Gazete Vatan Logo

Pangaltı ve Cihangir'de iki butik peynir mağazası

İsviçre gravyerinden Kıbrıs hellimine, parmesan peynirinden isli çerkeze 40'a yakın peynir çeşidi İstanbul'un iki büyük peynir mağazasında... Biri Cihangir'deki Antre Gourmet Shop, öteki Pangaltı'daki Cheese House. Buyrun peynircilere...

Adapazarı'nın abaza peyniri 13, Gönen biberli loru 9 milyon lira
Antre Gourmet Shop, dört senedir Cihangir'de hizmet veriyor. Özellikle yöresel peynir çeşitlerinde iddialı olan Antre'de ayrıca zeytinyağı, reçel gibi farklı ürünler de bulunuyor. Akdeniz bölgesine ait tam yağlı inek sütünden üretilen, orta sertlikte ve uzayan bir peynir olan hellim ve çökeleğe kırmızı pul biber, taze kekik, yenibahar, çakşır otu, toz karabiber ve dövülmüş hindistan cevizi ilave edilerek elde edilen türü Antakya sürk peyniri... Bu iki peynir Gourmet Shop'un öne çıkan peynirleri. Mekanda, davetleriniz için özel peynir tabaklan da hazırlanıyor. Minumum 20 kişilik yöresel ve ithal peynirlerin sunulduğu ahşap tabaklar, istediğiniz adrese de ulaştırılıyor. Antre Gourmet Shop'da şarap meraklıları da unutulmamış. Farklı şarap aramalarına göre hazırlanan peynir tabaklarını mutlaka tatmaksınız. Mekanın sahipleri ise iki ortak: Neşe Biber ve Berrin Bal. Peyniri çok seven iki ortak böyle bir projede buluşmuş. Gourmet Shop'u açmadan önce de "Türk Peynirleri" kitabının yazarı Artun Ünsal'a başvurmuşlar. Ünsal sayesinde Türkiye'nin önemli peynir üreticileri ile tanışan Biber ve Bal, Antre Gourmet Shop ile karşımıza çıktılar. Antre'de bulunan bazı peynirler ve fiyatlarına gelince; Adapazarı abaza peyniri 13 milyon 200 bin lira, Gönen'in biberli loru 9 milyon lira, Bergama tulum 14 milyon 500 bin lira, kargı tulum peyniri 17 milyon 500 bin lira, sürk peynirinin kavanozu ise 6,5 milyon lira. Yabancı peynirlerin fiyatları ise 15-80 milyon lira arasında değişiyor.

Antre Gourme Shop: Akarsu Cad. No: 52, Cihangir.
Tel: (0212) 244 49 85

Fransız rokforu pahalı geldiyse Danish blue daha uygun fiyata
Cheese House'un Pangaltı'da bulunan küçük mağazası aslında tanıtım amaçlı açılmış. Ve birçok peynir çeşidi burada piyasada fiyatının altında satılıyor. Mekanın sahibi Cem Turhan, tüm peynirleri kendilerinin ithal ettiklerini, Antalya ve İstanbul'daki birçok 5 yıldızlı otel ve kafeye peynir sattıklarını söylüyor. Peki Cheese House'da hangi tür peynirler var. İşte birkaç örnek:

Yabancı peynirlerin en çok satılanları arasında tabii ki ilk sırada İtalyan parmesan geliyor. Parmesanın yapılış hikayesi şöyle; 4 aylık bir yapım aşaması var. Bu süreçte peynir, nemli ortamda sürekli ters-düz edilerek olgunlaştırılıyor. Olgunlaşma döneminden sonra 18 ay dinlendirilen peynir, bu süreden sonra yemeye hazır hale geliyor. Cheese House'un revaçta olan diğer bir peyniri Danimarka rokforu Danish blue. Lezzetli rokforun yapılması için gereken ortam peynir mağaraları. Rokforun küfü ekmekle sağlanıyor ve olgunlaşması için gerekli olan süre ise 3-3,5 ay. Cem Bey gerçek rokforun Fransız rokforu olduğunu ve Danis blue'nun gerçek olmadığını, ancak daha ucuz olduğu için tercih edildiğini söylüyor. Cheese House'da yerli peynirler de mevcut. Bunlar arasında Kıbrıs'a özgü olan hellim, özel odalarda talaşla yanan ızgarada islenen isli çerkez en çok tercih edilenler. Bir de mekanda bu peynirlerle özel olarak hazırlanan sandviçler yapılıyor. Sandviçlerin fiyatları 2,5-4 milyon lira, parmesanın kilosu 24-25 milyon lira, rokfor 20-21 milyon lira, Fransız rokforu 50-65 milyon lira ve cheese cake yapılırken kullanılan Fransız bris'in kilosu 40 milyon lira.

Cheese House: Ergenekon Caddesi, No: 58, Pangaltı
Tel: (0212) 225 09 50

Haberin Devamı