Gazete Vatan Logo
Magazin Oyuncu koçluğu üç kat efor istiyor!

Oyuncu koçluğu üç kat efor istiyor!

İçerde, Çukur ve Babamın Gübahları gibi dizilerin oyuncu koçluğunu üstlenen Gülay Say, yaptığı işi şöyle anlattı: “Eğer bir karakteri siz oynuyorsanız sınırsız uçlarına kadar koşabilirsiniz. Ama bir başkasına rehberlik ediyorsanız, harcadığınız eforun üç katına çıkmanız lazım”

Oyuncu koçluğu üç kat efor istiyor!

Ekranda izlediğimiz oyuncuların performanslarını beğendiğimizde “Ne kadar iyi oyuncu” diyoruz. Henüz yeni bir sektör olsa da aslında o oyuncuları role hazırlayan, yönlendiren birileri var; oyuncu koçları. Gülay Say da o koçlardan biri. Geçtiğimiz yıl final yapan ve geniş bir izleyici kitlesine sahip olan ‘İçerde’ dahil olmak üzere pek çok dizide oyunculara rehberlik eden Say, “Oyuncu koçluğu dizi sektöründe yeni bir durum sayılır. Özellikle çocuklar için böyle bir rehberliğin gözetilmesi çok değerli” diyor.

Oyunculuk ve oyuncu koçluğu hikayeniz nasıl başladı?

Şu oldu da oyuncu olmaya karar verdim diyemem çünkü benim için bu hep böyleydi. Oyuncu koçluğu ise bambaşka bir alan. Eğer bir karakteri siz oynuyorsanız tamam, sınırsız uçlarına kadar koşabilirsiniz. Ama eğer bir başkasına rehberlik ediyorsanız, harcadığınız eforun üç katına çıkmanız lazım. Sahnede olmak her daim önceliğimdi. Ama hayat bir şekilde eğitmenliği bıraktı hayatıma.

Deniz Hamzaoğlu ile birlikte kurduğunuz ‘Yabancı Sahne’ 6 yaşında. Birçok oyun sahnelediniz. Kapalı gişe oynadınız. İlk günlerde bunları hayal ediyor muydunuz?

Haberin Devamı

İnsanın yola çıkış amacı aklında, kalbinde net değilse, savrulmak kaçınılmaz oluyor elbette. İlk gün nasıl yola çıkmışsak, hala aynı fikir ve duyguyla yolumuza devam ediyoruz. Hayal ettik, yaşadık ve şimdi başka hayallere yelken açtık.

Sonun olmaması sonsuzluk yaratıyor

Bugüne kadar hangi oyunları sahnelediniz?

Suç ve Ceza, Beyaz Geceler, Küheylan, 4:48 Psikoz ve Netoçka Nezvanova.

Dostoyevski’nin tamamlanmamış tek eseri Netoçka Nezvanova’yı bu sezon izleyici ile buluşturdunuz.

Netoçka serüveni üç yıldır belli aslında bizim için. Dönemde sansür ve baskıya kurban edilmiş bir roman Netoçka. Sonunun olmaması, sonsuz bir sonu yaratıyor aslında içinde. Netoçka geçmişteki cesaretini bu kadar korurken, onu sahneye taşımamak olmazdı. Türkiye’de ilk kez oynanıyor olması ise müthiş bir yenilik ve keyif bizim adımıza.

İçerde, Çukur ve Babamın Günahları dizilerinde de oyuncu koçluğu yaptınız, yapıyorsunuz. Onlar nasıl gidiyor?

Haberin Devamı

Çukur ekibi ile geçen sene İçerde dizisinde de beraberdik. Zamanla dost oluyorsunuz, aile oluyorsunuz. Bu çok değerli. Babamın Günahları ise tüm hızıyla geliyor. Onda da aynı durum geçerli.

Oyuncu koçluğu Türkiye’de ne kadar biliniyor ve değer görüyor?

Oyuncu koçluğu dizi sektöründe yeni bir durum sayılır. Ben beşinci yılımı yaşıyorum bu alanda. Özellikle çocuklar için böyle bir rehberliğin gözetilmesi çok değerli. Son yıllarda daha çok bilinir hale geldi.