Gazete Vatan Logo

Pedal çevirmek için en iyi rotalar

Baharın gelmesiyle son yıllarda farklı arayışlar içinde olan sporseverlerin gözdesi haline gelen bisiklete binmenin vakti geldi.

Pedal çevirmek için en iyi rotalar

Fotoğraflar: Barış ACARLI

Baharın geldiği, içimizin açıldığı şu günlerde akıllarda hep bir arayış var: Bu hafta sonu nereye gitsek, ne yapsak? Hem doğayla buluşmak hem spor yapmak ve yeni heyecanlar tatmak bisiklet turları sayesinde gerçekleşebiliyor. Son yıllarda farklı arayışlar içinde olan sporseverlerin gözdesi haline gelen bisiklet, ülkemizde de vazgeçilmez bir aktivite olma yolunda hızla ilerliyor. Bu keyifli aktivite için gerekli olan şeyler ise iyi bir bisiklet ve bisiklet rotaları. Bisikletliler Derneği Yönetim Kurulu Başkan Danışmanı Melih Arat bu rotalarda size yardımcı olacak ipuçlarını anlattı.

Moda’da bisiklet keyfi

Bisiklet tutkunu Ece Çelebioğlu günlük hayatta bisiklet kullanmak için Anadolu yakasının ideal olduğunu söylüyor, ‘’Moda bisiklete binmek için en doğru mahalle olabilir. Kaldırımlardaki bisiklet yolları bir yana trafik lambalarında da artık bisiklet ışıklarımız var. Her gün düzenli olarak bisiklete biniyorum, araç kullanmıyorum. Sahil yolu muhteşem bir rota. Genellikle Moda'dan Bostancı'ya kadar tempolu sürüş yapıyorum. Ev alışverişine, spora hatta işe de bisikletle gidiyorum.’

Haberin Devamı

Kadıköy-Fenerbahçe

Anadolu yakasında bisiklet sürüşleri için en elverişli parkur. Avrupa Yakası‘nda oturup vapurla Kadıköy’e geçerseniz direkt olarak bu parkura başayabilir ve Fenerbahçe’ye kadar keyifli bir sürüş yapabilirsiniz. Birçok mola yeri var ama yol boyunca bisiklet tamircisi yok.

Yol: 3,5 km.

Zorluk derecesi 5/10

Süre 30 dakika

Bostancı-Tuzla

Bostancı'dan Tuzla'ya kadar olan bu rotada özel bisiklet yolu var. Ayrıca sahil yolu boyunca istediğiniz çay bahçesinde mola verebilirsiniz.

Yol 26 km.

Zorluk derecesi 6/10

Süre 2 saat 20 dakika

Aydos Ormanı

İstanbul'un hemen dışında bisiklete binmek için ideal bir ortam. Çam ağaçları arasında gidilen parkur oldukça keyifli. Tek dikkat etmeniz gereken hızlı gitmemeniz.

Yol: 13 km.

Zorluk derecesi 6/10

Süre 1 saat 13 dakika

Beşiktaş-Sarıyer rotası

Bu parkur için sabah erken saatlerde yola çıkmanızı öneririz. Hep yoğunluk hem de parkurun uzun olması sebebiyle geç saatlere bırakmak alınan keyfi azaltacaktır. İstanbul Boğazı’na doyacağınız, yaşadığınız şehirden gurur duyacağınız olağanüstü bir parkur. Rota üzerinde kahvaltıdan akşam yemeğine kadar birçok seçenek sunan onlarca mekan var.

Haberin Devamı

Yol: 24,3 km.

Zorluk Derecesi: 6/10

Süre: 2 saat 32 dakika

Rumelifeneri-Kilyos

İstanbul’un Karadeniz’e en uç noktası. Garipçe ve Demirciköy’e sınırı bulunan yerleşim bölgesine birçok noktadan ulaşılabilecek köyden sonra Kilyos’a kıyıdan giden 13 kilometrelik toprak yol da bir seçenek.

Yol: 13 km.

Zorluk dercesi 7/10

Süre 1 saat 15 saat

Belgrad Ormanı

İstanbul içinde doğa özlemini gidermek isteyenlere Belgrad Ormanı'nda, bisiklet sürüşleri için ideal bir rota mevcut. Huzur, eğlence ve motivasyonun bir arada bulunduğu bu ormanda 16,69 km'lik bir güzergah var. Akşam saatlerinde önerilmiyor. Yakınlarda bisiklet tamircisi yok.

Yol: 16,7 km.

Zorluk Derecesi: 7/10

Süre: 1 saat 55 dakika