ÇGHB ruhuna dönüş

İbrahim Büyükak ve Zeynep Koçak’ın senaryosunu yazıp, başrollerini üstlendiği ‘Küçük Esnaf’ filmi, ‘Çok Güzel Haraketler Bunlar’ programının efsane skeçlerini tekrar canlandırıyor. Her sahnesi skeç tadında olan film; çekimleri ve diyaloglarıyla keyifli bir izleme sunuyor.

Yılmaz Erdoğan yönetimindeki BKM Mutfak ekibinin yazıp oynadığı skeçlerden oluşan ‘Çok Güzel Hareketler Bunlar’ programının ilk tanıtım videosunu hiç unutamıyorum. Bütün ekip dizilmiş, Oğuzhan Koç uzun hava söylüyor… Reklamı izleyenler o zamanlar bu kadar skeç programları ünlü olmadığından- ne olduğunu/olacağını pek anlayamadı. Ancak program başlayıp bir-iki bölüm yayınlandıktan sonra, işin rengi değişti. Reyting rekorları kırdı.

ÇGHB ruhuna dönüş

Programın bu kadar sevilmesinin nedenleri arasında; oyuncuların hiçbirinin ekranda pek tanınmıyor oluşu hatta çoğu ilk defa televizyona çıkıyordu-, doğal olmalarının verdiği sempatiklik, hocalarına saygıyı eksik etmemeleri ama ara ara göndermelerde bulunarak kendilerini de tiye almaları, kendi starlarını yaratabilmeleri, sesi güzel olanların bunu çok iyi kullanmaları vs sayılabilir.

Haberin Devamı

Oyuncular, yeni teklifler almaları ve her hafta hem yazıp hem oynadıkları skeçlerden yorulmuş olmaları nedeniyle 4 yılın sonunda 90. bölümde programın finalini yaptılar. Birçoğu, filmlerde ve reklamlarda oynadı. Oğuzhan Koç albüm çıkardı. ‘3 Adam’ ekibini kuran Oğuzhan Koç, İbrahim Büyükak ve Eser Yenenler yoluna üçlü olarak devam etti.

Lafı bu kadar uzatmamın elbette bir nedeni var. Oyuncuların her biri farklı farklı güzel işler yapmış olsalar da hiçbiri bir ÇGHB tadı vermedi. Ta ki ‘Küçük Esnaf’a kadar! Ekipten İbrahim Büyükak ve Zeynep Koçak’ın hem senaryosunu yazıp hem de başrolünü üstlendiği film, beni ÇGHB dönemine geri götürdü.

ÇGHB ruhuna dönüş

Küçük Esnaf’ın mafyayla imtihanı

Ufak bir çilingir dükkanı olan ve kendi halinde yaşayan Berhudar’a (İbrahim Büyükak), babasından miras olarak borç kalıyor. Kumar nedeniyle mafyaya 100 bin TL borçlanan babasının borcunu ödemek için 1 hafta mühlet veriliyor. Berhudar, bu sırada tesadüfen avukat Ezel (Zeynep Koçak) ile tanışıyor ve olaylar zinciri başlıyor.

Haberin Devamı

Senaryo olarak çok tatmin edici, yaratıcı bir yapım olmasa da küfürsüz de komedi yapılacağını kanıtladıkları için tüm ekibi ayakta alkışlıyorum. Her sahne bir skeç gibi düşünülerek yazılmış ve oynanmış. Filmin her anı dolu dolu. ‘Komedi yapıyoruz’ zorlamasıyla yapılmayan espriler, güldürmeyi başarıyor. Gupse Özay’ın hafif meşrep halleri, Cengiz Bozkurt’un mafya babası ciddiyeti de yemeğin üzerine tatlı görevi görüyor.

‘Küçük Esnaf’ ile ilk uzun metraj yapımını çeken Bedran Güzel’in yönetmenliği de ayrıca yüzümüzü güldürüyor. Kovalamaca sahneleri de dahil hiçbir sahnenin gözümüzü yormaması filmi keyifle izlememizi sağlıyor.

‘Benim adım Cemil’

1989 yılında başlayıp 13 yıl aralıksız olarak devam eden ‘Bizimkiler’ dizisinin Sarhoş/Baykuş Cemil’i Uğurtan Sayıner de filmde ufak bir rol üstleniyor. Türk dizi tarihine damga vuran dizideki rolüyle filmde yer alan Sayıner’in bir kez daha “Benim adım Cemil” diye bağırdığı sahnede bütün salonun “aaa” sesiyle etkilendiğini belli etmesi, duygusal anlara neden oluyor.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR