Şehirli erkeklerin cinsel gücü azaldı

Prof. Dr. Halim Hattat, şehirli erkeklerin hareketsizlik ve dengesiz beslenme nedeniyle gün geçtikçe daha çok kilo aldığını, yağlanan vücutların ise kadınlık hormonu üretip testosteronu düşürdüğünü söylüyor.

Şehirli erkekler daha çok cinsel sorun yaşıyor mu?

Şunu biliyoruz: Uzun yaşam süresiyle meşhur olan Okinawa adasında 80’li yaşlardaki bir erkeğin testosteron seviyeleri otuzlu yaşlardaki Batılı bir erkeğe denk. Bunun nedeni araştırıldığında; biraz genetik faktörlerin ama ağırlıklı olarak yaşam tarzının etkili olduğu görülmüş. Yaşam tarzından kasıt sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz, stres yönetimi, uyku gibi faktörler. Şehirli erkeklerin ise dengesiz beslenmesi, hareketsiz oluşu, stresleri, uyku sorunları, sigara-alkol kullanımı çok fazla.

Sağlıksız beslenme ve obezite nasıl etki ediyor?

Kilo fazlalığı ve obezitede yağ dokusundan salgılanan hormonlar daha çok kadınlık hormonları oluyor. Özellikle de bel çevresi yağlanması tehlikeli. Bu fazla vücut yağının testosteron düşürücü etkisi var. Vücut ağırlığının yüzde 10’unun kaybeden erkekler cinsel güçte artış yaşıyor. Yine gıdalarda aşırı ve kontrolsüz olarak bulunan atıklar, kimyasallar da önemli bir risk. Bu nedenle sağlıklı bir kilo aralığı hedeflemek, sağlıklı-dengeli bir beslenme planı oluşturmak, mümkün olduğunca doğal, katkısız beslenmeye özen göstermek önemli.

Haberin Devamı

Şehirli erkeklerin cinsel gücü azaldı

Modern yaşam tarzının yol açtığı cinsel sorunlar

Cinsel isteksizlik ve sertleşme sorunu modern yaşam tarzına bağlı olarak artabiliyor. Testosteron hormonu otuzlu yaşlardan itibaren düşüyor. Orta yaşlara gelindiğinde testosteron eksikliği klinik olarak şiddetli isteksizlik, ereksiyon sorunu yaratıyor. Buna andropoz diyoruz. Ancak yanlış beslenme, obezite, metabolik hastalıklar, stres gibi nedenlerle çok daha genç yaşlarda aşırı düşük testosteron seviyeleri görebiliyoruz. Cinsel isteksizlik, sertleşme sorunuyla başvuran erkek yaşı artık 25-40 yaş arası...

Şehirli erkeğin cinsel güç açısından yaptığı hatalar

Sigara kullanımı çok yoğun. Günde bir paket ve üstünde sigara içen erkeklerde sertleşme sorunu yaşama riski yüzde 40 artıyor. Aşırı alkol de libido ve sertleşmeyi baskılıyor. Az uyumak, uyku apnesi önemli bir risk. Kilo fazlalığı ve obezite ise çağımızın en önemli sorunu ve cinsel güç kaybının ana nedenleri arasında. Kaliteli sertleşme için damar ve sinir sistemi sağlığı önemli. Diyabet, yüksek tansiyon, damar sertliği genç yaşta sertleşme sorunu yaratabiliyor. Şeker fazlalığı olan erkeklerde sertleşme sorunu riski 3 kat artıyor.

Haberin Devamı

Neden nar suyu?

Bir çalışmada 6 hafta nar suyu içenlerin kalp krizi riski yüzde 17, kansere yakalanma riski yüzde 22, cinsel problem yaşama riski ise yüzde 16 oranında azaldığı gösterildi. Günde 1-2 bardak tüketebilirsiniz.

Stresin yarattığı sorunlar

Şehirli erkeklerin en önemli sıkıntılarından biri stres. Stres gerçekten de cinsel sorunlara yol açar mı?

Hem de çok! Stres vücutta adrenalin ve kortisol gibi stres hormonlarını salgılatıyor. Bu hormonların cinsel gücü azaltıcı etkisi var.

Bir de stresli erkekler alkol-sigara-hareketsizlik-sağlıksız beslenme-uyku sorunları gibi risklere daha yatkınlar. Yoğun stres erkeklerde aşırı bir performans kaygısı da yaratıyor. Bu kaygıyla sekste başarılı olamayan erkek bu sefer yoğun bir depresyona ya da yanlış ilaç kullanımına gidiyor.

Haberin Devamı

Günümüz hep kısa ilişkilerin çağı, boşanmalar çok. Siz uzun süre evlisiniz? Bu işin sırrı nedir?

Sevgililik kadar arkadaşlık, paylaşım, bir takım olduğunuzu bilmek önemli. Birbirinize karşı değil birlikte mücadele ettiğinizi fark etmek gerek. Sevgiyi, saygıyı, iletişimi devam ettirmeye niyetli olmak gerek.

Sağlıklı yaşam için bunları yapın

Haftada 4-5 gün sabahları golf oynuyorum. Bu, 20 yıldır rutinim. Spor insanı fit tutuyor. Metabolizmayı hızlandırıyor. Hafızayı güçlendiriyor. Açık havada yürümeyi çok severim. Kalori miktarı dengeli, mümkün olduğunca doğal bir beslenme uyguluyorum. Sabahları bahçemizden doğal meyve-sebzelerle detoks içecekleri veya nar suyu tüketirim. Gün içinde de bol su içerim ve bitki çaylarıyla devam ederim. Ağırlıklı sebze yerim.

Haberin Devamı

Prof. Halim Hattat’tan 10 iyi yaşam ve kaliteli cinsellik

1. Sağlığınıza iyi bakın: Yüksek kan şeker, damar sertliği, nörolojik ve hormonsal sağlık sorunları, uyku sorunları, bel ağrısı gibi pek çok hastalık, bazı ilaçlar ve ameliyatlar cinsel isteği, sertleşme kalitesini, boşalma süresini düşürebilir.

2. Kilonuzu ve bel çevrenizi takip edin: Vücut kitle endeksinizi (kg/m) 25’in, bel çevrenizi 94 cm’in (kadınlarlar 80 cm’in) altında tutun.

3. Sağlıklı beslenin: Mümkün olduğunca doğal, organik, katkısız yiyecekler seçin. Omega-3, sebze-meyve, tam tahıl, zeytinyağı içeren Akdeniz tipi bir beslenmenin cinsel gücü arttırdığı gösterildi.

4. Spor yapın: Masa başından kalkın, yürüyün, yürüyün. Güç, denge, esneklik, kardiyo anlamında dengeli bir hareket programı uygulayarak cinsel performansı yükseltin.

5. Stresi yönetin: Hayatınızdaki stres kaynaklarınızı, önceliklerinizi, enerjinizi emen noktaları belirleyin. Gevşeme çalışmaları, terapi, spor rahatlatıcı olabilir. Performans endişesinde yardım alın.

6. Beyin gıdalarınızı iyi seçin: Neyi çok yapar, çok düşünürseniz, vücudunuzdaki o sinir yolları kuvvetleniyor. Mutlu, rahat, keyifli olmak için bunları hayatınıza daha çok katmanız gerek. Cinsellik için de bu geçerli.

7. Kendinizi yenileyin: İnsan hayatının her döneminde kendini yenileyebilir. Güncel kalın, hayatınızda güncellemeler yapın. Cinsel sorunlarınızdan utanmayın, yardım alın.

8. Amaçlarınız olsun: Hayat amaçları insanı canlandırır. Cinselliği de renklendirecek, keyiflendirecek, heyecanlandıracak planlarınız, amaçlarınız olsun.

9. İlişkinizi tazeleyin: Dönem dönem ilişkinize bir oksijen maskesi takın, eşinizle iletişimizi, duygusal ve fiziksel temasınızı arttırın.

10. Yavaşlayın: Koşturmacanın sonu yok. Bir nefes alın ve molalar verin. Cinsellikte de zevke odaklı bir anlayış benimseyin.

Evlilik seksi öldürüyor mu?

Normalde evlilikte zamanla seks sıklığı bir miktar düşebilir. Önemli olan cinsellikten alınan haz ve mutluluktur. Ancak cinsel sorunlar varsa, bu sorunlar konuşulmuyorsa, tedavi olunmuyorsa, cinsel uyumsuzluk varsa çiftin cinsel yaşamı çıkmaza giriyor. Bu noktada yardım alınmalı.

Peki seks sıklığı ne olmalı?

Bu bazı çift için her gün bazı için 10 günde bir olur. Seksin periyodik ve mutlu şekilde devam etmesine önem veririz. Ancak ilişki sıklığı 2 haftadan daha uzun süreli aralıklarla olursa bu hormonsal açıdan önerilmez. Düzenli seks testosteron seviyelerini artırır. İlişki aralıkları uzadığında hormonlar düşer.

Seks süresi ne olmalı?

Boşalma süresi önemli bir faktör çünkü ülkemizde erken boşalma çok yaygın bir sorun. 1-2 dakika altındaki boşalmaları erken olarak niteliyoruz. Ancak cinselliği önsevişme, birliktelikle birlikte değerlendirirsek modern hayatta hızlı seks denilen bir sorun ortaya çıktı.

Seks bir lüks haline mi geldi ?

Her dört çiftten biri aseksüel evlilik yaşıyor. Modern yaşamın getirdiği sorunlar evlilikleri, ilişkileri aseksüel hale getiriyor. Ama unutmamalı ki cinsellik sadece biyolojik bir ihtiyaç değil. Cinselliğin hayat kalitesi üzerine çok büyük bir etkisi var. Duygusal ve zihinsel tatmin için de gereklidir.

DİĞER YENİ YAZILAR