Gazete Vatan Logo

Podemos’un gövde gösterisi

Yunanistan’da geçen hafta iktidara gelen radikal sol parti Syriza’nin İspanya’daki müttefiki olan Podemos’un, Madrid’de düzenlediği yürüyüşe onbinlerce kişi katıldı.

İspanya’nın Syriza’sı olarak değerlendirilen Podemos dün ilk kez başkent Madrid’in ünlü Puerta Del Sol Meydanı’nda ‘Değişim Yürüyüşü’ kapsamında onbinler toplandı. Ocak 2014’te kurulduktan sonra hızla büyüyen ve kuruluşundan sadece dört ay sonra 2014 Avrupa Parlamentosu seçimlerine katılarak oyların yüzde 7.98’lik kısmını alarak 5 temsilcilik kazanan Podemos, ülkedeki son anketlerde ise birinciliğe oynuyor. Yunanistan’da hükümete gelen radikal sol koalisyon Syriza ile ittifak halinde bulunan Podemos, ‘Yapabiliriz’ anlamına geliyor. Bazı protestocular gösteri sırasında ‘Başarabiliriz’ sloganı atarken, bazıları da “Tik tak, değişimin zamanı geldi” yazılı pankartlar taşıdı. Ülkenin iki partili yönetim biçimini eleştiren Podemos, daha önce de politik ve finansal yolsuzlukları eleştirmek için yaptıkları oturma eylemleriyle ses getirmişti.

Haberin Devamı

Podemos’un liderliğini 36 yaşında eski bir üniversitesi profesörü olan Pablo Iglesias Turrion yapıyor. At kuyruğu saçlarıyla sıradan politikacıların arasından sıyrılan Iglesias, Yunan Başbakanı Alexis Tsipras ile yakın dostluğuyla öne çıkıyor. İspanya’da mayıs ayında yerel seçimler, yılın ikinci yarısında ise genel seçimlerin gerçekleşmesi beklenirken Podemos iddialı adaylar arasında yer alıyor.