Gazete Vatan Logo

Plastik kirlilik Antarktika’yı sardı

Greenpeace, Antarktika Okyanusu’nda plastik kirliliğe neden olan birçok mikroplastik ve zararlı kimyasallar belirlediğini açıkladı

Plastik kirlilik Antarktika’yı sardı

Greenpeace’in 2018 yılının başında Antarktika bölgesindeki biyoçeşitlilik ve kirlilik hakkında daha fazla bilgi edinmek için yaptığı araştırmaya göre, denizin derinliklerinden alınan 8 örneğin 7’sinde mikroplastiğe rastlandı ve litre başına en az bir mikroplastik lifi belirlendi. Greenpeace açıklamasında, “Alınan 9 kar örneğinin 7’sinde de zararlı kimyasallara rastlandı” denildi ve şu bilgilere yer verildi:

- Uzmanlar söz konusu kimyasalların endüstriyel üretim ve tüketim kaynaklı olduğunu belirttiler.

- Alınan örnekler Antarktikanın en uzak ve bozulmamış habitatlarında bile mikroplastik atık ve kalıcı tehlikeli kimyasallarla kirlendiğini gösteriyor.

- Yüz yıkama jeli, diş macunu gibi günlük kullanılan kozmetik ürünlere eklenen küçük plastik parçacıkları olan mikroplastikler lavabodan geçerek arıtma sistemine karışıyorlar.

- Çapları 5 mm veya daha az oldukları için zararsız gözükebilen bu plastik parçalar tek bir tüp yüz temizleyicide bile 360 bin mikroplastik tanecik bulundurabiliyorlar.

- Okyanusa giren plastik çöplerin ayırt edilebilir parçaları her yıl 4.8 ve 12.7 milyon ton arasında değişiyor.

Haberin Devamı

- Bununla birlikte mikroplastikler deniz kuşları ve köpek balıkları da dahil olmak üzere deniz canlıları üzerinde çok ağır etkilere sahip oluyor.”