Gazete Vatan Logo

Oyuncu olmak isteyen büyük oyuna geliyor

“X dizisi için seçildiniz” mesajı atan sözde oyunculuk ajansları, kayıt parası ve fotoğraf çektirme masrafı olarak 700 TL’ye kadar ücret istiyor. Ajanstan bir daha haber alınamıyor.

Oyuncu olmak isteyen büyük oyuna geliyor

Sosyal medya kullanımındaki artış ve bilgi kirliliği yeni dolandırıcılık yöntemlerini ortaya çıkarıyor. Son günlerde telefonlara gelen “Instagram üzerinden yapmış olduğunuz DİZİ, SİNEMA ve REKLAM oyunculuk başvrunuz onaylanmıştır. Ön eleme seçmeleri için ... hesabına 100 TL para yatırın” mesajları yüzlerce kişinin dolandırılmasına neden oluyor. Direkt mesajda ücret istemeyerek ofise davet edilenlerden de fotoğrafları çekildikten sonra 700 TL’ye kadar ücret talep edilebiliyor. Ödeyemeyeceğini söyleyenlere de 3 taksit imkanı sunuluyor. Ancak söylenenleri yapıp kayıt yaptıranlar bir daha şirketten haber alamıyor.

Geçtiğimiz günlerde ünlü oyuncu Oktay Kaynarca da aynı konuya dikkat çekmiş ve Instagram hesabından, “Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz dizisinin ajansıyız. Sizi oyuncu olarak kabul ettiler’ diyerek insanları dolandırmaya çalışan sözüm ona cast ajanslarına itibar etmeyin. Şirketin oyuncu ve yardımcı oyuncu seçimleri reklamlar veya ilanlar verilerek yapılmaktadır” diyerek uyarmıştı.

30 TV projesinin 23’ünün cast’ı bizde
2001 yılında Mevlüt Dede tarafından kurulan, 17 yıldır sektörde faaliyet gösteren Mayadroom Ajans’ın Genel Müdürü Muhammed Dede, oyunculuğun her dönem 7’den 70’e herkesin ilgisini çektiğini belirterek, bu durumun da dolandırıcıları iştahlandırdığını söyledi. Türk halkının eğlencesinin akşamları dizi izlemek olduğunu anlatan Dede, sözlerini şöyle sürdürdü: “30 televizyon projesinden 23’üne biz hizmet veriyoruzdur. Bu işlerin nasıl ilerlediği konusunda tecrübeliyiz. Kurulduğumuzdan beri hiç kayıt ücreti almadık. İnsan kaynaklarımızın parayla hiç ilgisi yok. Biz kişileri ajansımıza kaydederek zaten bir kazanç sağlıyoruz. Daha sonra yapım şirketleri ile yaptığımız çalışmalardan paramızı kazanıyoruz.”
Oyunculuğun garantisi olmaz
Sosyal medyada verilen ufak bir reklamın kısa sürede binlerce kişiye ulaştığını anlatan Muhammed Dede, “Böylece oyuncu olmak isteyenlere ulaşım kolaylaştı” dedi. Herhangi bir diziye kabul edildiğini ve kayıt ücreti istediğini söyleyen şirketlerin kesinlikle dolandırıcı olduğunu söyleyen Dede, şunları kaydetti: “Oyuncu olmak isteyen bir aday herhangi bir ajansa başvurduğunda cebinden 500 TL o an çıkabiliyor. Bir ajansın oyuncuya garanti vermesi gibi bir şey söz konusu değil. Bir rol için yönetmen onayı şart. Hiçbir ajans ‘Ben seni oynatacağım’ diyemez. Biz sadece bize kayıt olan adaylardan, role uygun olanları belirleyerek yönetmene bir sunum yapıyoruz. Fotoğraflarına, videolarına bakıyorlar ve beğendikleri adayları görüşmeye çağırıyorlar. Tamamen onların kararına bağlı kimi oynatıp oynatmayacakları.”
Günde 90 başvuru
Günde 70-90 arası oyunculuk başvurusu geldiğini söyleyen Dede, “Kimseyi yanlış yönlendirmiyoruz. Oyuncu, yardımcı oyuncu (figürasyon), diyaloglu cast gibi kategorilerimiz var. Eğitim ve deneyime göre seçim yapılıyor” ifadesini kullandı.
Hayali şirketler para topluyor
‘İçerde’ ve ‘Çukur’ gibi başarılı dizilerde oyuncu koçluğu yapan, ‘Yabancı Sahne’ kurucularından Gülay Say da oyuncu olmak isteyenleri sosyal medyadan ya da telefona gelen mesajlara inanmaması konusunda uyarıyor. Kayıt ücreti, fotoğraf veya video çekimi için ücret isteyenlerin genelde hayali şirketler olduğunu anlatan Say, “Bu şirketler hiç var olmayan ya da kısa süreliğine kurulup parayı toplayıp daha sonra kapanan şirketler oluyor. Ancak bazı çok bilinen şirketlerin de geçmişte buna benzer ücretlendirmeler yaparak para topladıkları biliniyor” dedi. Konservatuar ya da kamera önüne oyuncu hazırlanan Say, “Herkesi bildiğim, tanıdığım menajerlere yönlendiriyorum” diye konuştu.

Haberin Devamı