Gazete Vatan Logo

PKK Türkiye'den bunu istedi!

KCK Yürütme Konseyi üyesi Murat Karayılan, Türkiye'nin PYD lideri Salih Müslim'e Kobani'ye destek için "Serekaniye'den Kobaniye koridor" sözü verdiğini ama bu sözü tutmadığını söyledi.

Örgüte yakın Fırat Haber Ajansı'na konuşan Karayılan, PYD lideri Salih Müslim'in Ankara'da yaptığı görüşmelerde kendisine verilen sözler olduğunu ancak bunların yerine getirilmediğini söyledi.

Salih Müslim, 4 Ekim'de Türkiye'ye gelmiş ve bazı aracılar vasıtasıyla hükümet yetkilileriyle görüşmüştü. Müslim, Türkiye'deki görüşmelerinin ardından Al Jazeera'ye yaptığı açıklamada Ankara ile pekçok konuda görüş birliğine vardıklarını söylemişti.



Karayılan, bu görüşmeden önce de Müslim ile Ankara arasında bir başka temas daha olduğunu ve yine bazı sözler verilip tutulmadığını söyledi: "Bizim duyduğumuza göre bundan iki hafta önce de PYD lideri Salih Müslim’e verilen sözler vardı ancak onlar yerine getirilmedi." Karayılan, o sözlerden birinin de Serekaniye'den Kobani'ye koridor açılması olduğunu belirtti: "15 gündür Serêkaniyê'den Kobanê'ye koridor açma sözünü verip yerine getirmeme tutumu, bir ambargo ve kuşatma tutumudur. Beklenti yaratıyor ama pratikleştirmiyor ve imha edilmesine zemin hazırlıyor." O koridorun önemi Karayılan'ın sözünü ettiği ve yaklaşık 180 kilometre uzunluğundaki koridor PYD'nin kontrolünde bulunan ve Şanlıurfa'nın Ceylanpınar ilçesinin hemen karşısında yer alan Serekaniye'den (Rasulayn) başlıyor.

Haberin Devamı

Ancak, Kobani'ye kadar uzanan koridor üzerinde çok sayıda köy ve IŞİD'in denetiminde olan bir ilçe var: Akçakale'nin karşısında yer alan Tel Abyad. Koalisyon uçaklarının da hedef aldığı Tel Abyad'da IŞİD hakimiyeti sürüyor.

Bu nedenle, koridorun Suriye içinde açılması zor görünüyor.

Bu noktada da, koridorun, sınırın Türkiye tarafından açılması ihtimali akla geliyor. Bir başka ifadeyle böyle bir koridor, askeri açıdan çözümü imkansız görünen bir engelin Türkiye coğrafyası üzerinden aşılması anlamına geliyor.

Ancak bu ihtimale de Ankara'nın nasıl bakacağı bilinmiyor.



Koridordan kimler ya da ne geçecek?

Serakaniye- Kobani koridoru Kobani'deki PYD güçlerine destek gidebilmesi açısından büyük önem taşıyor. Bu desteğin mahiyeti belirsiz. Türkiye topraklarından neyin ya da kimlerin destek için geçeceği konusunda bir açıklama yok. Bu konuda tek net açıklama Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani'den geldi. Barzani, Kobani'ye coğrafi zorluklar nedeniyle yardıma gidemediklerini açıklamıştı.

Ankara günlerdir bu konudaki sessizliğini koruyor. Salih Müslim ile yapılan görüşmelerin içeriğine dair hiçbir açıklama yapılmadı. Koridor talebi doğru mu, Türkiye buna evet dedi mi, demişse ne karşılığında dedi gibi sorular henüz cevapsız.

Haberin Devamı



Karayılan: Pazarlık yok

Karayılan, koridor açılması sözü karşılığında herhangi bir pazarlığın yapılmadığını belirtti.

"Bizim bildiğimiz kadarıyla herhangi bir pazarlık yapılmamıştır. Böyle bir şey söz konusu değildir; bu, Türk basınının uydurmasıdır. Ayrıca PYD'ye rejimle arasına mesafe koyması şartının dayatıldığını belirtiyorlar; bu da doğru değildir." Murat Karayılan, verilen sözün neden yerine getirilmediğine ilişkin olarak da şu ifadeleri kullandı. "Ya devlet içinde bir ikilik var ya da tamamen Kobanê direnişini durdurmak için oyalama usulüyle psikolojik savaş taktiklerini uyguluyorlardır."

Haberin Devamı