Gazete Vatan Logo

Otobüs bileti bulamayanlar dikkat!

Tüm Otobüsçüler Federasyonu (TOF) Genel Sekreteri Nusret Ertürk, "Vatandaşlar bilet bulamayacağız' endişesi yaşamasın. Şu anda ek seferlerle mevcut otobüs parkımızda talepleri karşılayabilecek durumdayız" dedi.

Ertürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kurban Bayramı'na sayılı günler kala 3 ve 4 Ekim'deki otobüs biletlerinin tamamen tükendiğini söyledi.

İlave seferlerle bu yoğunluğu azaltabileceklerine işaret eden Ertürk, "Vatandaşlar bilet bulamayacağız' endişesi yaşamasın. Geçen bayram gibi uzun bir tatil olmadığı için seyahatlerin kısa mesafelerde yoğunlaşacağını düşünüyoruz. Uzun mesafelerde biletle ilgili sorunumuz yok. Şu anda ek seferlerle mevcut otobüs parkımızda talepleri karşılayabilecek durumdayız" diye konuştu.

Ertürk, vatandaşların tarifeli ve düzenli kurumsal firmaları tercih etmeleri gerektiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Yolcularımız, kaçak ve korsan daha ucuza mahalle aralarından kalkan otobüsleri, mahalle derneklerinin organize ettiği veya mahallede bir araya gelip memleketlere götüren otobüsleri tercih etmesinler. Yol emniyeti açısından bunlar çok önemli. Uzun mesafeye gidecek yolcu otobüslerinin mutlaka yedek şoför kullanıp kullanmadıklarına, yetki belgesinin olup olmadığına baksınlar."

Haberin Devamı

Otobüs işletmelerinin Kurban Bayramı'na ilişkin bütün tedbirleri aldıklarını ifade eden Ertürk, bayrama hazır olduklarını, geçen yıla oranla çok doluluk olmadığını, şu anda herhangi bir sıkıntı yaşamadıklarını dile getirdi.

Otobüs kazaları

Ertürk, son dönemlerde meydana gelen otobüs kazalarının dikkati çektiğini vurgulayarak, en büyük neden olarak uykusuzluk ve yorgunluğun akla geldiğini anlattı.

Özellikle uykusuzluğun daha yoğun yaşandığı 02.00-06.00 saatlerinde denetimlerin daha da sıklaştırılmasını istediklerini aktaran Ertürk, "İçişleri Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü'nün Kurban Bayramı tatil süresince alınacak tedbirleri içerisine bu da girmiş. Bizde sevinerek bunları izledik. Otobüslerin denetimleri, zaten otogarların dışında yapılıyor fakat yol denetimlerinin de mutlaka yapılması gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Ertürk, yol denetimlerinde aracın muayenesi ve yetki belgelerinin dışında şoförün araç kullanma sürelerinin de mutlaka denetlenmesi gerektiğini vurgulayarak, dinlenip dinlenmediği, uykusuz olup olmadığının kontrol edilmesi gerektiğini aktardı.

Bu ihlallerin yapılması durumunda sürücülerin ikaz edilip mutlaka yedek şoförlerin direksiyona geçirilmesi gerektiğine değinen Ertürk, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bunlara dikkat edilirse ümit ediyorum bu bayramda da vatandaşlarımızı kazasız belasız gidecekleri yere ulaştırırız. Hız denetimlerinin de yapılması lazım. Karayolu yolcu taşımacılığı olarak bu yolları sadece biz kullanmıyoruz. Dikkat ederseniz yollarda otomobil yoğunluğu daha fazla. Toplu ulaşımdan çok daha fazla. Arefe ve bayram dönüş günlerinde yollar tıkanıyor. Bolu'ya kadar seyir oluyor. Bir de bazı otomobil sürücülerinin uzun yol tecrübesi olmadığı da belli. Onun için hız denetimleri çok önemli.

Haberin Devamı

Sivil denetim elemanlarının da otobüslerde denetim yapacağını biliyoruz. Bunlar caydırıcı unsurlar. Biz de işletmelerimizi alınacak trafik tedbirleri konusunda bilgilendiriyoruz. Tabi ki iç denetimleri de bizim yapmamız gerekiyor. Bu konuda bize düşen görev, bilinçlendirme görevi. Bizde sektöre bu bilgileri aynen aktarıyoruz. Umarız yolcularımız güzel bir bayram geçirir."

"Sadece otobüs sürücüleri hatalı değil"

Ertürk, kaza tespit tutanağı ortaya çıkmadan otobüs kazalarına ilişkin medyada bilgi kirliliği olduğuna dikkati çekerek, sektör olarak zarar gördüklerini, "günah keçisi" durumuna düşürüldüklerini vurguladı.

Kazaların çok üzücü olduğunu ancak peşinen suçlu gösterilmenin kendilerini çok üzdüğünü dile getiren Ertürk, şöyle devam etti:

"Kaza bir tek şoför kusurundan meydana gelmiyor. Bir başkasının kusuru dolayısıyla da bizde yoldan çıkmalar olabiliyor. Evet, uykusuzluk, yorgunluk aklımıza geliyor. Yakın takipten, dikkat dağılmasından oluyor, birçok sebebi var ama 'otobüs şoförleri uykusuz ve yorgun, ondan dolayı çıktı' diye kamuoyunda böyle bilgi kirliliği olunca sektör olarak hakikaten üzülüyoruz. Sonra teknik raporlar ortaya çıkınca şoförün 8'de 3 kusurlu olduğu durumlarda önyargı olarak kamuoyuna yansıtılıyor. Bu durumdan rahatsısız açıkçası."

Haberin Devamı