Gazete Vatan Logo

Ortadoğu'nun kaderini bu bölge belirleyecek

Amerika Birleşik Devletleri’nde yayımlanan Washington Post gazetesi Ankara ile Amerikan Yönetimi’nin Türkiye-Suriye sınırı boyunca filli bir güvenli bölge oluşturulması konusunda anlaşmaya vardığını yazdı.

Ortadoğu'nun kaderini bu bölge belirleyecek

Gazetenin Amerikalı ve Türk yetkililere dayanarak verdiği habere göre, iki ülkenin vardığı mutabakat uyarınca Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünden arındırılacak bölge, Fırat nehrinden başlayıp 110 kilometre batıya uzanacak. Güvenli bölge Halep’e kadar uzanacak yaklaşık 65 kilometrelik bir derinliğe sahip olacak.


Güvenli bölgeyi kim kontrol edecek? Gazete güvenli bölgeyle Amerikan uçaklarının Suriye ordusu denetimindeki hava ve hava savunma üslerine yaklaşacağını, Esad rejimine karşı savaşan muhalif güçlerin de bundan doğrudan fayda sağlayacağını belirtti.

Washington Post, anlaşmanın Türk tarafının uzun zamandır gündeme getirdiği uçuşa yasak bölge oluşturulması talebini içermediğini, ancak söz konusu bölgenin zamanla Suriye’den kaçarak Türkiye’ye sığınan yaklaşık 2 milyon sivil için korunaklı bir alan haline gelebileceğini kaydetti.

Gazeteye göre yetkililer, koruma altındaki bu bölgeye girmesine izin verilecek muhalif güçlerin hangi gruplardan oluşacağı gibi ayrıntıların daha sonra ele alınacağını belirtti.

Haberin Devamı

KUZEY SURİYE'DE SON DURUM

Ülkenin kuzeyinde, Türkiye sınırındaki İdlib'in neredeyse tamamı Mart ayından beri muhaliflerin elinde bulunuyor. Muhalifler, geçen haftadan bu yana Zebadani'deki saldırılara karşılık, rejimin elinde bulunan İdlib'de Fua ve Kafraya köylerine "cehennem" ve havan toplarıyla saldırıyor.

Fua, Kafraya, rejim destekli Şiilerin yoğun yaşadığı bölge olması nedeniyle iki taraf için de stratejik önem taşıyor. Muhalifler, bu noktaları alarak rejim güçleri ve Hizbullah'a darbe indirmeyi planlıyor.

Halep'te muhaliflerin operasyonu sürüyor

Halep vilayetinde merkezin büyük bölümünü kontrol eden rejim güçleri, kuzeyde ve batı muhaliflerle, doğu ve güneydoğuda IŞİD ile çevrili. Rejimin etkili olduğu hilal şeklindeki alanın ucunda yer alan Şeyh Maksud bölgesinde ise terör örgütü PKK'nın Suriye'deki uzantısı PYD militanları hakim.

Halep merkezde, merkezin tamamını ele geçirmek için aylardır büyük bir operasyon hazırlığı yapan muhalifler, 2 Temmuz'da yaklaşık 20 bin kişilik güçle saldırıya geçmişlerdi. Rejim güçleri ise muhaliflerin ilerleyişini durdurmak için varil bombalı saldırılar düzenliyordu.

Halep şehir merkezinin kuzeyindeki stratejik askeri noktalar olan Leyramun, Eşrefiye, Cemiyetu'z Zehra, Halidiye ve Raşidin bölgelerinde başlayan çatışmalar sonucunda, Cemiyetu'z Zehra Mahallesindeki birçok askeri kontrol noktasıyla kentin kuzeybatısında rejim güçlerinin kışla olarak kullandığı, Yeni Halep Mahallesi'ndeki Bilimsel Araştırma Merkezinin muhaliflerin kontrolüne geçtiği bildirilmişti.

Çatışmalar, muhaliflerin rejimin Zebadani saldırılarına misilleme yaptığı Nubul ve Zehra beldelerinde aralıklarla devam ederken, koalisyon güçleri de Halep'in kuzeyindeki Soran bölgesine hava saldırıları düzenliyor. Nubul ve Zehra yakınında kentin kuzeyindeki Anadan bölgesi ise, son 4-5 gündür rejimin varil bombaları yerine, roket ve füze saldırılarına maruz kalıyor.

Haberin Devamı



PYD, Rakka'nın kuzeyinde IŞİD'i zorluyor

IŞİD'in Suriye'deki merkezi sayılan Rakka'da, PYD veDAEŞ arasındaki çatışmalar, ilin kuzey kesimlerinde sürüyor.

Ayrıca koalisyon güçleri, kentin kuzeyindeki IŞİD hedeflerini her günbombalarken, insansız hava araçları da yoğun şekilde keşif yapıyor.

Rakka'nın kuzeyindeki Ayn el-İsa bölgesi son ayda 2 kez taraflar arasında el değiştirdi. Son gelen bilgilere göre beldenin kontrolü şu an PYD'de.

Rakka'daki tarafların birbirine kesin üstünlük sağlayamadıkları diğer nokta Sırrın. Bu belde Kobani-Rakka merkez arasında, Fırat'ın doğu kıyısında yer alıyor.

PYD kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Sırrın'ın IŞİD'den alınması halinde PYD'nin sonraki hedefi Suriye'nin kuzeyinde kontrol ettikleri Ayn el Arap (Kobani) ve Afrin arasındaki Cerablus olabilir. Rakka'nın kuzeyindeki Kobani'nin güneybatı kesimlerinde PYD ile IŞİD arasındaki çatışmalar da devam ediyor.

Haberin Devamı