Gazete Vatan Logo

Perker’den... Büyüklere Masallar

Perker’den... Büyüklere Masallar

Dünyaca tanınan karikatürist Kutlukhan Perker’le Karakarga Yayınları’ndan çıkan yeni çizgi romanı Büyüklere Masallar’ı ve çizgi roman dünyasını konuştuk...

Büyüklere Masallar’ı çizerken seni neler besledi?

“Alacakaranlık kuşağı” hikayeleri ya da “Ray Bradburry hikayeleri”ndeki gibi belli bir konsept ve anlatım bütünlüğünde çalıştım bu hikayelere. Bu yüzden de alıştığımız çizgi roman anlatıminin dışında, yani insanların diyaloglarının yer aldığı klasik balonlar yerine dış ses kullandım. Yani bütün hikayeleri bir anlatıcıdan dinliyoruz. Kitabin ismi de bu yüzden Büyüklere Masallar. Bir hikayenin oluşumunu izlemek yerine, bir anlatıcı bize bu masalları anlatıyor.

Fantastik hikayeler de yer alıyor, mahalleden hikayeler de.. Bu ikisini nasıl harmanladın?

Mahalleden hikayeler diye tanımlayabileceğimiz hikayelerde de fantastik öğeler olmasa bile günlük bir olayı fantastik bir hadiseymis gibi anlatıyor bu anlatıcı. Eski kelimeler kullanıyor mesela. Bu dil ve çizgi/üslup bütünlüğünü muhafaza ederek denge yi sağlamaya gayret ettim.

Haberin Devamı

Son dönemde şehirde neler sana ilham veriyor?

Ben İstanbul’un göbeğinde, Beylerbeyi’nde doğup büyüdüm. O yüzden de bu şehri hem çok iyi biliyorum, hem çok seviyorum. Bir de insanlarını seviyorum ki her hikayenin ilhamı aslında insandır.

Artık neden bir mizah dergisi Gırgır ya da Limon gibi (hatta erken dönem Leman) geniş kitleler üzerinde etkisi yok?

Dergiler, Gırgır ve o dönemin dergileri kadar güzel olmadığı için. İyi bir dergi olursa okuyucudan aynı iltifatı görür. İnternet ve sosyal medya gibi öcülere inanmıyorum. Her dönemde bu öcülerden vardır. Gırgır ilk çıktığında televizyon yeni başlamıştı. Leman ilk çıktığında özel televizyonlar vardı. Penguen ve Uykusuz’un çok sattığı dönemlerde internet zaten vardı. Bu fikri destekleyecek bir şey söyleyeyim size: Sosyal medyanın dergi satışlarına olumsuz bir etkisi var diyorlar. Sosyal medyanın en cok kullanıldığı dönem Gezi parkı olaylarının yaşandığı dönem. Bu dönemde mizah dergilerinin tirajları ikiye katlandı. Sosyal medyanın olumsuz etkisi olsaydı tirajların düşmesi gerekirdi.

Haberin Devamı

Yeni nesil çizerleri nasıl buluyorsun? Oğuz Aral’ın dokunmadığı çizerler gereksiz taramalar yapıyorlar mı?

Oğuz Aral’la teşviki mesaisi olmayan çizerlerin bir taraıi eksik kalmıştır doğru, ama yeni jenerasyon içinden de öyle yetenekli çizerler var ki Oğuz abi görseydi gurur duyardı.

Mizah dergisi okuru nasıl değişti?

Mizah dergisi okuru degişmedi de daraldı. Artık sadece bir kesim mizah dergisi alıyor.

KARAKARGA DERGİ NİSAN’DA BAYİİLERDE...

Sırada ne var?

Yelda Cumalioğlu ile birlikte kurduğumuz ve ilk kitabımız Büyüklere Masallar olan yayınevimiz Karakarga’dan yerli ve yabancı cizgi romanın çok güzel ve egzantrik örneklerini yayınlamaya devam edeceğiz. Ayrıca yayın grubumuzun ilk dergisi Karakarga-Dergi de Nisan’da bayiilerde olacak.