Gazete Vatan Logo

Anne İle İlgili Hadisler! Peygamberimizin Anne İle İlgili Hadisi Şerifleri...

Anneler çok önemlilerdir ve İslam dininde de önemlerini anlatan birçok hadisi şerif vardır. Cennet, annelerin ayakları altındadır ve onlara iyi davranmak oldukça önemlidir.

Anne İle İlgili Hadisler! Peygamberimizin Anne İle İlgili Hadisi Şerifleri...

'Ana babası, yanında yaşlandığı halde onların rızasını almayarak cenneti kazanamayanların burnu sürtülsün.' (Tirmizi)

'Ana babasına iyilik yapanlara müjdeler olsun! Allah (cc) onların ömürlerini uzatır.' (Buhari)

'Allah teala rızası, ana babanın rızasında, ana babanın gadabında bulunur.' (Tirmizi)

'Cihad, fisebillillah Allah (cc) yolunda yalnızca kılıç sallamaktan ibaret değildir. Anneye, babaya ya da evlada bakmak da bir cihattır. Ele muhtaç olmamak adına çalışmak da bir cihaddır.' (Deylemi)

'Anne babasına iyilik yapanlar ve onların iyiliklerini isteyenler ne mutlu! Allah (cc) onların ömürlerini güzel şekilde artırsın.' (İbn Enes radıyallahu anh)

'Ana babasına dine uygun bir şekilde hizmet eden ve onları razı etmiş olan Allah'ı (cc) da razı etmiş olur. Ana babasını gazaplandırmış olan ise Allah'ı (cc) gazaplandırmış olur.' (İbni Neccar)

Peygamberimizin Anne İle İlgili Hadisi Şerifleri

'Cennet anaların ayakları altındadır.': Günümüzde en çok bilinen ve paylaşılan hadislerden biridir. Annelere ne kadar değer verildiğini anlatan bu hadisin unutulmaması gerekir. Anne 9 ay boyunca evladını karnında taşır ve bebekliğinden itibaren her sıkıntısında yanında olur.

Haberin Devamı

Bebeğini besler, uyutur, büyümesini sağlar ve hasta olduğunda da baş ucunda durur. Annelerin evlatları üzerindeki emekleri hiçbir şey ile kıyaslanamaz. Bu nedenle de anneler cennet ile eşit tutulmuştur.

'Cihat sadece İslamiyet uğruna savaşmak değildir. Anne babaya bakmak ve onlarla ilgilenmek de bir cihat sayılır.': Cihat İslam için mücadele etmek ve savaşmak anlamına gelir. Bu hadis ile de anne babaya hak ettiği ilgiyi göstermenin ve onlara iyilik yapmanın önemi anlatılır. Anneye ve babaya saygı göstermek, onlara iyi bakmak cihat ile eş değer tutulmuştur.

Anne İle İlgili Ayetler Nelerdir?

'Rabbiniz size kendinden başkasına kulluk etmemenizi ve ana babanıza karşı da iyi davranmanızı emretmiştir. Anne ya da baban yanında yaşlanırsa onlara öf bile deme! Onları azarlamak yerine onlara gönül okşayıcı sözleri söyle ve onları razı et.' (İsra suresi 23. ayet)

Haberin Devamı

'Biz insanlara anne ve babasına iyi davranmasını emrettik. Annesi bütün zorluklara katlanarak onu taşıdı. O halde bana, annene ve babana şükret. Çünkü dönüşünüz de yine banadır.' (Lokman suresi 14. ayet)

Hz. Muhammed'in (SAV) Annesinin Adı Nedir?

Hz. Muhammed'in (SAV) annesinin adı Amine Hanım olarak karşımıza çıkar. Peygamber efendimiz henüz 6 yaşındayken 677 senesinde annesi Amine hanım vefat etmiştir. Amine hanım vefat etmeden önce peygamber efendimizi Halime hanıma bırakmıştır.

Peygamberimizin süt annesi Halime hanım olmuştur ve annesi Amine hanım vefat ettikten sonra ona bakmaya devam etmiştir. Buna göre Hz. Muhammed'in (SAV) öz annesi Amine hanım, süt annesi de Halime hanımdır.