Gazete Vatan Logo

Hz. Cebrail kimdir? Hz. Cebrail'in görevleri nelerdir?

İslami alanda dört büyük meleklere yer verilmektedir. Bu dört büyük melek Mikail, Azrail, İsrafil ve Cebrail'dir. Görüldüğü gibi Cebrail dört büyük melekten bir tanesidir. Bu dört büyük meleğin her birinin farklı farklı görevleri vardır. Örneğin Azrail meleğinin görevi canlıların canını almaktır. İsrafil meleğinin görevi kıyamet günü Süru üflemektir. Mikail meleğinin görevi ise doğa olaylarını idare etmek ve canlıların rızıklarını kontrol etmektir. Azrail meleğine canlıların canını aldığı için ölüm meleği de denmektedir.

Hz. Cebrail kimdir? Hz. Cebrail'in görevleri nelerdir?

Hz. Muhammet'e Hira dağında ilk vahiy gelmiştir. Bilindiği gibi vahiy demek Allah tarafından bir buyruğun ilgili peygambere iletilmesi demektir.

HZ. CEBRAİL KİMDİR?

Hira dağındaki vahiyde yani bildiride Hz. Muhammet'e oku manasına gelen İkra ayeti gelmiştir. İşte bu vahiyi bildiren meleğe Hz. Cebrail denmektedir. Aynı zamanda Hz. Cebrail Yahudilik ve Hristiyanlık dinlerinde de ismi bulunan bir melektir.

HZ. CEBRAİL'İN GÖREVLERİ NELERDİR?

Dört büyük meleğin her birinin farklı farklı görevleri olduğunu söyledik. Aynı zamanda Cebrail haricindeki diğer üç meleğin görevlerinin neler olduğunu da merak edenler açısından yukarıdaki giriş paragrafından bildirdik. Hz. Cebrail'in görevi ise peygamberlere vahiy getirmektir. Burada vahiy kelimesiyle kasıt edilen bildiriler ve Allah2ın buyruklarıdır. Bu bildiri ve buyruklar Hz. Cebrail aracılığı ile peygamberlere bir sure şeklinde gelmektedir. Hz. Cebrail Allah'ın emir ve yasaklarını peygamberlere getirir. Hz. Cebrail bu görevinden dolayı tüm meleklerin üstünü ve en büyüğü olarak anılmaktadır.

Haberin Devamı

HZ. CEBRAİL'İN YARATILIŞI

Allah Hz. Cebrail'i diğer melekler gibi yaratmıştır. Hz. Cebrail'in bir diğer ismi de güven anlamına gelen emin ismidir. Kuranı Kerim'de Hz. Cebrail'in diğer isimleri de bildirilmiştir. Cibril ismi ise Kuranı Kerimde Hz. Cebrail'den bahsedilirken kullanılan isimdir.

Resül, Ruhulemin ve Ruhulkudüs Hz. Cebrail'in diğer isimleridir. Hz. Cebrail Allah'a en yakın olan melektir diyebiliriz. Diğer meleklerden üstünlüğü ve büyüklüğü bu özelliğindendir. Hz. Muhammet de Hz. Cebrail'den bahsetmiştir. Anlatımlarında Hz. Cebrail'in büyük bir akla ve güce sahip olduğunu söylemiştir.

Hz. Cebrail aynı zamanda Seyyüd-ül Melaike ismiyle de bilinmektedir. Bu ismin anlamı ise meleklerin efendisi demektir.

HZ. CEBRAİL KAÇ KERE DÜNYAYA İNMİŞTİR?

Bilindiği gibi Hz. Cebrail'in görevi emir ve yasakları peygamberlere bildirmektir. Bu görevi yapabilmek için Hz. Cebrail'in dünyaya inmesi gerekmektedir. Hatta Hz. Muhammet'in peygamberlik yaşamı boyunca Allah’ın emir ve yasaklarını getiren melek Hz. Cebrail'dir. Bu vahiy meleğinin bu süre içerisinde dünyaya indiğini söyleyebiliriz.

Haberin Devamı

Hadisler incelendiğinde Hz. Cebrail'in görevini yerine getirebilmek için insan suretiyle Hz. Muhammet'e gözüktüğü söylenmektedir. Hz. Muhammet'e namaz, abdest gibi önemli dini bilgileri ilk öğretenin Hz. Cebrail olduğu söylenmektedir.

Bilindiği gibi Hz. Muhammet İslami yayarken çok zorluklar ve engeller yaşamıştır. Hz. Muhammet'in bir zorluğu da Yahudiler tarafından sürekli dışlanmasıdır. Bu dışlanma sonucunda Yahudiler Hz. Muhammet'ten mucize göstermesini istemişlerdir. Hz. Muhammet'e mucize göstermesinde yardımcı olan melek yine Hz. Cebrail'dir.