Haftada 3 gün seks prostatı önlüyor

Her altı erkekten biri prostat kanserine yakalanıyor. Haftada 2-3 kez beraberlik prostat sağlığı için önerdiğimiz bir rakam.

Prostat kanseri erkeklerde en sık görülen kanserlerden biri. Yaklaşık her altı erkekten biri prostat kanserine yakalanıyor. Bu kadar sık görülen bir kanser olmasına rağmen hala birçok erkek prostat kontrollerini aksatıyor. Oysa kırklı, en geç ellili yaşlardan itibaren prostat kanserine karşı dikkatli olmakta fayda var!

Boşalmanın koruyucu etkisi var

Prostat erkeklerde bulunan kestane büyüklüğünde bir salgı bezi. Bu bezin esas görevi prostat salgısını oluşturmak. Prostat salgısı spermi konforlu şekilde taşımak ve spermin canlılığını sağlamak için destek bir sıvı. Hatta boşalma sıvısının yaklaşık üçte birini prostat bezi üretiyor. Meniye beyaz rengini veren de bu salgı. Prostat bezinde bu salgının dönem dönem dışarı atılması prostat sağlığını koruyor. Boşalma bu sıvının dışarı atılmasının bir yolu. Ancak prostat bezinde gerçekleşen dışarı boşaltım zaten doğal bir fizyolojik mekanizma. Seks yapmayan erkeklerde de bu bez dönemsel olarak salgısını dışarı veriyor. Böylece prostatta yangısal süreçleri başlayan maddeler dışarı yollanmış oluyor. Bu nedenle bir erkek seks yapmasa bile bazen -özellikle idrar sonrası- bir salgıyla karşılaşıyor. Prostat salgısının seks ve boşalma yoluyla dışarı atılması ise bu koruyucu mekanizmayı artırıyor. Seks böylece hem prostat bezini rahatlatıyor hem de erkeği psikolojik yönden destekliyor. Böylece bağışıklık ve anti-kanser mekanizmalar aktive oluyor. Prostat enfeksiyonları riski de düşüyor. Haftada 2-3 kez beraberlik hem seks hormonlarının salgısı hem de prostat sağlığı için önerdiğimiz bir rakam. Daha önce yaklaşık 30 bin erkeği inceleyen bir çalışmada da gün aşırı seks yapmanın prostat kanserini yüzde 33 azalttığı gösterilmişti. Eğer cinsel fonksiyon yönünden bu sıklığı etkileyecek cinsel isteksizlik, sertleşme sorunu gibi bir cinsel fonksiyon sorunu varsa mutlaka yardım alınması gerekiyor.

Haberin Devamı

Bu belirtilere dikkat edin!

Haberin Devamı

Prostat kanseri özellikle erken dönemde bir belirti yaratmayabiliyor. Ancak;

- Özellikle geceleri olmak üzere, sık idrar yapma

- İdrar yapmada güçlük

- İdrar akımında kesinti olması veya idrar akımı şiddetinin azalması

- İdrar yaparken ağrı veya yanma hissi olması

- Menide veya idrarda kan bulunması

- Sıklıkla sırtın alt kısmı, kalça veya bacakların üst kısmında hissedilen kemik ağrısı

- Ereksiyonu sağlama ve sürdürme güçlüğü kanser belirtileri arasında olabiliyor.

Kimler risk altında?

- Yaş: Amerikan Klinik Onkoloji Birliği verilerine göre 65 yaş üzerindeki erkeklerin yüzde 80’i prostat kanserine yakalanıyor.

- Genetik: Ailesinde prostat kanseri olan erkeklerde risk artıyor. İkinci- üçüncü kuşak akrabalarınızda bu sorun varsa, ailesinde prostat kanseri olmayanlara göre 5-10 kat daha fazla risk taşıyorsunuz.

- Beslenme: Aşırı yağlı ve kalorili bir diyet yerine prostat kanseri riskini artırırken bol sebze-meyve içeren bir beslenme riski düşürüyor.

- Sigara: Hemen her kanserde olduğu gibi sigara prostat kanseri riskini de artırıyor.

Haberin Devamı

- Egzersiz: Hareketsiz erkekler daha yüksek risk altında!

Erken tanı hayat kurtarır!

Prostat kanseri erken evrelerinde belirti sergilemiyor. Yakınmaların ortaya çıkış şekli kanserin yerleşim yerine ve büyüme hızına göre değişiklik gösterir. Erken tanı için düzenli muayene ve kanda PSA (prostat spesifik antijen) kontrollerini yaptırmak gerekiyor. Erken dönemde teşhis edilen ve prostat kapsülü dışına henüz taşmamış olan kanserlerde tedavi başarısı oldukça yüksek.

DİĞER YENİ YAZILAR