Gazete Vatan Logo

Piramitlerin sırrı çözülüyor

Eski Mısırlılar tarafından kraliyet mezarları olarak inşa edilen kare tabanlı, üçgen kenar yüzleri en zirvede birleşen tipik bir duvar işçiliğine sahip mimari yapı olan piramitlerin bilmecesi, insanoğlunun kafasını kurcalamaya devam ediyor

Günümüzdeki mühendisler bile, 4 bin 500 yıl önce yaşamış insanların bu tip bir dev eserin yapımını, teknik ve teşkilat açısından nasıl gerçekleştirdiklerini hala açıklayamıyorlar. Şimdi Mısır hükümeti, bu sis perdesini aralayabilmek amacıyla bilimsel çalışmalar başlatıyor. Çalışmalar kapsamında, piramit içindeki kral mezarlarında, zehirli gaz veya mikrop aranacak.

Mısır Eski Eserler Yüksek Konseyi Başkanı Zahi Havas, Nil Nehri'nin batı kıyısında çöl zemin üzerine kurulmuş piramitlerin esrarını çözebilmek için, kazılmamış mezarlarda tehlikeli gaz veya tehlikeli mikroplar bulunup bulunmadığı ile ilgili bir araştırma yapılacağını açıkladı. Havas, kazılardan birinde, "Mezarıma dokunacak olan olursa onu bir timsah, hipopotam (su aygırı) ve bir arslan yiyecek" yazısına rastladıklarını belirterek, "Bu, böyle olacağı anlamına gelmiyor. Bizim amacımız, Mısırlıların mezara böyle bir ibare koyarken, aslında mezarı açacak kişiye zarar vermeyi kastetmediklerini bilimsel olarak göstermektir" dedi.

Tehlikeli mikroplar mı?
Araştırmanın bir ayağının, tehlikeli mikroplar aranmasına odaklandığını ifade eden Havas, mumyalanmış insan cesedinde yüzyıllar içinde bu tür mikropların türemiş olabileceğinden yola çıktıklarını bildirdi. Çalışmaların önümüzdeki ay başlatılabileceğini ancak ne kadar süreceğini kendilerinin de bilmediğini kaydeden Mısır Eski Eserler Yüksek Konseyi Başkanı, kazılarda başından geçen bir olayı ise şöyle anlattı: "Bir kazıda birden kafamı çarparak şuurumu kaybettim. Kendime gelip uyandığımda insanlara da söyledim. Mezarda bir şey olunca hemen firavunun lanetine bağlanıyor. Ama bu sadece bir kazaydı.'

İHA muhabirinin derlediği bilgilere göre, milattan önce yaklaşık 2590-2568 yılları arasında yaşayan Cheops'a ait Giza'daki Khufu Piramidi en büyüğü olup taban genişliği 230.43 metre, yüksekliği de 146.76 metredir. Piramitler, yakındaki bir taş ocağından temin edilen blok taşlardan katlar halinde inşa edilmiştir. Yüzey ve koridorlarında kullanılan küçük taşlar ise Nil'in karşısında Tura mevkiinde yer alan, taş ocaklarından temin edilmiştir. Mezar sandukalarını çevreleyen mermer taşlar ise Nil'in başladığı Güney Mısır bölgelerinden sallar üzerinde 1400 kilometre mesafeden taşınmıştır. Tahminen bir piramit ağırlığı 2-30 ton arasında değişen 2 milyon 300 bin blok taş ihtiva etmektedir.

100 bin kişi 30 senede yaptı
M.Ö. 1. asırda yaşayan Yunan tarihçisi Heredot, bir piramit inşaatının temelini hazırlamanın on sene, yükseltmenin ise yirmi sene tuttuğunu ve bu inşaatta 30 sene boyunca devamlı 100 bin kişinin çalıştırıldığını bildirmektedir. Piramitlerin katlar halinde inşa edildiği, her kat bitince etrafının doldurulduğu sanılmaktadır.

Yapılan piramitlerin duvar meyilleri farklı farklıdır. M.Ö. 2614-2591 seneleri arasında yaşayan Snefru'ya ait piramitte duvar alt taraflarında meyil 43 derece, üst taraflarında 34 derece 41'dir. M.Ö. 2556-2526 seneleri arasında inşa edilen bu büyük piramitlerden Khufu ve Khafre'nin duvar meyilleri sabit ve 52 derecedir.

En büyük piramit "KHUFU"
En büyük 35 piramit, Nil'in batı kıyısında Nil Deltası'nın ucundan güneye doğru Libya Çölü'nde, Nil Vadisi'nde yapılmıştır. Büyüklük sırasına göre piramitler Khufu, Khafre, Menkure, Zoser, Hadjefa, Zawviyet el Aryan, Abu Rouesh, Lisht, Illahun ve Hawvara'dır.

Dünyanın yedi harikasından biri olarak bilinen piramitlerden Gize'deki büyük piramit, Napoleon'un emriyle 1798-1799 senesinde açıldı. On dokuzuncu yüzyıl sonuna kadar hemen bütün piramitlere girilerek inceleme yapıldı. Piramit mezar odalarından krala ait altın, gümüş ve taşlardan yapılmış çok kıymetli eşyalar alınarak müzelere götürüldü.

1954 senesinde Giza'daki Khufu piramidi güneyinde keşfedilen tekne ilgi çekicidir. Tekne, genişliği 213 santim, uzunluğu 31 metre olan ve üzeri her biri 17 ton ağırlığındaki 42 adet taş bloklarla örtülmüş kanal içinde bulunmuştur. Teknenin başı, dümen yelpazesinin bulunduğu kısım ayrı olarak yere konmuştur. Üst güverte ise monte edilmek üzere tekne içine yerleştirilmiştir. Piramitler civarında buna benzer daha pekçok kanalın mevcut olduğu sanılmaktadır.

Haberin Devamı