Gazete Vatan Logo

Rakibini TAV’ladı

TAV, Sabiha Gökçen Havalimanı’nın Limak’a ait % 40 hissesini 285 milyon euroya aldı. Havaalanını TAV ve Malezyalılar işletecek. Limak ise üçüncü havalimanına yoğunlaşacak

Havalimanı işletmeciliğinde Türkiye’nin dünyadaki lider markası TAV Havalimanları, İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’ndaki yüzde 40 hissesini almak üzere Limak Grubu ile anlaştı. Sözleşmeye göre, gerekli onayların alınması ve işlemin tamamlanmasının ardından TAV ve Malaysia Airports, Sabiha Gökçen’de ortak olarak havalimanının yönetiminde eşit paya sahip olacak. Hisselerini TAV’a satan ve Sabiha Gökçen’in hem işletme hem de yer hizmetlerinden çıkan Limak ise üçüncü havalimanı projesine ağırlık verecek. Limak Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Özdemir, Reuters’a yaptığı açıklamada, “Üçüncü havalimanı ve aktif olduğumuz ana sektörlere konsantre olmak için ISG’deki yüzde 40 hissemizin satışı için anlaştık” dedi.

İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’nın işletme hakkı 1 Mayıs 2008’de Limak Holding, Hindistanlı GMR Infrastructure ve Malezyalı Malaysia Airports Holdings Berhad ortaklığına geçmişti. İstanbul Sabiha Gökçen’in işletmesini üstlenen İSG 20 yıllık işletme hakkını 1 milyar 932 milyon euroya devralmıştı. Nisan ayında Hndistanlı şirket paylarını 225 milyon euroya Malezyalı ortağa devretti.

Haberin Devamı

TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Sani Şener, söz konusu anlaşmayı stratejik bir adım olarak nitelendirdi.

İstanbul’da olmalıyız

Şener, “Yeni havalimanının faaliyete başlamasıyla Atatürk Havalimanı’nın kapanacağı düşünüldüğünde, Sabiha Gökçen’e ortak olmak TAV için önemli bir stratejik adım anlamına geliyor. Atatürk Havalimanı’nın sonrasını planlamak ve İstanbul’un büyüme potansiyelinden en azından 2030’a kadar faydalanmak üzere bir ayağımızı İstanbul’da tutmak amacıyla fırsatları kovalamak TAV’ın üst yönetimi olarak bizim sorumluluğumuzdur” dedi.

‘Ciddi iş birlikleri yapabiliriz’

Üsküp, Ohrid, Tiflis, Batum, Riga, Enfidha, Monastir, Ankara, İzmir, Bodrum ve Gazipaşa havalimanlarını içeren bir ağ oluşturduklarını, özellikle İstanbul ve Medine arasında güçlü bir sinerji yarattıklarını kaydeden Sani Şener, şöyle devam etti:

“Tüm bu havalimanı işletmelerimiz, ana üssümüz olan İstanbul’da ortaya çıkan bilgi birikiminden, hizmetlerden, İstanbul operasyonunun kapsam ve ölçeğinden yararlandı. Yeni havalimanı açıldığında İstanbul’un ikinci havalimanı olacak Sabiha Gökçen’de yer almamız bu verimliliği devam ettirecek. Bu çerçevede Limak ile müzakerelere başladık ve bir anlaşmaya vardık. Anlaşmanın iki tarafı için de ortak bir noktada buluşmak için mantıklı nedenleri vardı. Limak’ın yeni havalimanını alan konsorsiyumun ortaklarından olup oraya daha fazla konsantre olmak istemesi, bizim ise yukarıda anlattığım nedenlerden ötürü İstanbul’daki operasyonlarımızı 2021 sonrasına taşıma arzumuz bu anlaşmanın yollarını açtı. Malaysia Airports eğer ön alım hakkını kullanmaz ise, gerekli onaylar alındıktan sonra Sabiha Gökçen’de işletmeye katkıda bulunmaya başlarız.”

Haberin Devamı

Malaysia Airports ile güçlerini birleştirerek Sabiha Gökçen’i daha da geliştirmeyi umduklarını belirten Şener, “Malaysia Airports ile Sabiha Gökçen’in ötesinde, başka projelerde de çok ciddi işbirlikleri yapabileceğimize inanıyoruz. Biz sadece havalimanı işletmesi yapan bir şirketiz; başka projelere girmiyoruz ve elimizdeki sermaye birikimini ülkemizin bir havalimanına yatırmaktan da çok mutluyuz” dedi.

Haberin Devamı

Yeni pistle kapasite katlanacak

Pegasus’un ardından Sun Express ve THY’nin alt markası AnadoluJet operasyonu ile büyüyen havalimanı, geçen yıl 18.5 milyon yolcu taşıdı. Geçtiğimiz Ramazan Bayramı’nda ise havalimanı günlük 90 bin yolcuyu aştı. Bu yılın ilk 8 ayında, geçen yılın dönemine göre yüzde 32 artışla 15.5 milyon yolcuya hizmet verdi. Havalimanına ikinci bir pist ve uçaklar için yeni park yerleri eklenerek kapasitesinin artırılması planlanıyor. Ayrıca, Kadıköy-Pendik metro hattının havalimanına bağlanması için çalışmalar sürdürülüyor.

TAV Havalimanları 2013’de iştirakleriyle birlikte yaklaşık 652 bin uçak seferine ve yaklaşık 84 milyon yolcuya hizmet sundu.