Gazete Vatan Logo

Pentagon: IŞİD'in işine gelir

Pentagon: Koordine edilmemiş operasyonlar ve manevralar IŞİD'in işine gelir

Pentagon: IŞİD'in işine gelir

Amerika Birleşik Devletleri'nden Türkiye'nin Suriye'deki sınır ötesi harekâtıyla ilgili arka arkaya açıklamalar geliyor.

Savunma Bakanlığı Pentagon, "YPG Fırat'ın doğusuna çekilmeli ve büyük oranda çekildiği görülüyor. ABD NATO müttefiki Türkiye ve koalisyon destekli güçlerle Suriye'nin kuzeyinde işbirliğine devam edecek. Koordine edilmemiş operasyonlar ve manevralar IŞİD'in işine gelir" ifadesini kullandı.ABD Başkanı Barack Obama'nın IŞİD ile mücadele özel temsilcisi Brett McGurk, Twitter hesabından yaptığı açıklamada çatışmaların kabul edilemez olduğunu vurgulamıştı.

McGurk, "Cerablus'un güneyinden hava saldırıları ve Türk askeriyle Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile bağlantılı muhalif gruplar arasında çatışma yaşandığı haberleri alıyoruz. IŞİD'in bulunmadığı bölgelerdeki çatışmaları kabul edilemez ve derin bir endişe kaynağı olarak görüyoruz" ifadelerini kullanmıştı.

24 Ağustos Çarşamba günü gece saatlerinde Suriye'ye sınır ötesi harekât düzenleyen Türkiye, PKK'nın Suriye uzantısı PYD'nin silahlı kanadı YPG güçlerinin Fırat Nehri'nin doğusuna çekilmesini istiyor. SDG içerisinde önemli bir yer tutan YPG'liler, Menbic'in IŞİD'den kurtarılmasıyla bölgeye yerleşmişti.

Washington geçen hafta YPG'lilerin çekilmeye başladığını açıklamış ancak bölgedeki güçler Türk tankına roketli saldırı düzenlemişti. Bir askerin şehit olduğu saldırı öncesi ve sonrasında Türk savaş uçakları YPG hedeflerini vurmuştu.

Ankara, YPG'lilerin Fırat'ın doğusuna çekilmesini 'kırmızı çizgi' olarak birçok kez ilan etmiş ve çekilme gerçekleşmediği takdirde operasyon yapacağını duyurmuştu.

Haberin Devamı