Gazete Vatan Logo

Patriot masraflarını Türkiye de ödeyecek!

Keşif heyeti Türkiye’ye geldi

Patriot masraflarını Türkiye de ödeyecek!

NATO heyetinin dün Malatya ve Diyarbakır’da keşif yaptığı Patriotlar için Türkiye ücret ödemeyecek.Ancak sistemin konuşlandırılması aşamasında oluşacak masraflar, füzeleri yerleştiren ülkeler ve Türkiye tarafından karşılanacak...

Suriye’den gelebilecek olası saldırılara karşı NATO’dan savunma amaçlı talep edilen Patriot füzeleri konusunda incelemelerde bulunmak üzere askeri keşif heyeti Türkiye’ye geldi. ABD, Hollanda ve Almanya’dan gelen heyet, Türkiye’de Patriot Hava ve Füze Savunma Sistemleri’nin konuşlandırılabileceği mevzi keşiflerine başladı. İlk keşifler de dün Malatya ve Diyarbakır’da yapıldı. Malatya’da Tulga 1 Kışlası’nda inceleme yapan heyet, daha sonra geçtiği Altay Kışlası’nda yaklaşık bir saat çalışma yürüttü. Önceki gece Malatya’daki ekipten ayrılan 10 kişilik bir grup da uçakla Diyarbakır’a geçti. Diyarbakır 2’nci Hava Kuvvet Komutanlığı 8’inci Ana Jet Üssü’ne gelen 10 heyete Türk subayları da eşlik etti. Buradaki çalışmaların 5 gün süreceği belirtildi.

Patriot masraflarını Türkiye de ödeyecek

Diyarbakır’a 2 Patriot

Diyarbakır’a 6 ya da 8 başlıklı 2 Patriot füze rampasının yerleştirileceği, bunun için ilk malzemelerin de buraya getirildiği öğrenildi. Füzelerle ilgili harcamaların detayları da ortaya çıkmaya başladı. Türkiye, füzelerle ilgili ücret ödemeyecek. Ancak sistemin konuşlandırılması aşamasında oluşacak masraflar füzeleri yerleştiren ülkeler ve Türkiye tarafından karşılanacak. Türkiye’nin kendi uzun menzilli füzesinin kaderi ise önümüzdeki ay Başbakan Erdoğan başkanlığında toplanacak ve Genelkurmay Başkanı Org. Necdet Özel’in de katılacağı SSİK (Savunma Sanayi İcraa Komitesi) toplantısında belirlenecek. 4 milyar dolarlık proje için Rusya, ABD ve Çin yarışıyor.

Proje Dişli’ye emanet

Tüm bu gelişmeler yaşanırken Genelkurmay Proje Yönetimi Daire Başkanlığı’nı ise AKP Sakarya Milletvekili Şaban Dişli’nin kardeşi Tuğgeneral Mehmet Dişli’nin yürüttüğü ortaya çıktı. NATO tecrübesi de olan Tuğgeneral Dişli, geçen yıl tuğgeneralliğe terfi ederek 66. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı’na getirilmişti. Tuğgeneral Dişli’nin geçtiğimiz Ağustos ayında gerçekleştirilen YAŞ (Yüksek Askeri Şura)’da ise Genelkurmay Proje Yönetimi Daire Başkanlığı’na atamasının yapıldığı öğrenildi.

Almanya’dan iki Hollanda’dan bir

Patriot’lar için saha araştırması sürerken Washington’da planlar son aşamaya geldi. Savunma uzmanları, içeriden sızan bilgilere göre Türkiye’ye Almanya’nın iki, Hollanda’nın da bir batarya vereceğini, ABD’nin ise Patriot desteği sağlamasının zor olduğunu ifade ediyor. Bir Patriot taburunda, kabaca 600 kişi görev yapıyor.

NATO heyeti çamura saplandı

Malatya’da Patriot için keşif yapan NATO heyetinin otobüslerinden biri Battalgazi ilçesine doğru giderken Hasırcılar köyü yakınlarında çamura saplandı. Araçtan inen heyet, inceleme yapılacak yaklaşık 500 metre ilerideki atış sahasının yanındaki boş araziye yürüyerek geçti. Çamura saplanan araç, köylülerin traktörleriyle saplandığı yerden çıkarıldı.

Haberin Devamı