Gazete Vatan Logo

Panda piyasasına girdik

Türkiye bugüne kadar hiç kullanmadığı Çin para piyasasına girdi. ‘Panda piyasası’ olarak tanımlanan Çin’den ilk borçlanmayı 3 yıl vadeli 600 milyon dolarla Ziraat Bankası yaptı

Panda piyasasına girdik

Avrupa, Amerika ve Japonya piyasalarında dış borçlanma yapan Türkiye, ilk kez Çin piyasasından da borç buldu. Ziraat Bankası, China Development Bank ile toplam 600 milyon dolar 3 yıl vadeli kredi anlaşması sağladı. Banka, kredinin ilk dilimi olan 200 milyon dolar için anlaşma imzalandığını, kalan 400 milyon dolarlık 2’nci dilimin de 2018 yılı ilk çeyreğinde kullanılmasının planlandığını bildirdi.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, bankacılık sektörünün dış fon kaynak çeşitliliğine gittiğini, ilişkileri daha da geliştirmek için bu hafta Çin’in önde gelen finans kuruluşları ile görüşeceğini söyledi. Şimşek’in açıklaması Ziraat Bankası’nın KAP’a yaptığı açıklamanın ardından geldi. Şimşek, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, ”İlişkilerimizi belki yavaş yavaş ama çok sağlam temeller üzerinde inşa ediyoruz. Özel sektörümüz, ithalat dışında dünyanın en büyük ekonomisini uzun süre ihmal etmiş gibi” ifadesini kullandı.

Şimşek, aracı kurumlar ile görüşecek

TÜRKİYE-Çin Hükümetler Arası İşbirliği Komitesi’nin Eş Başkanı olan Mehmet Şimşek, Çin Başbakan Yardımcısı Wang Yang’ın daveti üzerine gittiği Çin’de bir dizi resmi temaslarda bulunacak. Bu kapsamda ilk olarak Pekin’de, Yang ile bir araya gelecek Şimşek, Çin Merkez Bankası Başkanı Zhou Xiaochuan ile de görüşme yapacak.Şimşek’in temaslarının diğer önemli ayağını da eurobond olarak da adlandırılan tahvil ihraçlarının Çin piyasasına genişletilmesi oluşturuyor. Bu çerçevede Şimşek, Hazine Müsteşarlığı tarafından 2017 yılında dolar, euro ve yen cinsinden gerçekleştirilen ve 9.7 milyar dolara ulaşan tahvil ihraçlarının, ‘Panda piyasası’ olarak da adlandırılan Çin piyasasına taşınması adına aracı banka ve mali kurumlarla bir araya gelecek ve önemli kurumsal yatırımcılarla görüşecek.

Haberin Devamı