10 şifalı prostat desteği

40 yaşını geçen her erkek hayatının bir döneminde mutlaka prostat sorunuyla karşılaşıyor. Üstelik prostat hastalığı sıklıkla cinsel problemlerle bir arada görülüyor.

Kırklı yaşlardan itibaren erkek vücudunda oluşan hormon değişimleri prostatı büyütüyor. Sık idrara çıkmak, zor idrar yapmak, idrara başlarken bir süre beklemek, idrarı kesik kesik boşaltmak, tuvaletten çıktıktan çok kısa bir süre sonra tekrar idrar hissi duymak, mesanenin tam boşalmadığını hissetmek en sık görülen yakınmalar. Belirtiler yıllar içinde arttığından birçok erkek durumu fark etmiyor. Bazen cinsel sorunların altında prostat büyümesi de olabiliyor. Erken boşalma ve sertleşme sorunu olanlar prostatı kontrol ettirmeyi unutmamalı.

Muayeneden kaçmayın

Prostatın muayene kısmıyla ilgili birçok şehir efsanesi var. Bu yüzden pek çok erkek bu muayeneden ve kontrolden kaçınıyor. Doğru yapıldığında bu muayene sadece birkaç saniye sürüyor ve erkeğe hiç rahatsızlık vermiyor. Kanda bakılan PSA (prostat spesifik antijen) miktarları da klinikle ilgili fikir veriyor. Bunları yaptırmaktan kaçmak çözüm değil. Çünkü prostat büyümesi kendi kendine iyileşen bir durum değil. Üstelik bazı vakalarda bu büyüme kansere bağlı da olabiliyor.

Haberin Devamı

Prostatı korumak için

- Bel, kasık ve ayak bölgelerini sıcak tutun. Denizden - havuzdan çıkınca mayo değiştirin. Prostatı üşütmek prostat enfeksiyonlarına yol açabiliyor.

- Kabızlıktan kaçının. Sebze - meyve - tahıl ağırlıklı, lif bakımından zengin beslenme planı uygulayın.

- Düzenli egzersiz yapın.

- Bol bol sıvı alın. Günde en az 6-8 bardak arası su içmeye gayret edin.

- İdrar hissiniz olduğuna beklemeden tuvalete gidin.

- Gece idrara kalkma, sık sık idrara gitme, idrarda kanama, idrar akışında yavaşlama ya da incelme gibi şikayetler olursa bir üroloğa başvurun.

- Şikayetiniz olmasa bile periyodik kontrollerle prostat incelemesinden geçin.

Bu vitamin ve yiyecekleri not alın

1-Saw palmetto (cüce palmiye): Prostat büyümesine bağlı sorunları azalttığına dair çalışmalar var.
2-Kabak çekirdeği: İyi huylu prostat büyümesinde koruyucu olduğu düşünülüyor.
3-Isırgan otu: İyi huylu prostat büyümesinde idrar akışı, tam idrar yapamama, sızma ve sık idrara çıkma gibi sorunların giderilmesinde etkili.
4-Likopen: Domateste bulunan likopen en ünlü prostat desteklerinden biri. Bu maddenin vücuda daha iyi emilmesi için domatesi hafifçe ısıtmanız ve bir-iki damla zeytinyağı ile tüketmeniz gerek.
5-Omega-3: Balıkta bol bulunan Omega-3 doğal bir iltihap savaşçısı ve vücuttaki yangısal süreçleri baskılıyor. Bu özellikleri ile prostat sağlığına da yardımcı oluyor.
6-D vitamini: Prostattaki hücre büyümesini yavaşlatmaya yardımcı oluyor.
7-E vitamini: Prostat dostu E vitaminini fındık, ceviz, badem, zeytin yağı ile avokadoda bulabilirsiniz.
8-Selenyum: Güçlü bir antioksidan olan selenyum bağışıklık sistemini destekliyor. Fındık, taze balık, tam tahıllar, mantar, kahverengi pirinçte doğal olarak bulunuyor.
9-Çinko: Prostat kanserinde makul miktarda kullanıldığında koruyucu olabilen antioksidan etkili bir mineral.
10Yeşil çay: Yeşil çayın içindeki epigallokateşin gallat denilen antioksidan madde hem kansere karşı koruyucudur hem de karsinojen maddelerin atılımını hızlandırıyor.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR