. Yuşa, ordusunun buradan geçebilmesi için Ürdün nehrini yarmıştır. Hz. Yuşa'nın diğer mucizesi ise melekler tarafından destekleniyor olmasıdır. Ayrıca Hz. Yuşa'nın melekler ile konuştuğu da bilinir. Kendi ordusunun melekler tarafından desteklenmiş olduğu da bilinmektedir.

Haberin Devamı

Yuşa aleyhisselam Kudüs şehrini fethederken Cuma günü akşam üzeri güneş batarken Allah'a güneşin bir süre daha batmaması için dua ettiği bilinir. 'Ey Allahım' Güneşi geri al' demiştir ve Allah (cc) bu duayı batmak üzere olan güneşi yükselterek kabul etti. Bu sayede bir süre daha gündüz devam etti ve Kudüs fethedildikten sonra da battı.

HZ. YUŞA'NIN TÜRBESİ VE TEPESİ NEREDEDİR?

Yuşa hazretleri tepesi günümüzde Boğaziçi Anadolu kıyısında bulunan Anadolu Kavapında yer alır. Denizden 200 metre yüksekte olan ve Hz. Yuşa'nın mezarı olarak bilinen bir tepedir. Hz. Yuşa tepesi bir tepededir ve mezar tam olarak 17 metredir. Bunun en büyük sebebi cenazenin tam olarak nerede olduğunun bilinmemesidir. Türbenin yanında Hz. Yuşa camisi vardır. Tarihin birçok döneminde her din tarafından bölge kutsal alan ilan edilmiş ve buralara farklı dinlere ait olan tapınaklar yapılmıştır.

Haberin Devamı

HZ. YUŞA ÖLÜMÜ

Hz. Yuşa, iki denizin birleştiği yer olarak da bilinen Marmara ile Karadeniz arasına yolculuk yaparak Hızır (as) ile buluşmuştur. Bu buluşmadan Kur'an-ı Kerim'in Kehr suresinin 60 ve 65. ayetlerinde bahsedilmektedir. Hz. Yuşa buradaki savaşta şehit olmuştur ve tepeye gömülmüştür. Bu nedenle tepenin adı Yuşa tepesi olmuştur. Yuşa tepesinde bulunan Hz. Yuşa'nın kabri 17 metre uzunluğunda ve 4 metre genişliğindedir. Bir rivayete göre mezarın olduğu yerde hiçbir koyun ve keçi otlamaz. Yuşa tepesi, İstanbul Beykoz'un Anadolu Kavağı semtinde yer alır.