Gazete Vatan Logo

Adalet İle İlgili Hadisler! Peygamberimizin Adalet İle İlgili Hadisi Şerifleri...

Adalet İslam dininde çok önemli bir kavramdır. Bu nedenle hadislerde ve ayetlerde çokça adalete yer verilmiştir. 

Adalet İle İlgili Hadisler! Peygamberimizin Adalet İle İlgili Hadisi Şerifleri...

'Ey insanlar dikkat edin! Rabbiniz tektir. Arapların Arap olmayanlara, Arap olmayanların Arap olanlara, siyah kırmızıya, kırmızının siyaha yani takvadan öte hiçbir üstünlük yoktur. Allah (cc) katında şüphesiz ki en üstün olanız ve Allah'tan (cc) en çok korkanız.' (Müsned-i Ahmed b. hanbel)

'Birbirinizi kıskanmayın, birbirinize kin tutmayın, birbirinize çirkin konuşmayın, birbirinize sırtınızı dönmeyin ve kiminiz kiminizi arkasından çekiştirmesin. Allah'ın (cc) kulları kardeşler bulun.' (Buhari, Müslim, Huccetü'l İslam imam gazali)

'Aynı iki elin parmakları gibi insanlar da birbirlerine eşittir. Hiç kimsenin hiç kimse üzerinde hak iddia etmesi mümkün değildir. Siz kardeşsiniz.'

'Allah (cc) insanlara karşı merhameti olmayan hiç kimseye merhamet etmez.'

'Bir saat ya da bir gün adalet ile hükmetmek, bir sene ya da altmış sene nafile ibadetten çok daha hayırlıdır.'

Peygamberimizin Adalet İle İlgili Hadisi Şerifleri

'Cennetlik olan üç gruptur. Adil ve başarılı bir devlet başkanı, yakınlarına ve Müslümanlara karşı yufka yürekli ve merhametli olan, ailesi kalabalık olmasına rağmen haram olandan kaçan ve kimseden bir şey istemeyendir.' (Müslim cennet 63)

Haberin Devamı

'Devlet otoritesi en büyük hamidir. Haksızlıklara onun yolu ile mücadele verilir ve tehlikelerden korunur. Bu otoriteyi kullananlar adaletle hükmede ve Allah'tan (cc) sakınmayı emrederse sevap kazanır. Bunun aksinde davranırlarsa da vebalini çekerler.' (Müslim, imare 43)

'Yedi sınıf insan vardır ki Allah (cc) onların bölgesinde başka gölgenin bulunmadığı günde bizzat kendi gölgesinde onları dinlendirecektir.'

'Yönettikleri insanlara, sorumlu oldukları kişilere ve ailelerine karşı adaletli davranan kişiler Allah (cc) katında Rahman'ın yanında olan minberlerin üzerinde ağırlanacaklardır.' (Nesai, adabül kudat 1)

Adalet Nedir?

Adalet, kelime anlamı olarak adil muameleyi desteklemek demektir. Doğru olanı yanında olmak ve doğu olmayanın yargılanmasını sağlamak demektir. Adalet bir toplumda olması gereken en önemli kavramlardan biridir.

Bunun yanında kişilerin içlerinde de adalet kavramının yer alması gerekir. Özellikle İslam dininde adalet önemlidir ve insanların da adil olmaları gerekir. Adaletli olmak hem insanların hem de toplumun bir arada yaşamasını sağlar. Adaletin olmadığı yerde karmaşa ortaya çıkar ve huzur olmaz.

Haberin Devamı

Adaletin İslam Dinindeki Önemi Nedir?

Adalet hukuk devletinin temeli olarak kabul edilir. Bu nedenle de Allah (cc) insanlara adalete uygun davranmalarını her zaman emretmiştir. Şüphesiz ki Allah (cc) adaleti, iyilik yapmayı, yardıma ihtiyacı olanlara yardım etmeyi emretmiştir. Azgınlığı fenalığı, kötülüğü ve hayasızlığı da insanlara yasaklamıştır.

Allah (cc) tüm kullarını eşit yaratmıştır ve eşit haklara sahip olmalarını emretmiştir. Bu nedenle Müslümanların kendilerini kimseden üstün ya da kimseden aşağıda görmemeleri gerekir. Çünkü tüm kullar Allah (cc) tarafından yaratılmıştır ve kimsenin kimseden hiçbir şekilde üstünlüğü yoktur.