Gazete Vatan Logo

Paris’teki esrar perdesi büyüyor

Paris’teki esrar perdesi büyüyor

Paris suikastından tutuklanan Ömer Güney’e ait olduğu öne sürülen bir ses kaydı internetten servis edildi. Kayda göre Güney ile istihbaratçılar suikast planlarını konuşuyor. PKK çevreleri kayıttaki bazı bilgilerin çelişkili olduğunu söylerken, Güney’in amcası: “Ses Ömer’e ait değil.”

Paris’te 9 Ocak’ta PKK’nın Almanya sorumlusu Sakine Cansız, Kürdistan Ulusal Kongresi Paris Temsilcisi Fidan Doğan ve Leyla Söylemez’in infazlarının zanlısı Ömer Güney’e ait olduğu iddia edilen bir ses kaydı, ardı arkası kesilmeyen iddialara yeni bir boyut kattı. Video paylaşım sitesi YouTube’da Türkçe ve Fransızca çözümüyle birlikte yayınlanan ses kaydını iddiaya göre Ömer Güney’in bir yakını yayınladı. PKK’ya yakın Fırat Haber Ajansı ses kaydına temkinli yaklaşarak, kaydı Ömer Güney’i tanıyan kişilere dinlettiklerini ve sesin Ömer Güney’e ait olduğunu teyit ettiklerini iddia etti.


VATAN’ın ulaştığı Güney’in amcası Zekai Güney ise, “Ses kaydını dinledim. Ömer’in sesine benziyor ama ona ait değil. En son 4 yıl önce konuştuk ama Ömer’in sesini tanırım” dedi.

Güney itiraf etmedi

Ses kaydında Ömer Güney olduğu iddia edilen kişi, yanındaki iki kişiyle Paris’te 9 Ocak 2013’te gerçekleşen infazları planlıyor. Kayıtta konuşan üç kişi hiçbir şekilde birbirlerine isimleriyle hitap etmiyor. Kaydın nerede ve ne zaman yapıldığına dair bir bilgi de yok. Cinayetlerle ilgili tutuklu tek kişi olan Ömer Güney, şimdiye kadar yapılan sorgu ve ifadelerinde cinayetleri işlediğini kabul etmedi. Güney, ilk ifadesinde cinayet iddialarını reddetmiş, komploya kurban gittiğini söylemişti.


MİT iddiası

Güney’in yakını olduğunu iddia eden kişi ses kaydının başında şunları yazdı: “Ben Fransa/Paris’te üç kadını öldüren Ömer Güney’in yakınıyım. Ömer, Paris’te 17 Ocak’ta tutuklandı. Ömer, tutuklanmadan önce bana verdiği bilgi ve belgeleri başıma bir iş gelirse bunları açıklarsın diyerek verdi. Ömer, Paris’te öldürdüğü üç kadının, öldürme talimatlarını MİT’ten almış. Esas hedefi Sakine Cansız’mış. Diğerlerini eylem sırasında orada bulunduklarından dolayı öldürmek zorunda kalmış. Eylemden önce defalarca Türkiye’ye giderek MİT’çilerle bir araya gelip eylemi planlamışlar. Fransa’dan Türkiye’ye gelip giderken uçak biletlerini MİT’çiler almış. Öldürmek için kullandığı silahı ve diğer şeylerini almak için parayı Ömer’e MİT’çiler vermiş. MİT’çilerlerle yapmış olduğu bir toplantının ses kaydını almış. Bu kaydın bazı yerlerini başına bir iş gelirse bunları saklamam ve gerektiğinde yayınlamam için bana verdi...”


Silah Araplar’dan

Kayıtta Ömer Güney olduğu iddia edilen kişi cep telefonunu şifrelediğini, bilgisayarını boşalttığını, silah, susturucu, şarjör ve mermi almak için Belçika’da silah ticareti yapan Araplar ile irtibata geçtiğini belirtiyor.

‘Planı gözden geçirelim’

Aynı kişi infazlar sırasında çalıntı araç, motosiklet, eldiven kullanacağını ve yedek giysiler bulunduracağını söylüyor. Çevrede detaylı bir keşif yaptığını belirten Güney’in karşısındaki şahıs ise Nedim Seven’in kafasına susturucuyla 3 kurşun sıkmanın kolay olduğunu, önemli olanın yakalanmamak olduğunu ve planı tekrar gözden geçirmelerini söylüyor.

Terör savcılığı inceleme başlattı

Ömer Güney’in, cinayeti iki MİT personeliyle planladığına dair olduğu iddia edilen ses kaydıyla ilgili Ankara Terör Savcılığı inceleme başlattı. TMK’nın (Terörle Mücadele Kanunu) 10. maddesiyle görevli Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın cinayetlerle ilgili başlattığı soruşturma kapsamında, ses kaydıyla ilgili de inceleme başlattığı öğrenildi. (ÇINAR ÖZER / VATAN ANKARA)

Ablam mı Abram mı?

Kayıtta ablam olarak anılan kişinin çözümde Sakine Cansız olduğu belirtiliyor. Ancak Fırat Haber Ajansı bu kişinin yakın çevresinde Abram olarak tanınan ve örgüte adam sağladığı iddia edilen Paris Gençlik Meclisi Divan Başkanı Halil İbrahim Gündoğdu olduğunu iddia etti.

BDP elçiliğe başvurdu

BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, Fransa’nın Ankara Büyükelçiliği’ni ziyaret ederek, Paris cinayetlerinin faillerinin bulunmasını istedi. Cinayetin aydınlanması talebiyle 89 kadın kurum tarafından toplanan imzaları da büyükelçiliğe teslim ettiklerini belirten Buldan, “Sadece tetiği çeken bir şahsın yargılanmasının bu olayı ört bas etmeye yönelik bir yargılama olduğunu düşünüyoruz. Herhangi bir yolun kat edilmemiş olması, Fransa ve Türkiye hükümetini, zan altında bırakıyor” dedi.

‘Ormanda öldürebilirdim’

Kayıtta öldürülecek diğer isimler arasında bir numara olarak PKK’nın Avrupa’daki kasası olarak bilinen ve 2011’de Fransa’da ‘bölücü terör örgütüne mali destek sağlamak ve zorla haraç toplamak’ nedeniyle tutuklanarak yargılanan Nedim Seven, Kongra-Gel Başkanı Remzi Kartal ile Paris sorumlusu Heval Şiyar ve Heval Soro kod adlı iki kişinin adı geçiyor. Türkiye daha önce Fransa’dan Nedim Seven’in iadesini istemiş ancak Fransa karşılık vermemişti. Ses kaydında Ömer Güney olduğu iddia edilen kişi birlikte yalnız olduğunu belirttiği Nedim Seven ile Uzun (Heval Şiyar) olarak bilinen kişileri ormanda tuvaletlerini yaparken kolaylıkla öldürebileceğini ama izin gelmediği için bunu gerçekleştirmediğini söylüyor.

Haberin Devamı