Gazete Vatan Logo

Hz. Ali Kimdir? Hz Ali Hayatı, Sözleri Ve Ahlaki Özellikleri...

Hz. Ali dört halifeden biridir ve 604 senesinde Mekke'de doğduğu rivayet edilir. Hz. Ali hem peygamber efendimizin (sav) damadı hem de ona ilk iman edenlerden olmuştur. 

Hz. Ali Kimdir? Hz Ali Hayatı, Sözleri Ve Ahlaki Özellikleri...

 

Hz. Ali, dört halife dönemindeki halifelerden biridir. İlk Müslümanlardan biri olması, ibadetleri ve yaşayış şekli de tüm Müslümanlar tarafından örnek alınmaktadır.

Hz. Ali Kimdir?

Hz. Ali 601 senesinde Mekke'de doğmuştur. Hz. Ali'nin asıl adı Ali Bin Ebu Talip olarak bilinmektedir. Ayrıca peygamber efendimizin (sav) damadı olarak da bilinir. Hz. Ali peygamber efendimize (sav) ilk iman eden ve ilk inanan Müslümanlardan biridir. 

 Bir rivayete göre Hz. Ali'nin doğumunun Kabe içinde olduğu söylenir. İyi huylu ve iyi ahlaklı olması sebebiyle de kendisine birçok lakap verilmiştir. Bu lakaplardan en fazla kullanılanı Şah-ı Velayet ve Sultanu-l Evliya olarak bilinir. Hz. Ali, hem peygamber efendimizin (sav) amcasının oğlu hem de damadı olma özelliğine sahiptir. 

Hz. Ali Hayatı, Sözleri ve Ahlaki Özellikleri

Hz. Muhammed'e (sav) ilk emirler geldiğinde iman edenlerden biri de Hz. Ali olmuştur. Hz. Ali 10 yaşındayken İslamiyet ile tanışmıştır ve Müslüman olmayı da kabul etmiştir. Her zaman İslamiyet'in yayılması adına çalışmalar yapmış ve Hz. Muhammed (sav) peygamberin yanında olmuştur. Hicri takvimin ikinci yılı geldiğinde Hz. Ali Hz. Muhammed'in (sav) kızı ile evlenmiş ve damadı olmuştur.

Haberin Devamı

Hz. Fatma ile evlenen Hz. Ali mutlu bir evlilik sürmüş ve bu evliliğinden de 5 çocuk sahibi olmuştur. Hz. Ali'nin çocuklarının isimleri Hz. Hasan, Hz. Muhassin, Hz. Hüseyin, Hz. Ümmü Gülsüm ve Hz. Zeynep olarak bilinir. Hz. Ali ayrıca Kur'an'ı ve sünnetleri en iyi bilen Müslümanlar arasında yer alır. 

Hz. Ali'nin Halifelik Dönemi

Hz. Muhammed (sav) öldükten sonra Hz. Osman'dan sonra Hz. Ali peygamber efendimizin kurduğu düzeni ve tüm emanetlerini devam ettirdi. Hz. Ali İslam devletinin topraklarını daha da genişletti ve İslam adına da cihat yaparak birçok savaşa katıldı. Hz. Ali'nin halifeliği bazı kesimler tarafından kabul edilmeyince baskılara maruz kaldı ve Sıffın savaşı ile hakem olayı gibi olaylara tanıklık etti.

Hakem olayından sonra Müslümanlar arasında bir bölünme oldu ve Hz. Ali tarafı ile karşıtları ortaya çıktı. Sıffın savaşı Hz. Ali döneminde olmuş ve kazanılmış savaşlar arasındadır. Hz. Ali suikasta uğradıktan sonra şehit edildi ve İslam'da halifelik dönemi de sonlanmış oldu.

Haberin Devamı

Hz. Ali'nin Sözleri

Hayatta asla sonu gelmeyecek olan iki şey vardır, bunlar akıl ve ilimdir.

Zulmün kılıcını çeken kişi aynı kılıç ile öldürülür.

Takva imanın temelini oluşturur.

Dua etmek müminlerin silahıdır ve aynı zamanda da dinin direğidir. Dua etmek göklerin nurudur.

Hayat iki günden ibarettir. Bir gün lehine, bir gün de aleyhinedir. Gün lehine olduğu zaman şımarma, aleyhine olduğu zaman da figan etme.