Gazete Vatan Logo

Pentagon ‘kuduz köpek’e emanet

ABD’nin seçilmiş başkanı Trump, Savunma Bakanlığı için, Obama’yla fikir ayrılığı yaşadığı için emekliye ayrılan, ‘kuduz köpek’ lakaplı General James Mattis’i aday gösterecek

Pentagon ‘kuduz köpek’e emanet

ABD’de 20 Ocak’ta yemin ederek göreve başlayacak olan seçilmiş Başkan Donald Trump, Cincinnati kentinde düzenlenen mitingte, kabinesinde Savunma Bakanı olarak görmek istediği ismi açıkladı. Müstakbel Başkan, Pentagon’un başına geçmesi için 66 yaşındaki emekli General James Mattis’i aday göstereceğini duyurdu.

Orduda 44 yıl hizmet verdikten sonra 2013’te emekliye ayrılan Mattis, görevde olduğu dönemde yaptığı ‘aykırı’ açıklamalarla adından söz ettirmeyi başarmıştı. İşte Mattis’in bugüne kadar sarfettiği tepki çeken sözleri:

- Nazik olun, profesyonel davranın. Ama tanıştığınız herkesi öldürmek üzere bir planınız da olsun

- Bazı insanlara ateş etmek eğlenceli. Sizi desteklerim

- Afganistan’da kadınları 5 yıldır peçe takmadıkları için tokatlayan adamlar görürsünüz. Bu adamların içinde erkeklik falan kalmamış. O yüzden onları öldürmek acayip eğlenceli

- İlk kez birisini öldürdüğünüz an, hayatınızda bir dönüm noktasıdır. Ancak şunu da söylemeliyim ki bu dünyada öldürülmeyi hak eden pislikler var

- Barış için geldim. Topçu bataryalarını getirmedim. Ama gözümdeki yaşla yalvarıyorum: Benimle uğraşırsanız hepinizi öldürürüm

Haberin Devamı

- Yalvarıyorum bize karşı gelmeyin. Eğer gelirseniz hayatta kalanlar size neler yaptığımızı yazacak ve 10 bin yıl sonra dahi bunlar hatırlanacak.

‘Savaşçı keşiş’

Yerel basında çoğunlukla ‘kuduz köpek’ (mad dog) lakabıyla anılan Mattis, 44 yıllık ordu kariyeri boyunca Afganistan ve Irak işgallerinde önemli görevler üstlenmişti. 2004’te Irak’ın Felluce kentine yönelik kanlı operasyonu yöneten Mattis’in bir diğer lakabı ise ‘savaşçı keşiş’, çünkü bugüne kadar ne evlenmiş ne de çocuk sahibi olmuş.

İsrail memnun olmayacak

Trump’ın Mattis’i Savunma Bakanlığı’na aday göstermesinin, Washington’un yakın müttefiği konumundaki İsrail’de tepkiye yol açabileceği öngörülüyor. Zira Mattis, 2013’te katıldığı Aspen Güvenlik Forumu’nda, ABD’nin İsrail’e verdiği destek nedeniyle ‘bedel ödediği’ yorumunu yapmıştı. İsrail’in yerleşimci politikası nedeniyle, Güney Afrika’daki ırkçı ‘apartheid’ rejimine benzediğini öne süren Mattis, Yahudi yerleşimlerinin iki devletli çözümü imkansız kıldığını ifade etmişti.

Haberin Devamı

66 yıldır ilk

Başkan Barack Obama’yı, başta İran politikası olmak üzere Ortadoğu’da yürüttüğü siyaset nedeniyle sık sık eleştirdiği için 2013’te emekliye ayrılan Mattis, Harry Truman’ın başkanlığı döneminden bu yana Savunma Bakanlığı görevine getirilen ilk emekli general olacak.

Ortadoğu’dan göçü durduracak

Müstakbel Başkan Trump, Cincinnati kentinde düzenlediği mitingte, göreve gelmesinin ardından Ortadoğu ülkelerinden ABD’ye göçü tamamen durduracağı vaadinde bulundu. Trump yaptığı konuşmada, “Terörü ülkemizden uzakta tutmak için her şeyi yapacağız. Ortadoğu’dan insanlar akın akın geliyor. Kim olduklarına, nereden geldiklerine ve ne düşündüklerine dair en ufak bir fikrimiz yok. Buna so vereceğiz” ifadelerini kullandı. Trump, ABD’ye gelen insanların Amerikan halkından nefret etme değil, onları sevme potansiyeline sahip olması gerektiğini vurguladı.