Gazete Vatan Logo

Polisan’a Japon ortak

Polisan Boya’nın % 50’sini 113.5 milyon $’a Japonlar satın aldı. Dünya boya devi olan Kansai Paint’in Başkanı Hiroshi Ishino, ‘Polisan köprü başımız olacak” dedi.

Polisan’a Japon ortak

Uluslararası doğrudan yatırımların azaldığı bir dönemde boya sanayiine Japon sermayesi geldi. Polisan Boya’nın yüzde 50’si dünyanın ilk 10 boya üreticisinden biri olan Kansai Paint Co. Ltd. tarafından 113.5 milyon dolara satın alındı. Ödemenin 68.5 milyon doları Polisan Holding’e hisse bedeli olarak ödenirken, 45 milyon doları Polisan Boya’ya sermaye artırımı olarak enjekte edilecek. Hisse transferi, Rekabet Kurumu’nun onayının ardından Aralık 2016 itibarıyla gerçekleşecek.

Mütevazi bir şirkettik

Polisan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Necmettin Bitlis, Polisan Holding CEO’su Erol Mizrahi ve Kansai Paint Başkanı Hiroshi Ishino’nun katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda, ortaklığın imzaları atıldı. Necmettin Bitlis, toplantıdaki konuşmasında, Polisan Boya’nın mütevazı bir aile şirketinden yabancı yatırımcıların radarındaki bir şirket haline geldiğini belirterek, Kansai Paint ile yapılan ortaklığın Türkiye ve Polisan için çok önemli olduğunu söyledi.

Polisan Holding CEO’su Erol Mizrahi, Kansai’nin 2009 yılından beri Türkiye’nin önemli girişimcilerinden Altan Ailesi ile ortaklığı bulunduğunu anımsatarak, şöyle konuştu: “Kansai Altan çatısı altında devam eden bu faaliyetin ana konusu otomotiv ve sanayi boyalarıdır. Bu deneyimleri bizimle ortaklık yapılarındaki intibak süresini kısaltacak ve her iki tarafa da avantaj sağlayacaktır.”

Haberin Devamı

Yabancı sermaye geldi

Kansai Paint’in eşit ortaklık-eşit yönetim ilkesi çerçevesinde Polisan Boya’nın yüzde 50’sini satın aldığını aktaran Mizrahi, “Bu zorlu dönemde Türkiye’ye yabancı sermayenin gelmesine vesile olmaktan ayrıca mutluluk duyuyoruz” dedi.

Kimya alanındaki aktivitelerinden Rohm&Haas iştirakinde dünya ikincisi kimya şirketi Dow Chemical ile ortaklıkları bulunduğunu anımsatan Mizrahi, 2013’de Yunan şehri Volos’ta satın aldıkları PET reçinesi fabrikasının da dünyaya açılmalarında köprübaşı görevi gördüğünü ifade etti. Mizrahi, “Şimdi, yeni bir dünya devi ile ortaklığa başlıyoruz. Hedefimiz Polisan’ı bir dünya markası yapmak” diye konuştu.

Haberin Devamı

900 milyonluk şirket

Kimya, liman işletmeciliği, gayrimenkul ve tarım alanında faaliyet gösteren Polisan Holding’in temelleri 1956 yılında Necmettin Bitlis tarafından tekstil apre boya fabrikasının kurulmasıyla atıldı. 1964’de tutkal üretimi için Polisan’ın kurulmasıyla büyümesini sürdürdü. Holdingin amiral gemisi konumundaki şirketin çalışan sayısı 2015 sonunda bin 337’e, satış geliri 906.4 milyon liraya ulaştı. Yıllık üretim kapasitesi 180 bin tona çıktı. Polisan, 250’yi aşkın ürün çeşidi ile dekoratif boyada sektörün en geniş ürün yelpazesine sahip firması konumunda. Polisan Holding’in yüzde 88.76’sı Bitlis Ailesi’ne ait. Yüzde 8.40’ı ise halka açık.

Kişi başı 7 kilo boya tüketiliyor

Türkiye’de boya pazarının büyüklüğü 3.5 milyar dolara ulaşırken, Almanya ve İtalya’dan sonra dünyada üçüncü sırada bulunuyor. Türkiye’de pazarın yüzde 61’ini dekoratif boya oluşturuyor. Dünyada bu pay 6 puan daha düşük. Türkiye’de kişi başı 7 kilo dekoratif boya tüketiliyor. ABD 22, İngiltere 17, Fransa 19.5 kilo kişi başı boya tüketimine sahip.

Haberin Devamı

Türkiye’de uzun vadeye bakıyoruz

3 milyar dolarlık ciroya sahip Paint’in Başkanı Ishino da ortaklıktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Polisan Boya çok uzun, harika bir geçmişe sahip. Çok önemli bir markalaşma geçmişi var. Ev kozmetiği çerçevesinde çok güzel algı yaratmış durumda. Başarılı ve güvenilir bir ortak bulmak bizim en büyük şansımız” ifadesini kullandı. Sektöre “ev kozmetiği” konseptini tanıtan Polisan’ın Kansai Paint için Türkiye’de köprübaşı görevi üstleneceğini dile getiren Ishino, Doğu Avrupa pazarındaki büyüme stratejilerinde Polisan Boya’nın kendileri için mükemmel bir ortak olacağını dile getirdi. Türkiye’nin çok ciddi gelecek vadettiğini vurgulayan Ishino, şöyle devam etti: “Ortadoğu’da en büyük nüfuslardan biri Türkiye’de. Türkiye’nin nüfusu çok iyi, çalışkan ve zeki. Dolayısıyla kuvvetli bir geleceği var. Bu sadece benim görüşüm değil, Toyota gibi Türkiye’ye yatırım yapan diğer ortaklar da Türk halkının ne kadar çalışkan zeki insanlar olduğunun farkında. Biz kısa vadeye değil, orta ve uzun vadeye bakıyoruz. Türkiye son derece kuvvetli bir ülke olacak, o yüzden buradayız.”

Haberin Devamı