Gazete Vatan Logo

Parti içinde ilk çatlak!

Yunan hükümeti reform listesini sundu. 7 milyar euroluk paket bugün görüşülecek

Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nde kalabilmesi için Atina'dan istenen reform listesi dün gece yarısı AB, IMF ve Eurogrup kurumlarına sunuldu. Alman Bild gazetesi, Yunan tarafının 7 milyar euroluk bir reform paketi hazırladığını yazdı. Buna göre, 1.5 milyar euroluk bir kaynak akaryakıt kaçakçılığının bitirilmesinden gelecek. 2.5 milyar euro ise Yunan zenginlerden vergi toplanmasıyla sağlanacak. 2.5 milyar euroluk bir kaynak da verginin tabana yayılmasıyla bulunacak. Geri kalan kısmın büyük bir bölümü de sigara kaçakçılığının azaltılmasıyla sağlanacak. Vergi mükelleflerinin devlete olan borçlarında vaat edilen yüzde 50'ye kadar indirimin nasıl yapılacağı konusunda ise bir netlik yok.

PARTİ İÇİNDEN İLK İTİRAZ GELDİ

Yunanistan'ın sunacağı yeni politikalar, önce 18 ülkenin hazine genel müdürleri ardından da troyka tarafından değerlendirilecek. Daha sonra da AB ülkelerinin onaylaması gerekecek. Almanya Maliye Bakanlığı sözcüsü Martin Jaeger, Yunanistan'ın reform listesinin, Euro Bölgesi maliye bakanları tarafından bugün telekonferans aracılığıyla tartışılacağını söyledi. Öte yandan borç ödemekle uğraşan Başbakan Çipras'a parti içinden ilk homurdanmalar da gelmeye başladı.

Haberin Devamı

SYRİZA'nın en yaşlısı ve Avrupa parlamenteri, 94 yaşındaki Manolis Glezos, partisinin tutumu nedeniyle Yunan halkından özür diledi. Glezos 'yazıklar osun' başlıklı yazılı açıklamasında, "Troykayı kurumsal, tasarruf programını kontrat ve kreditörleri de ortak olarak adlarını değiştirmek, 'et'in, 'balık' adıyla vaftiz edilmesidir. Bu nedenle Yunan halkından özür dilerim" dedi.

'KAVGA ETMEDİK YALAN'

Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varufakis, Fransız Liberation gazetesinin kurtarma paketi görüşmeleri sırasında Eurogroup Başkanı Jeroen Dijsselbloem ile kavga ettiği yönündeki haberi yalandı. Sıkı bir Twitter kullanıcısını olan Varoufakis, Business Insider sitesinin haberle ilgili tweetine şu yanıtı verdi: "Sizin için kötü haberlerim var. Haberiniz yalan. Jeroen ile aramda asla öyle bir şey olmadı. Hayal kırıklığı için üzgünüm."

Haberin Devamı