Erkekler, uzun yaşam ve cinsellik

Düzenli ve mutlu bir cinsel yaşama sahip erkekler, daha uzun yaşamakla kalmıyor. Aynı zamanda yaşlılığını daha da kaliteli yaşıyor.

Cinsel fonksiyonla kaliteli ve uzun yaşamın yakından ilgisi var. Yapılan çalışmalar düzenli ve mutlu bir cinsel yaşama sahip erkeklerin daha uzun yaşadığı, daha kaliteli yaşlandığı hatta yaşıtlarına göre daha genç gösterdiğini ortaya koyuyor. Peki neden bazı erkeklerin cinsel gücü daha hızlı düşerken, bazıları ileri yaşlara kadar hiçbir destek almadan seks performansını koruyabiliyor? Yaşam tarzı ve genlerin etkisine cinsel hayat açısından da bakmanın sırası.

Erkekler, uzun yaşam ve cinsellik

Uzayan yaşam süresine rağmen insanlar daha erken yaşlanıyor

Yaşlanma erken başlıyor

Benim gözlemim şu: Dünyada yaşam süresi uzuyor ama insanlar daha erken yaşlanıyor. Erken yaşlanmadan kastım obezite, diyabet, damar hastalıkları, kalp sorunları, inme-felç, eklem problemleri, hafıza-konsantrasyon sorunları gibi yaşlanma problemleri giderek daha erken yaşlarda görülmeye başlandı. Bunda hem yaşam tarzı yanlışlarının (örneğin sağlıksız beslenme, hareketsizlik, aşırı alkol, sigara kullanımı gibi) rolü var, hem de aşırı ve kronik stresin. Biz cinsel fonksiyon açısından da bu durumla sık sık karşılaşıyoruz. Kliniğimize otuzlu yaşlarında 80 yaşındaki bir erkeğin seks hormonlarına sahip pek çok genç başvuruyor. Bu erkekler bazen 20’li, 30’lu bazen kırklı yaşlarda cinsel isteksizlik, sertleşme kaybı, boşalma problemleri yaşıyor. Genç yaşlardan itibaren cinsel gücü artırmaya yönelik tedaviler, tavsiyeler ve yaşam tarzı düzenlemeleri veriyoruz.

Haberin Devamı

“Uzun yaşam genleri” cinselliği kurtarıyor

Herkes süper yaşlı olamaz

Gelelim sağlık kurallarını hiç uygulamayan kişilerin seksüel olarak nasıl o kadar yıl aktif kaldığına... Amerikan Geriatri Birliği bu kişilere “süper yaşlılar” diyor. Ortalama 100 yaşında olan 500 kişi üzerinde yapılan bir çalışma, bu süper yaşlıların yüzde 40’nın 70’li yaşlarda kilolu olduğunu ve sigara içtiğini gösterdi. Ancak bu kişilerin iyi kolesterolü yükselten, kalp-damar sorunları ve Alzhiemer hastalığından koruyan genlere sahip olduğu da tespit edildi. Bunlara “uzun yaşam genleri” deniyor. Maalesef çoğu kişi bu genlere sahip değil. Şanslı genlere sahip olduğunuzu ümit edip sağlık kontrollerinizi aksatmak doğru değil. Cinsel sorunlar da yaşam tarzı ve çevresel faktörler nedeniyle oluşuyor. Hem geç yaşlanmak hem de cinsel gücü uzun yıllar devam ettirmek istiyorsanız sağlıklı yaşam tercihleri yapmalısınız.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR