Gazete Vatan Logo

Prens’e biat etmedi kaçırıldı

Lübnan’daki Al-Akhbar gazetesi İstanbul’daki Suudi konsolosluğunda sır olan gazeteci Kaşıkçı’nın Prens Salman’a biat etmemesinin ardından siyah camlı bir araçla havalaanına götürülüp buradan Suudi Arabistan’a kaçırıldığını iddia etti

Prens’e biat etmedi kaçırıldı

ABD’de yaşayan muhalif Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı, önceki hafta İstanbul’daki Suudi konsolosluğuna bir evrak işi için girdikten sonra ortadan kaybolmuştu. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın’ın, ‘Bizdeki bilgiye göre konsoloslukta’ sözlerinin ardından Suudi elçisi Dışişleri’ne çağrıldı. Ancak elçi, ‘Bilgimiz yok’ dedi. AP’ye konuşan Kaşıkçı’nın nişanlısı Hatice Çekmez ise Kaşıkçı’nın konsolosluk binasına girerken cep telefonunu verdiğini ve sonra haber alınamadığını söyledi. Çekmez, “Başına neler gelebileceğini tahmin bile edemiyorum. O sadece ülkesinin fikirlerini sevmediği bir adamdı” dedi. AK Parti Genel Başkan Danışmanı Yasin Aktay’ın ‘Kaşıkçı camları siyah bir araçla konsolosluktan çıkarılmış olabilir’ sözleri bir Lübnan gazetesinin dün yayınladığı özel haberle güçlendi.

Hizbullah’a yakınlığıyla bilinen Al-Akhbar gazetesi bir kaynağa dayandırarak verdiği haberinde Kaşıkçı’nın Suudi konsolosluğuna ait bir diplomatik plakalı camları siyah araçla binadan çıkarıldığını ve buradan havalimanına götürüldüğünü yazdı. Haberde muhalif gazetecinin havalimanından Suudi Arabistan’a kaçırıldığı ve halen bu ülkede sorgulandığı ileri sürüldü. Haberde bir iddiaya daha yer verildi. Buna göre Suudi gazeteci yaşamını sürdürdüğü ABD’de Suudi Arabistan’ın Washington Büyükelçisi Halid bin Salman ile 4 kez görüşme yaptı. İlk görüşmeye çok tanınmış bir Arap gazeteci aracı oldu. Suudi rejimi ile muhalif gazetecinin arasını yapmak için elçi ile Kaşıkçı arasında arabulucu oldu. Bu görüşmeler ABD’lilerin de dikkatini çekti ve Suudi gazeteciye, ‘Madem rejime muhalifsin neden elçiyle bu kadar sık görüşüyorsun?’ diye sormalarına sebep oldu. Suudi elçisi görüşmelerde gazeteciye ‘Ülkene dönüp Prens Salman’a biat edersen kimse sana zarar vermeyecek’ diye garanti verdi.

Haberin Devamı

İstanbul’da yaşayacaktı

Ancak gazeteye göre Kaşıkçı bu teklifi reddetti ve Suudi rejimi de Kaşıkçı’yı ülkeye getirebilmek için İstanbul’da alıkoyma ve kaçırma yolunu seçti. İddiaya göre Suudi yetkililer, Kaşıkçı’nın Riyad’a varmasının ardından da Türkiye’ye ‘Cemal Kaşıkçı tarafımızdan Suudi Arabistan’a getirilmiştir’ diye bilgi verdi. Türk nişanlısı Hatice Çekmez ile İstanbul’da yerleşme planları yapan gazeteci Türkiye’ye 200 bin dolar parayla gelmişti. Suudi Konsolosluğu’nda nikah yapılmasının ardından İstanbul’a yerleşeceklerdi. Evlilik işlemleri için konsolosluğa gitmişti.

Haberin Devamı

Kaşıkçı eylemine devam

Muhalif gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın ‘sır’ olmasının ardından İstanbul’daki Suudi Arabistan Başkonsolosluğu’nda önceki gün başlayan eylemler dün de devam etti. Türk Arap Medya Derneği Başkanı Turan Kışlakçı, konsolosluk önünde basın açıklaması yaptı. Veliaht Prens Muhammed Bin Selman’ın “konsoloslukta arama yapılabilir” açıklamasını değerlendiren Kışlakçı, “Sayın veliaht, madem ki bu kapıyı bize açacaktın neden 4 gün bekledin?” dedi.

Soruşturma başlatıldı

İstanbul Başsavcılığı, Suudi Arabistan vatandaşı Cemal Kaşıkçı’nın 2 Ekim saat 13.00’te gittiği ülkesinin İstanbul Başkonsolosluğu’nda alıkonulduğu iddiasına ilişkin soruşturma başlattı.

Haberin Devamı