Gazete Vatan Logo

HSG öncesi ve sonrası dikkat edilmesi gerekenler

Rahim filmi (HSG) çekimi öncesinde ve sonrasında dikkat edilmesi gereken bir takım hususlar vardır. Radyoloji Uzmanı Dr. Cevat Bayrak, HSG işlemi öncesinde ve sonrasında dikkat edilmesi gerekenler hakkında uyarılarda bulundu.

HSG öncesi ve sonrası dikkat edilmesi gerekenler

Kadın hastalıkları, kısırlık nedeninin araştırılması ve tüp bebek tedavisi öncesi kontrol için rahim filmi istenebilir.

DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Tecrübeli ve donanımlı bir merkezi tercih ediniz. Bunun için internette araştırma yapınız, sizden rahim filmi isteyen doktorunuzun tavsiyelerine kulak veriniz. Adet kanamanız başlayınca randevu almak için başvurunuz. Çekim öncesindeki gün banyo yapınız. Çekime giderken varsa eski film ve raporlarınızı yanınıza alınız.

Eğer filminiz anestezi ile çekilmeyecekse aç kalmanıza gerek yoktur.

SONRASINDA BEKLENENLER

Rahim filminde kullanılan ilacın bir kısmı geri boşalacağından hijyenik ped kullanmak uygun olacaktır. İncelemeden sonra birkaç saat süren hafif ağrı olabilir. 1-2 gün sürebilen hafif kanama ve lekelenmeler meydana gelebilir.

Doktorunuz aksine bir tavsiyede bulunmadıkça film sonrasında hiçbir kısıtlama yoktur. Normal gündelik yaşama geri dönülür. Eğer anestezi uygulanmamış ise araç sürülebilir ve dikkat gerektiren diğer işler yapılabilir.

Doktorunuz size koruyucu antibiyotik kullanmanızı önerebilir. Nadiren film çekiminden sonra enfeksiyon gelişebilir. Gittikçe artan ağrı ve ateş meydana gelirse vakit kaybetmeden doktora başvurmalısınız.

Haberin Devamı

Gebeliğe engel bir durum söz konusu değilse, Rahim Filmini takip eden 4 ay boyunca gebe kalma şansı önceki döneme göre belirgin derecede artmaktadır.