Gazete Vatan Logo

Otizm Farkındalık Günü ne zaman? Otizm belirtileri nelerdir?

Otizm Farkındalık Günü ne zaman? Otizm belirtileri nelerdir? Gibi daha pek çok sorunun yanıtı merak edilmeye ve gündemde çok fazla araştırılmaya başlandı. İşte Otizm ne olduğu, tedavisi gibi merak edilen tüm bilgiler...

Otizm Farkındalık Günü ne zaman? Otizm belirtileri nelerdir?

Otizm Farkındalık Günü hem dünya da hem de Türkiye'de 2 Nisan olarak belirlenmiştir. Çeşitli derneklerin ve kuruluşların da desteği ile Otizm Farkındalık Günü'ne "Mavi Işık Yak" kampanyasıyla dikkat çekiliyor. İşte Otizm hakkında merak edilen konular...

OTİZİM NEDİR?

Otizm iletişim ve sosyal etkileşim sorunları, kısıtlı ilgi alanları ve tekrarlayan davranışlarla ortaya çıkan bir rahatsızlık olup ömür boyu devam eden bir gelişim bozukluğudur. Yaşamın ilk üç yılında ortaya çıkar. Otizm nedir sorusunun cevabını erken yaşta arayan aileler, erken teşhiste uygulayacakları rehabilitasyon programı ile rahatsızlığın etkilerini minimize etmeleri mümkündür. Bilim adamları nedenini henüz tam olarak tespit edemese de genetik bir rahatsızlık olduğu görüşü kuvvetlidir.

OTİZİM BELİRTİLERİ NELERDİR?

-Başkalarıyla göz teması kurmuyorsa,

-İsmini söylediğinizde bakmıyorsa,

-Söyleneni işitmiyor gibi davranıyorsa,

-Parmağıyla ile istediği şeyi göstermiyorsa,

-Oyuncaklarla oynamayı bilmiyorsa,

-Akranlarının oynadığı oyunlara ilgi göstermiyorsa,

Haberin Devamı

-Bazı sözleri tekrar tekrar ve ilişkisiz ortamlarda söylüyorsa,

-Konuşmada akranlarının gerisinde kalmışsa,

-Sallanmak, çırpınmak gibi garip hareketleri varsa,

-Aşırı hareketli, hep kendi bildiğince davranıyorsa,

-Gözleri bir şeye takılıp kalıyorsa,

-Bazı eşyaları döndürmek, sıraya dizmek gibi sıra dışı hareketler yapıyorsa,
-Günlük yaşamındaki düzen değişikliklerine aşırı tepki veriyorsa doktora başvurulmalıdır.

OTİZİM TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Otizmin tedavisindeki başarıyı etkileyen en büyük unsur erken teşhistir. Otizm etkilerinin yoğunluğu çocuktan çocuğa değiştiğinden tedavi stratejileri ona göre düzenlenir. Tedavi sonrası ortaya çıkan bulgular göstermektedir ki kişiye özel bir eğitimde otizmli çocuklar tedaviye daha iyi reaksiyon vermektedir. Eğitimde aile faktörü mutlaka olmalı, otizmli çocuğa iletişimsel, sosyal ve davranışsal anlamda uyum sağlayıcı tedavi yöntemleri uygulanmalıdır. Son dönemlerin en etkili eğitim şekli Davranışsal eğitim ve yönetimdir. Amaç otizmli çocuğun iletişim becerilerini geliştirmek kendine yardım etmesini sağlamak ve sosyal becerilerini geliştirmektir.

Haberin Devamı

Özel terapi yönteminde konuşma ve fiziksel yeteneklerin geliştirilmesi amaçlanır. Özellikle konuşma terapisi çocuğun iletişim becerisini geliştirmede çok önemlidir. Motor beceri eksikliğini ve konuşma geriliğini geliştirmeye yönelik bir tedavi olup son derece iyi sonuçlar vermektedir. İlaçlar hiperaktivite, anksiyete, depresyon ve obsesif-kompülsifin etkilerini minimize eden tedavi edici tıbbi destektir. Sosyal destek faktörü hem ebeveynler hem de çocuklar için otizmle mücadelede önemli bir destektir.