Gazete Vatan Logo

Paşa'ya 'andıç' darbesi

Kara Kuvvetleri Komutanı olması bekleniyordu

Ergenekon Savcısı Zekeriya Öz, Ankara’da devam eden YAŞ’ta terfi bekleyen Orgeneral Iğsız’ın da aralarında olduğu 19 askeri ifadeye çağırdı. Soruşturmanın İrtica ile Mücadele Eylem Planı’nın orjinalini savcılara gönderen ihbarcı subayın, 2. ihbarındaki “internet andıcı” belgesiyle ilgili olduğu öğrenildi

Ankara’da yapılan Yüksek Askeri Şura toplantıları sırasında İstanbul’da da hareketli saatler yaşandı. İrtica ile Mücadele Eylem Planı’nın orjinalini savcılara gönderen meçhul ihbarcının, geçtiğimiz yıl gönderdiği ikinci maildeki “internet andıcı” iddialarını tam da YAŞ toplantısı sırasında dikkate alan Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Savcı Zekeriya Öz, aralarında YAŞ’ta terfi almayı bekleyen 1’inci Ordu Komutanı Hasan Iğsız’ın da bulunduğu 19 kişiyi ifadeye çağırdı. Savcı Öz tarafından verilen karara göre, 1’inci Ordu Komutanı Orgeneral Hasan Iğsız, Balyoz soruşturması sanığı Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu ve Albay Dursun Çiçek’in de bulunduğu 19 kişi ifade vermeye gelecek. Savcı Öz ifadeye çağrılan şüphelilerin evlerinde de arama yapılması talimatını verdi. Talimat üzerine polis şüphelilerin evlerinde ve işyerlerinde arama yaptı. 5 ayrı noktada yapılan aramada şüphelilere ait veri saklama araçları olan harddisklere el konuldu.

İhbarcı subay gönderdi

‘İrtica ile Mücadele Eylem Planı’nın ‘ıslak imzalı’ aslını Ergenekon savcılarına gönderen meçhul subay, geçtiğimiz yıl Kasım ayında savcılara ikinci mail göndermiş ve Genelkurmay Başkanlığı’nın kendi kurduğu bazı internet siteleri ile kamuoyunu yönlendirdiğini idida etmişti. Mail’in ekinde Genelkurmay Harekat Başkanlığı tarafından Genelkurmay İkinci Başkanı Hasan Iğsız’a gönderilen “Andıç” belgesini de savcılara gönderen ihbarcı, Genelkurmay’ın yönlendirme amaçlı 42 site kurdurduğunu ve 430 internet sitesini de takip altına aldığını idida ediyordu. İhbarcıya göre basında bu siteler ile ilgili haberler yer aldıktan sonra tüm siteler kapatılmış ve yeniden yapılandırılmıştı. Bu siteler komuta katının onayıyla yeniden faaliyete geçirilmiş ve sitelere Bilgi Destek Daire Başkanlığı’nda görevli şube müdürlerinin üzerine alınan kredi kartları ile ödemeler yapılarak yeni alan adları almıştı.

Iğsız’a gönderilmişti

İhbarcının savcılara gönderdiği belgeye göre göre Nisan 2009 tarihli “Andıç” Genelkurmay Bilgi Destek Daire Başkanlığı Destek Şubesi tarafından hazırlanmıştı. Belgenin altında Topçu Albay Cemal Gökçeoğlu ve Albay Dursun Çiçek de dahil 8 kişinin imzası bulunuyordu. Belgede ‘Kimden’ bölümünün karşısında ‘Harekat Başkanlığı’ndan’, ‘Kime?’ bölümünün karşısında da ‘Genelkurmay 2. Başkanı’na’ yazıyordu. Dönemin Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Hasan Iğsız’dı. İhbarcının gönderidği ekte, Genelkurmay’ın kamuoyunu yönlendirmek için kurduğu iddia edilen sitelerin dışında bir de Genelkurmay tarafından takip edildiği öne sürülen internet sitelerinin listesi bulunuyordu. ‘Günlük olarak takip edilen Türkçe yayın yapan siteler’ başlığı altında 292 internet sitesi ‘Fettullahçı siteler’, ‘irticai siteler’ ve Bölücü siteler’ gibi ifadelerle ayrılmıştı. Soruşturmayı yürüten savcıların talebi doğrultusunda araştırma yapan TR.NET Orta Doğu Yazılım Hizmetleri AŞ, Milli Savunma Bakanlığı’na ait IP numaralarını kullanan bu sitelerin Genelkurmay’a ait olduğunu tespit etmişti.

Kara Kuvvetleri Komutanı olacaktı

Teamüllere göre Genel Kurmay Başkanı olacak Işık Koşaner’den boşalan Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na 1. Ordu Komutanı Orgeneral Hasan Iğsız’ın getirilmesi bekleniyordu. Kulİslerde çok zayıf bir ihtimal olarak YAŞ’tan Iğsız’ın yerine sürpriz bir atama kararı çıkabileceği de konuşuluyordu. Iğsız atanırsa, yaş haddi nedeniyle bir yıl bu görevde kalacak ve 2011’de emekliye ayrılacak.

10 soruda ‘internet andıcı’

Soru 1: İddialar ilk olarak ne zaman gündeme geldi?

Taraf Gazetesi’nin 2 Şubat 2009’da psikolojik savaş amaçlı kurulmuş 35 internet sitesinin Genelkurmay’a bağlı Bilgi Destek Daire Başkanlığı tarafından yönetildiği iddia edilmişti. Ardından 3 Kasım 2009’da Ergenekon savcılarına “İrtica ile Mücüdele Eylem Planı”nın orijinalini gönderen ihbarcı subay, yeni bir ihbar mektubu göndererek bu sitelerin sayısının 42 olduğunu, ayrıca Genelkurmay’ın 430 siteseyi de izlemeye aldığını söyledi. Mektupta Nisan 2009’da “internet andıcı” adlı belge de ek olarak gönderilmişti.

Soru 2: Genelkurmay’ın kontrolünde olduğu iddia edilen siteler hangileriydi?

http://www.irtica.org ,www.ozgurgenc.net, www.aslar.org, www.turkatak.-gen.tr, www.turkses.com, www.turkses.-net, www.turkses.org, www.pkkgercegi.-net, www.armenianreality, www.terorveguvenlik.net, www.gurbetciler.info gibi 42 sitenin kontrol edildiği iddia ediliyor.
Soru 3: İhbardaki iddia neydi?
Genelkurmay bünyesinde Bilgi Destek Daire Başkanlığı’nca psikolojik savaş amaçlı oluşturulan 42 internet sitesinin, iktidarı ve cemaatleri hedef aldığı ayrıca 292 Türkçe yayın yapan internet sitesinin de sürekli izlendiği iddia ediliyordu.

Soru 4: Belgedeki isimler?

1. Ordu Komutanı Org. Hasan Iğsız, Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu, Korgeneral Mehmet Eröz, Tümgeneral Mustafa Bakırcı, Genelkurmay Adli Müşaviri Tuğgeneral Hıfzı Çubuklu, Albay Dursun Çiçek, Albay İlker Ziya Göktaş, Topçu Albay Cemal Gökçeoğlu ve Emekli Albay Hasan Ataman Yıldırım’ın isimleri geçiyordu.
Soru 5: Kurmay Albay Dursun Çiçek ile bağlantısı ne?
2005’e kadar Psikolojik Harekat Şubesi olarak adlandırılan birimin adı Bilgi Destek Daire Başkanlığı olarak değiştirildi. Kurmay Albay Dursun Çiçek de Daire Başkanı idi. Birimin görevi yazılı, görsel ve sanal medya üzerinden ordu karşıtı görüşlere karşı savaş açmak ve olası bir savaş durmunda savaşın psikolojik boyutunu yönetmekti. Çiçek’in de bu kapsamda birçok internet sitesini yönettiği ve takip ettiği iddia ediliyordu.

Soru 6: Ergenekon savcıları iddialar sonrasında ne yaptı?

Ergenekon soruşturmasının kabul edilen 4. iddianamesinde, Genelkurmay 1. Bilgi Destek Şube Müdürlüğü tarafından hazırlanan belgede, kamuoyunu yönlendirmek maksadıyla kurulan internet sitelerinin yanı sıra günlük takip edilmesi maksadıyla fişlenen internet sitelerine de yer verilmişti. İddianamede, ‘kara propaganda’ yapmak amacıyla kurulan internet siteleriyle ilgili önemli yer almıştı. Soruşturmayı yürüten savcıların talebi doğrultusunda araştırma yapan Tr.Net Orta Doğu Yazılım Hizmetleri AŞ, Milli Savunma Bakanlığı’na ait IP numaralarını kullanan bu sitelerin Genelkurmay’a ait olduğunu ortaya çıkarmıştı.
Soru 7: Genelkurmay Başkanlığı nasıl bir açıklama yaptı?
Belge altında imzası bulunan Genelkurmay Başkanlığı Adli Müşaviri Tuğgeneral Hıfzı Çubuklu, TSK’nın irticai ve bölücü unsurlarını izlemek üzere kurulmuş, işletilmiş internet siteleri bulunduğunu kabul etti. Çubuklu, “TSK’nın, Başbakanlık’ın ilgili plan ve direktifleri çerçevesinde irticai ve bölücü tehdit unsurlarını izlemek üzere kurulmuş, işletilmiş internet siteleri bulunmaktadır” dedi.

Soru 8: Başbakanlığin yanıtı ne?

Başbakanlık böyle bir direktifin bulunmadığı açıkladı. Bunun ardından Genelkurmay şu cevap verdi: “Basın bilgilendirme toplantısında, bir soruya verilen cevapta kastedilen direktif 2000 yılına aittir. Söz konusu internet siteleri, 2007 tarihli 5651 sayılı yasaya uyum sağlamak maksadıyla yeniden düzenlenmiş ve daha sonra tümüyle iptal edilmiştir.”

Soru 9: Albay Dursun Çiçek kendisini nasıl savundu?

Çiçek duruşmada verdiği ifadesinde “Benim görevim yurt dışıyla ilgili. Psikolojik harekat sanki mikrop, virüs. Dağa çıkmanın kötülüğünü anlatmak da psikolojik harekat. ‘Beyaz propaganda’ yaptık. Bu birimin üstüne gittiler, dağa çıkışlar arttı. G.Kurmay silah eğitimini bıraktı, okuma yazma kursu veriyor” demişti.
Soru 10: Siteler ortaya çıktıntan sonra ne oldu?
İhbarcının iddiasına göre kamuoyunun bu internet sitelerinden haberdar olmasının ardından sitelerde yeni yapılanmaya gidildi. Bilgi Destek Dairesi’ne bağlı şube başkanları kendi kredi kartlarıyla farklı sunuculardan alanlar alarak siteleri devam ettirdi.

Haberin Devamı