Gazete Vatan Logo

Hz. Asiye kimdir? Hz. Asiye kimin karısıdır, özellikleri nelerdir?

Hz. Asiye Firavunun karısı olarak bilinmektedir. Hz. Musa'nın Nil nehrinde bulunup saraya getirilmesine ve sarayda yetiştirilmesine vesile olan bir kadındır. Peki, Hz. Asiye kimdir? Hz. Asiye kimin karısıdır, özellikleri nelerdir? Hz. Asiye Kur'an-ı Kerim'de geçiyor mu? Hz. Asiye Firavunun karısı mı? Hz. Asiye hangi dini kabul etmiştir? Kur'an-ı Kerim'de Hz. Asiye’den nasıl bahsedilir? İşte Hz. Asiye hakkındaki bilgiler…

Hz. Asiye kimdir? Hz. Asiye kimin karısıdır, özellikleri nelerdir?

Hz. Asiye, Kur'an-ı Kerim'de Firavunun karısı olarak bahsedilen fakat direkt olarak ismi söylenmeyen bir kadındır. Ancak Hz. Asiye'nin ismini Hz. Muhammed (sav) zikretmiştir ve onu Firavunun eşi Asiye olarak açık bir şekilde belirtmiştir. Kur'an-ı Kerim'de yer alan bilgiye göre Hz. Asiye, Musa doğduktan sonra Firavunun sarayına gitmesi için rol almış ve Hz. Musa'nın getirdiği dini kabul etmesi ile bilinir.

HZ. ASİYE KİMDİR?

Hz. Asiye bilindiği üzere zalim firavunun iyi kalpli olan eşidir. Hz. Asiye Hz. Musa'nın öldürülmekten kurtulmasına vesile olarak sarayda yetişmesini sağlamıştır. Sonrasında Hz. Musa'nın saraydaki sihirbazları yendiğini görmüş ve Musa'nın dinini kabul etmiştir.

HZ. ASİYE KİMİN KARISIDIR, ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

Hz. Asiye, Firavunun karısı olarak bilinir. Kur'an'da adı tam olarak geçmese de rivayete göre Hz. Muhammed (sav) ismini açık bir şekilde zikretmiştir. Kur'an-ı Kerim'de Hz. Meryem ile beraber Hz. Asiye'den bahsedilir. Hz. Asiye Firavundan olan kızının Nil nehrinde bulduğu Musa'yı saraya getirmesini ve burada büyütülmesini sağlayan kişi olarak da bilinir. Hz. Asiye Allah'ın (cc) birliğine inanmış ve Hz. Musa'nın dinine iman etmiştir.

Haberin Devamı

Hz. Musa'nın peygamberliğine inanmasından dolayı firavundan çok ağır eziyetler görmüş ve işkencelere maruz kalmıştır. İmanı güçlü ve yüce olan Hz. Asiye tüm bu eziyetlere rağmen Hz. Musa'nın peygamberliğine inanmaktan vazgeçmemiştir. Bu nedenle de Kur'an-ı Kerim'de Hz. Asiye ile Hz. Meryem'den en yüksek kemale ermiş olan kadın olarak bahsedilmiştir.

KUR'AN-I KERİM'DE HZ. ASİYE'DEN NASIL BAHSEDİLİR?

Kur'an-ı Kerim'de Hz. Asiye'den Hz. Musa'yı (as) bulup sarayına alması ile bahsedilmiştir. Hz. Musa'nın doğduğu sene Firavun İsrailoğullarından doğan bütün erkek çocuklarının öldürülmesini emretmiştir. Hz. Musa (as) doğduğu zaman Allah (cc) resulü onu annesine bir sandık içine koyup nehre bırakmasını ve korkmayıp Allah'a güvenmesini emretmiştir.

Allah'ın (cc) izni ile Hz. Musa'ya hiçbir şey olmamış, Nil nehrinde bulunarak saraylarda büyütülmüştür. Nehrin kenarındaki cariyeler Hz. Musa'nın içinde bulunduğu sandığı alarak Hz. Asiye'ye getirmişlerdir. Hz. Asiye sandığın içindeki bebeği gördüğünde içinde bir sevgi hissetmiş ve bir şekilde Firavunu ikna ederek sarayda yetiştirilmesini sağlamıştır.

Haberin Devamı

HZ. ASİYE'NİN DURUMU KUR'AN'DA NASIL ANLATILMIŞTIR?

Kur'an-ı Kerim'de Asiye validenin durumu şu şekilde anlatılmıştır:

Allah (cc) iman eden kişilere Firavunun zevcesini örnek olarak getirdi. O vakit o 'Ya Rabbim bana katında cennetten bir ev yap! Beni firavun ve onun kötü amellerden kurtar! Beni o zalimlerinden güruhundan selamete çıkar' demiştir. (Tahrim, 66-11)

Cennet kadınlarının en üstünleri Fatıma Binti Muhammed, Hatice Bintil Huveylid, Firavunun zevcesi Asiye Binti Muzahim ve Meryem Binti İmran'dır. (Ahmed B. Hanbel, Hakim, Müstedrek, c2, s: 594)