Merhamet etmeyene merhamet edilmez

Peygamberimizin; kızı Hz. Fatıma ile damadı Hz. Ali’den üç oğlan iki kız torunu oluyor. Hz. Hasan, Hz. Hüseyin ve Muhassin. Muhassin doğar doğmaz ölüyor. Daha sonra iki kızları Ümmü Gülsüm ve Zeynep dünyaya geliyor. Hasan ve Hüseyin isimleri yeni isimler, daha önce Arabistan’da bilinmiyor, ilk defa Peygamberimizin torunlarında işitiliyor. Her ikisi ve Zeynep ismi çok sevilmiş. Hz. Peygamberin torunlarına sevgisi, sevgilerini göstermek adeti olmayan, hatta bunu küçümseyen Arap kabilelerinde şaşkınlık yaratmış. Bir gün Peygamber, Hz. Hasan’ı öperken yanında bulunan kabile reisi Akra ibn Habis diyor ki: “Benim 10 çocuğum vardır, hiçbirini öpmemişimdir.” Bunun üzerine Hz. Peygamber şöyle cevap veriyor: “Merhamet etmeyene merhamet olunmaz.”

‘Beni seven onları sever’

Allah Elçisi, bir omzunda Hasan, bir omzunda Hüseyin olduğu halde gezmeye çıkar, karşılaştıklarına, “Beni seven onları sever, onları seven beni sever” der. Çocuklar Allah Elçisi’nin kendilerini sevdiğini bilirler. Bir seferden dönerken onu karşılamaya koşarlar, o da onlardan kimini bineğinin önüne, kimini arkasına bindirir, böylece Medine’ye girerler. Bazen Hz. Peygamber namaz kılarken sırtına bindiklerinde, yavaşça sırtından indirir.

Haberin Devamı

İnsanlık için ibret oldu

Ne yazık ki, hükmetme sevdasıyla Peygamberimizin torunlarına reva görülenler insanlık için ibret olmuştur. Merhamet dini İslam, şiddet dinine dönüşmüştür. Hz. Hasan, babasının acısı tazeyken, sadece altı aylık halife olarak Muaviye ile hilafet savaşında, siyaset oyunlarına yenik düşmüş, Irak’lılara küskün olarak hilafeti Muaviye’ye bırakan bir antlaşma yapıp Medine’ye dönmüştür. Hz. Hasan, müminler arasında nifak çıkıp kan dökülmemesi için Muaviye’ye biat etmişken Muaviye onu yine de zehirletebilmiştir.

Kerbela’da şehit edildiler

Hz. Hasan’dan sonra Muaviye ile yapılan antlaşmaya göre halifelik tekrar Ali oğullarına geçecekken, oğul Yezid’e halifelik verilip de biat için insanlar zorlanınca Kufeliler yine Hz. Hüseyin’i biat etmek üzere Kufe’ye davet etmişler. Hz. Hüseyin Kufelilerin davetine güvenip Muaviye’nin oğlu Yezid’e biat etmemiş, ailesi (19 kişi) ve taraftarlarıyla (72 kişi) yola çıkmış fakat Yezid karşılık olarak, Irak’da gereken bütün tedbirleri alıp halkın tarafını değiştirmeyi başarmıştır. Kufelilerin taraf değiştirerek ihanetleri sebebiyle Hz. Hüseyin, ailesi ve taraftarları Kerbela’da, Yezid ordusunun çevirmesiyle susuz bırakılarak -henüz çocuk yaşta ve hasta olan Zeynelabidin Ali dışındaki- bütün erkekler topyekûn şehit edilmişlerdir. Savaşarak şehit edilmenin dışında, Hz. Hüseyin’in başının kesilerek Yezid’e gönderilmesi, Kufelilerin güvenilmezliğini perçinlemiştir. Daha önce Hz. Hüseyin bu konuda uyarılmıştır fakat o bir kere yola çıkmıştı, dönemezdi. Kufelilerin pişmanlığı daha sonra Ehli Beyt’e aşırı bağlılığa dönüşmüşse de olan olmuştur, bütün Müslümanlar üzerinde telafisi mümkün olmayan bir acı ve utanç bırakmıştır.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR