Gazete Vatan Logo

Pabuç pahalandı!

İthal ayakkabıya ek vergi yerli üreticinin işine yararken tüketiciye zam olarak yansıdı. Tedarikçilerin yaptığı yüzde 15 zam perakende fiyata da yansıdı. İthal ayakkabıda ise zam oranı yüzde 30’u buldu

Pabuç pahalandı!

Ağustos 2014’ten geçerli olmak üzere ithal deri ayakkabıya yüzde 50, suni deri ayakkabıya yüzde 30 ek vergi geldi. Ayrıca ithal edilen deri ayakkabıda çift başına ek vergi 5 doların, suni deri ayakkabı ise 3 doların altında olmaması kararlaştırıldı. Bu gelişme, Türk ayakkabı üreticilerinin yüzünü güldürürken yüksek çaplı ithalat yapan markaları da farklı çözümler bulmaya yöneltti. Zara, H&M, Cacharel, Adidas, Hummel gibi birçok dünya markası ithalat yerine Türkiye’de üretime karar verdi.

Ek vergi yabancı markaların kapısını çaldığı tedarikçilerin fiyat artırmalarına da neden oldu. Deriden tabana neredeyse her ürün kaleminde dolara endeksli olan yerli tedarikçiler, kurdaki artış ve yoğun talebin de etkisiyle yüzde 10-15 fiyat artırırken bu artış tüketiciye de aynı oranda zam olarak yansıdı. İthal ayakkabılarda perakende fiyatlardaki artış yüzde 30’lu oranları buldu.

Normalin üzerinde artış

Konuyu ilk kez geçtiğimiz günlerde bir sohbette Ecco Türkiye Genel Müdürü Deniz Necati Erda gündeme getirdi. Erda, “Bir yabancı grubun yöneticisi aradı geçenlerde... Bursa’dan İstanbul’a birçok yerde üretim imkanlarını araştırdıklarını ancak kapasite artışı yüzünden fiyatların yükseldiğini ve vergi ödemekle ürettirme arasında bir fark kalmadığını anlattı” diyerek sektörü bekleyen sıkıntıya dikkat çekti.

Haberin Devamı

Dün de Beta Genel Müdürü Barbaros Akyıldız, benzer açıklamalar yaptı. Akyıldız, “Biz firma olarak hem ithalatçı, hem ihraçatçı, hem üretici hem perakendeciyiz. Tüm enstrümanları kullanıyoruz. İç piyasadaki fiyatlar doların ithalata etkisiyle yüzdesel olarak daha fazla arttı. Dışarıdan mal gelmeyince içerideki tedarikçi fiyat artırmaya başladı. Ürün pahalı gelecek diye iç piyasadaki tedarikçi biraz kafa kaldırdı. Normalin üzerinde artışlar önümüze çıkmaya başladı. Bu yazda bunun bir kısmını görmeye başladık. İç tedarikçinin fiyat arttırmasıyla bir parça pahalılık söz konusu problemimiz oluşmaya başladı” dedi.

Tedarikçilerin yüzde 10-15 fiyat artırdığını söyleyen Akyıldız, “Enflasyon, maliyet artışları gibi kalemlerin de etkisiyle tedarikçiler zam yaptı. Doğal olarak bu artış perakende fiyatlara aynı oranda yansıdı. İthal ayakkabılarda ise zam oranı yüzde 25-30’ları buldu. Kış sezonunda ithal ürün fiyatlarına ek vergi farkı yansımadı ama ilkbahar-yaz zamlı geldi” diye konuştu.

Haberin Devamı

Kraliyet markasıyla görüşmeler sürüyor

Beta Genel Müdürü Barbaros Akyıldız, ek vergi yüzünden yerli üretime ilginin artması üzerine Beta’nın dünya markaları için global koleksiyon üreticisi konumuna geldiğini söyledi. Akyıldız, “Beta, 2014 yılı için belirlenen 50 milyon TL ciro hedefini dünya markalarıyla gerçekleştirdiği üretim anlaşmalarıyla taçlandırdı. İkitelli’deki fabrikamızın yıllık ayakkabı üretim kapasitesi yaklaşık 200 bin çift. İlave gümrük vergisi ile büyük markalar da Türkiye pazarındaki tüketimi kaybetmemek adına yurtdışından ithal ettikleri ve ek vergiye tabi olan ürünleri Türkiye’de üretme arayışına girdi. Bize de bu tarz teklifler geldi. Şu an Fransız bir markaya, onların markasıyla zaten üretim yapıyoruz. Bu markaya 2014 sonunda 30 bin çiftin üzerinde üretim yapmış olduk. Büyük bir markayla daha anlaştık ve siparişleri alarak üretime başladık. İki Amerikalı grupla çalışmaya başladık. Avusturya kökenli çok eski bir markaya da üretim yapmak üzere görüşmeler sürdürüyoruz. Premium segmentte bir marka. Kraliyet markası. Bu markayla da umuyoruz ki el sıkışacağız” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘Kimya’ları bozuldu

BARBAROS Akyıldız, gümrüklerde tüm ürünlerin kimyahaneye gönderilmesi yüzünden sıkıntı yaşandığını anlattı. İthal hammaddelerin bu yüzde 3-4 haftadan önce alınamadığını ve ihracat bağlantılarının olumsuz etkilendiğini anlatan Akyıldız, sözlerine şöyle devam etti: “Kimyahanelerden geçiş süreleri çok uzadı. Bu ihraç ürünlerimizi etkiliyor. Standart deride, astarda dahi süre çok uzadı. Bu da üretimi sıkıntıya sokuyor. Gümrüklerde çok ciddi bir yoğunluk oluşmuş durumda. ”