Gazete Vatan Logo

Papa ölüm döşeğinde (1)

Yaşadığı bir dizi sağlık sorununun ardından artık ölüm döşeğinde bulunduğu açıklanan Papa II. Jean Paul, kilise tarihinin tek Polonyalısı

Papalığı boyunca 23 Müslüman ülkeye dostluk ziyaretlerinde bulunan II. Jean Paul, bu kapsamda Türkiye'ye de 1979 yılında ziyaret gerçekleştirmişti. 13 Mayıs 1981, Papa'nın, ölümle hayat arasındaki o ince çizgiden döndüğü tarih olmuştu. II. Jean Paul, halka hitap etmek için geldiği San Pietro Meydanı'nda, suikastçı Mehmet Ali Ağca'nın silahından çıkan 2 kurşunla ağır yaralanmıştı. Tedavi görerek iyileşen Papa, olaydan iki yıl sonra Ağca'yı hapishanede ziyaret ederek affettiğini bizzat söylemişti. Bu arada, sağlık durumu bozuk olan 85 yaşındaki Papa'nın ölümü halinde yerine, 120 kardinalin arasından biri seçilecek. Dış dünyayla irtibatın tamamen kesildiği tören, birbirinden ilginç aşamaları kapsıyor.

'GÜNEŞ TUTULMASI'NDA DOĞDU
İHA muhabirinin derlediği bilgilere göre, "Papa II. Jean Paul" olarak tarihe geçen 'Karol Wojtyla', Polonya'nın Krakov şehrine 50 km uzaklıktaki Wadowice Kasabası'nda, bir güneş tutulması sırasında 18 Mayıs 1920'de doğdu. Güneş tutulması sırasında doğmasını, dindar Katolikler bir 'işaret' olarak kabul etti. Wojtyla, küçük yaşında annesini, daha sonra da askeri hekim olan erkek kardeşini kaybetti. Babasının etkisi ve ailede yaşadığı kayıplarla kendini dine ve felsefeye verdi. Gençliği, Nazi Almanya'sı ve Sovyet Rusya arasında yapılan ve Polonya'nın paganlaşmasına yol hazırlayan anlaşmayla damgalandı. Krakov Üniversitesi'nde Polak Filolojisi eğitimi alırken büyük tutkusu tiyatroyla da ilgilendi ve okul yıllarında aktörlük yaptı. Felsefe ve edebiyatın yanı sıra matematik, fizik gibi pozitif bilimlerle de ilgilendi. Okula ve kitaplara olan düşkünlüğü, spor yapmasına engel teşkil etmedi. Komşusu olan Yahudilerin savaş sırasında toplama kamplarına götürülmesinden duyduğu üzüntünün, ileride Papa olduktan sonra Yahudilerle Katolik dünyasını yakınlaştırma çabasında görüldüğü yorumları yapıldı.

RAHİPLİKTEN PAPALIĞA
Nazi işgali sırasında, okuduğu üniversite kapatılan Wojtyla, bu dönemde Solvay Kimya Fabrikası'nda işçi olarak çalışarak hayatını savaş yıllarında idame ettirdi. 1942 yılında Krakov'da, Arcivescovu Sepiah tarafından gizlice düzenlenen rahiplik kurslarına katıldı. Savaş sonrası üniversiteye dönerek teoloji okuyan Wojtyla, Sepiah'nın yardımıyla Roma'da teoloji doktorası yaptı. 1946'da 'Sacerdot' oldu ve Lublin Üniversitesi'ne rektör olarak atandı. 1964 yılında 2. Vatikan Konseyi'nde 'Veskov' olarak ateizm üzerine yaptığı konuşmayla dikkatleri çekti. Papa 5. Paul tarafından 1967'de 'Kardinal' ilan edildi. Demir perde ülkesi Polonya'nın Nova Huta şehrinde bir kilise açılması için komünist rejime verdiği mücadele Rusya tarafından kara listeye alınırken, 'Papa'lık yolunda yıldızı iyice parladı. 16 Ekim 1978'de Papa seçilerek, "400 yıl sonra Vatikan'a gelen ilk yabancı Papa" oldu. Vatikan'ın bu seçiminde, dinlere karşı olan Doğu Bloku ülkeleri üzerindeki gücünü artırma arzusunun baskın olduğu tartışılmaz.

II. Jean Paul, bugüne kadar 147 kutsama töreni gerçekleştirerek bin 338 kişiyi "Kutsal" ilan etti. 51 kanonizasyon töreniyle 481 kişiye "Azizlik" unvanı verdi.

BÜYÜK DEĞİŞİMLERİN TANIĞI
Papa II. Jean Paul, dünyanın büyük değişim gösterdiği çeyrek yüzyılda görev yaptığından, tarihte büyük yeri olan gelişmelerin birinci elden parçası oldu. Savaş verdiği komünist rejimin çöktüğünü, Berlin duvarının yıkıldığını, ticaret merkezlerine düzenlenen saldırıları gördü. Irak Savaşı sırasında ABD'ye açıkça kafa tuttu ve İsrail'in Filistin politikasını açıkça eleştirdi. Özellikle İslam ve Hıristiyanlık arasında "Dinler Arası Diyalog" kampanyasına öncülük etti. Dinlerin kardeşliği adına Vatikan'da konserler, seminerler düzenlenmesine önayak olan Papa, koalisyon güçleri Irak operasyonunu başlattığı yıl Ramazan ayında Katolikleri ve Yahudileri Müslümanlarla birlikte oruç tutmaya çağırdı. Vatikan da kendisi de dostluk amacıyla oruç tuttu. Papalığı boyunca 23 Müslüman ülkeye dostluk ziyaretlerinde bulundu. 1979 yılında ziyaret ettiği Türkiye'ye bu sene yapması beklenen ikinci ziyareti sağlık sorunları sebebiyle iptal etmek zorunda kaldı.

Papa II. Jean Paul sadece dinleri değil, Hıristiyanlık içinde ayrı mezhepleri de birbirine yakınlaştırmak için çalıştı. Kardinal olarak katıldığı 2. Katolik Konseyi'nde alınan "Hıristiyanlığı birleştirme" kararını, Ortodoks, Protestan kiliselerle aradaki buzları eritme çabalarıyla hayata geçirmeye çalıştı. Fener Patrikhanesi için çok büyük önem taşıyan, Haçlı seferlerinde İstanbul'un yağmalanmasıyla Roma'ya getirilmiş iki azizin kemiklerini, Fener Rum Patriği Bartholemeo'ya 2004 yılında iade etmesi de bu çabanın bir ürünüydü.

'MEDYATİK PAPA'
3. bin yılın Papa'sı olan II. Jean Paul, 27. yılını sürdürdüğü Papalık görevi boyunca dünyada hızla gelişen medya ve reklam sektörünün odak noktası oldu. Farklı hobileri olan, halka yakın bir Papa olarak tanınan Paul, medyanın sunduğu imkanları sonuna kadar kullandı. Yaptığı tüm seyahatlerle, açıklamalarıyla, dağ gezintileri, hastalıklarıyla medyaya önemli bir malzeme olan Papa, gelişen iletişim ağı sayesinde daha önce hiçbir Papa'nın ulaşamadığı bir kitleye ulaştı. Hatta bir pop yıldızı gibi ikonlaştırıldı.

Medya sayesinde dünyanın gözü önünde Roma Olimpiyat Stadı'nda maç izledi, çok sevdiği dağlarda kayak, trekking yaptı. Jübile sırasında gençlere Katolikliği aşılamak, kilisenin gençleri reddetmediğini göstermek için kurulan 'Papa Boys' örgütü mensupları, vücutlarına Papa dövmeleri yaptırarak, ilahileri rap şarkılar haline getirerek Katolik Kilisesi'nin "pop" versiyonu oldu. Papa, İsviçre'de düzenlenen "Gençlik Günleri"ne de katılarak gençlere hitap etti.

21. yüzyılın sadece iletişim değil, ulaşım teknolojisini de sonuna kadar kullanan Jean Paul, tarihin en çok seyahat eden Papa'sı oldu. Jean Paul, İtalya içinde ve dışında 250 seyahate çıktı, bin 22 şehre uğradı. 27 yıl boyunca toplam 1 milyon 247 bin 613 km yol yaptı. Bu, "Dünya çevresinde 31.9 kez dolaşmak" ya da "Dünya ile Ay arasında 3.2 kez gidip gelmek" anlamına geliyor. Görevinin 822 gün 4 saat 30 dakikasını seyahatlerde geçirdi.

Devamı

Haberin Devamı