Gazete Vatan Logo

Papaz başvurusu

ABD’li rahip Brunson, kişi hürriyetinin ihlal edildiği gerekçesiyle “ev hapsinin” kaldırılması için Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu

Papaz başvurusu

İzmir’de FETÖ ile PKK adına suç işlediği, casusluk yaptığı iddiasıyla yargılandığı davada tutukluluğu ev hapsine çevrilen ABD’li rahip Andrew Craig Brunson’ın avukatı İsmail Cem Haylavurt, ev hapsinin kaldırılması için Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvurdu. AYM’ye iletilmek için İstanbul Adalet Sarayı’ndaki 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ne verilen dilekçede, “Brunson gözaltına alınmasından bu yana 2 yıl geçmiştir. Başvurucunun konutu terk etmeme yönündeki kararı hukuki olmadığı gibi makul süreyi de aşmıştır. Özgürlüğünün kısıtlanması tamamen hukuka aykırı olup kısıtlanma süresi, Anayasa ve İnsan Hakları Avrupa Sözleşmesine aykırı olarak makul süreyi aşmıştır” denildi.

“Sanığın delilleri karartma ihtimali bulunmamaktadır” denilen dilekçede şunlar kaydedildi: Tutukluluk son bulmuş olsa da kişi hürriyeti ve güvenliği hapsi şekil değiştirerek konutu terk etmeme kararı yoluyla ihlal edilmiştir. Anayasanın 19. Maddesinde ve AİHS’nin 5/3, 5/4 ve 5/5. Maddesinde düzenlenen kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı ihlal edilmiştir. Başvurumuzun kabulüne karar verilmelidir.

Haberin Devamı

ABD: Evinde görmeliyiz

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Heather Nauert, “Türkiye’de Brunson’ın Ekim ortasında serbest bırakılabileceği yönünde haberler çıktı. Bir bilginiz var mı?” şeklindeki soruya yanıt verdi: Elbette rahip Brunson’ı şu anda evinde görmeyi isteriz.