Gazete Vatan Logo

Rahşan Ecevit’e kutsal miras

Ecevit’in dedesinden kalan mirası yeniden gündeme taşındı

Mescid-i Nebevi’deki genişletme çalışmaları Bülent Ecevit’in dedesinden kalan 2 milyar Dolarlık mirası yeniden gündeme taşıdı. Aralarında Rahşan Ecevit’in de bulunduğu 70 varis, tapusu Emin Paşa’ya ait olan Mescid-i Nebevi’nin de içinde olduğu arazinin istimlak bedellerinin ödenmesini bekliyor.

OSMANLI döneminde, 5 asır önce kutsal toprakları korumakla görevlendirilen Medine Harem Şeyhi Hacı Emin Paşa’nın soyundan gelenler, büyük dedelerinin üzerine kayıtlı 110 bin metrekarelik alanın istimlak bedeli için yıllardan bu yana mücadele veriyor. Bu alanlardan biri Hz. Muhammed, Hz.Ömer ve Hz.Ebubekir’in kabirlerinin bulunduğu, toplam 235 bin metrekarelik alana sahip Mescidi Nebevi’nin 99 dönümlük kısmını oluşturuyor. Osmanlı döneminde dedelerinin üzerine kayıtlı bu alanın tapularına sahip olanlar içerisinde, Eski Başbakan Bülent Ecevit ile beraber yaklaşık 70 mirasçı bulunuyor. Mirasçılar, dedelerinden kendilerine kalan arsaların istimlak bedellerini alabilmek için 70 yıl önce önce başlattıkları hukuk mücadelesini kazanmış ve mirasçıların istimlak bedeli talepleri Suudi yetkililer tarafından kabul edilmişti. Ancak istimlak edilen yerlerin bedeli için mirasçılara yaklaşık 300 milyon dolar ödeyeceğini açıklayan Suudi yönetimi halan bu ödemeyi yapmadı. Çünkü Suudi Arabistan’daki kanunlara göre kralın bu belgeyi imzalaması gerekiyor.

DEĞERİ 2 MİLYAR DOLAR: Mirasçıların avukatı Olgun Polatsoy, 2005 yılından bu yana sürdürdükleri hukuki mücadeleyi kazandıkları halde, Suudi Arabistan Kralı Abdullah bin Abdülaziz’in oluru olmadığı için ödeme yapılmadığını söyledi. Polatsoy, oradaki mal varlığının maddi değerini ise şöyle anlatıyor: “30 yıl öncesine kadar, var olan külleyenin gelirlerinden paylar, Türkiye’de yaşayan mirasçılarına gönderilmiş. Daha sonra burada istimlak yapılmış ve bir daha para göndermemişler. Oradaki külliyenin yaklaşık geliri hesaplandı ve 300 milyon dolar civarında bir maddi değer bulundu. Ayrıca 108 dönüm arazi var. Bunun 99 dönümü Mescid-i Nebevi’nin güney doğu kısmında buluyor. Ayrıca 11 dönüm de Medine’ye dağılmış durumda. Toplam değeri de yaklaşık 1.7 milyar dolar. Bu iki gelirin toplamı ise 2 milyar dolar yapıyor.”

Polatsoy, 2005 yılında Bülent Ecevit’in dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’e çıktığını, hakkını ise Türk hacı adaylarına bağışladığını söyledi. Ancak dava sonuçlamadığı için bu taebin sadece sözde kaldığını belirtti: “Suudi Kral tarafından imza atılmadığı için Ecevit’in talebi yerine getirilmedi. Bu yüzden hukuki olarak bir bağış sözkonusu değil. Şu anda mirasın hukuki olarak mirasçısı Rahşan Ecevit. Ayrıca Avrupa, Amerika ve Afrika kıtasına yayılmış yaklaşık 70 miraşçı bulunuyor.”

PROJEDE ÇÖZÜM İSTİYORLAR: Mescid-i Nebevi de, önümüzdeki 28 yıl içerisinde bitirilmesi planlanan dev bir proje hazırlandı. Buna göre 235 bin metrekarelik mescit iki katına kadar büyütülecek. Şu anda 1 milyon olan kapasitesi de 1.6 milyona çıkmış olacak. Proje çerçevesinde mescidin güney yönünden sola ve ön kısımlara yönelik istimlak çalışmaları başladı. Birçok otelin de yer aldığı bu alanlara, Suudi Arabistan yönetimi toplamda 6.5 milyar dolar istimlak bedeli ödeyecek. Medine’nin Türk mirasçıları da , yıllardan bu yana bekledikleri istimlak bedellerinin de bu çalışmalar sırasında verilmesini bekliyor.

Haberin Devamı