Gazete Vatan Logo

Putin muhalifi gazeteciye infaz

Rusya’da Başkan Vladimir Putin’in otoriter rejimine karşı çıkan ve Rus askerlerinin Çeçenistan’da işlediği insanlık suçlarını ortaya çıkaran ülkenin en saygı duyulan gazetecilerinden Anna Politkovskaya, evinin asansöründe bedenine 4 kurşun sıkılmış olarak ölü bulundu. Kadın gazeteci, Beslan krizi sırasında da zehirlenmişti

Rusya dün tarihinin en büyük gazeteci cinayetlerinden biriyle sarsıldı. Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ülkedeki en önemli muhalifi olarak anılan ve Rus ordusunun Çeçenistan’da işlediği insanlık suçlarını açığa çıkaran kadın gazeteci Anna Politkovskaya kendi evinin asansöründe bir tabanca ve 4 kovanla birlikte ölü bulundu. Rus polisi yerel saatle 16:30’da gerçekleşen saldırıyı “Birinci dereceden cinayet” olarak soruşturacaklarını açıkladı.

Çeçenler’in Moskova’da gerçekleştirdiği tiyatro baskını sırasında tiyatroya girerek Rus güvenlik güçleri ile eylemciler arasında müzakere yürüten tek kişi olan Politkovskaya, Beslan baskını sırasında da suikast tehlikesiyle karşı karşıya kalmıştı. Çeçen militanlarla Ruslar arasında arabulucu olmak için bölgeye giden gazeteci uçakta çaydan zehirlenerek hastaneye kaldırılmıştı. Olayın faili belirlenemedi.

MUHALİF BASIN BİTTİ
Putin’in Çeçenistan politikasını ağır bir dille eleştiren bir de kitabı bulunan Politkovskaya, polis teşkilatındaki yolsuzlukları ortaya çıkardığı makaleleri nedeniyle tehditler alıyordu. 2001’de Avusturya’ya kaçıp bir dönem yaşayan gazeteci sonra yeniden Rusya’ya döndü. Cinayet, muhalif basın için bir “son” anlamına geliyor. Politkovskaya’nın çalıştığı Novaya Gazeta, Kommersant’ın da geçtiğimiz ay Putin yanlısı bir işadamına satılmasının ardından ülkede kalan tek önemli muhalif yayın organıydı.

Defalarca gözaltına alınıp sorgulandı
Anna Politkovskaya’nın (48) enbüyük gazetecilik başarısı 1999 yılında Çeçenistan’a giderek burada Rus askerlerin Müslüman halka uyguladığı zulüm ve işkenceleri belgelemesi oldu. Birçok Rus yetkili aleyhinde soruşturma açılmasına neden olan haberleri sonrasında Rusya’nın Çeçenistan politikası açık bir dille eleştirilmeye başlandı. Yazdığı haberlerden dolayı sayısız gazetecilik ödülü kazandı. Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ülkeyi demir yumrukla yönettiğini ileri süren gazeteci, “Putin’in Rusyası” adlı kitabında özellikle güvenlik teşkilatları içindeki yolsuzlukları açığa çıkardı. Bu nedenle Rus polisi tarafından defalarca tutuklanarak sorgulandı.

O da dört kurşunla vurulmuştu
Amerikan Forbes Dergisi’nin Rus baskısının başında olan Paul Klebnikov, 2004 yılında Moskova’da vurularak öldürüldüğünde olay dünya basınında manşetlerden inmemişti. Rus baronların Kremlinle ilişkilerini kullanarak zenginleştiğini yazan 41 yaşındaki Klebnikov, 4 kurşunla cinayete kurban gitmişti. Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütü Rusya için “Gazeteciler için en ölümcül ülkelerden biri” yorumunu yapıyor.

Haberin Devamı