Gazete Vatan Logo

Ortadoğu'da 'su barışı' olur mu?

Ortadoğu'da yeni çatışma ve savaşların temiz su kaynakları yüzünden çıkacağı iddia edilirken 'Mavi Su girişimi' ise Ortadoğu barışını 'su'da arıyor

Ortadoğu'da 'su barışı' olur mu?

Her gün bombaların patladığı, iktidarların sallandığı, terör örgütlerinin cirit attığı, 4 bin 500 yılda 10 bin savaşın yaşandığı Ortadoğu'da barış belki de tüm insanlığın en büyük hayallerinden biri. Bu barışı sağlamak için sayısız fikir ortaya atıldı. Bunlardan biri de 'Mavi Barış' (Blue Peace) denilen girişim. 2002 yılında kurulan Strategic Foresight Group'un İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansı (Sida) ile birlikte yürüttüğü girişim her yıl Türkiye, Irak, İran, Suriye, Lübnan, Ürdün gibi ülkelerden gelen diplomat, akademisyen, gazeteci ve uzmanlarla zirveler düzenleyip Ortadoğu'da su kaynaklarının paylaşımı ve daha etkin kullanımı konusunda fikir alışverişlerinde bulunuyor.

İstanbul buluşması

Geçen yıl Cenevre'de yapılan toplantının ardından bu yılki toplantı 18-19 Mart tarihlerinde MEF Üniversitesi'nin de katkılarıyla İstanbul'da gerçekleşti. Tam da İstiklal Caddesi'nde patlayan canlı bomba dehşetinin yaşandığı gün başlayan konferansta belki de bombalara ve terör saldırılarına alışık birçok ülkeden gelen temsilciler her şeye rağmen barış için görüşlerini ortaya koydu.

Haberin Devamı

İstanbul'daki toplantının ana teması, 'Kadın, Su ve Barış'tı. Katılımcılar, mülteci kriziyle daha da derinleşen Ortadoğu'daki su krizinde kadınların oynayacağı rolü masaya yatırdı. Mülteci kamplarında su kaynaklarının yönetiminin erkeklere verilmiş olmasına yönelik eleştirilerden yerel yönetimlerde su israfının önlenmesinde kadın yöneticilerinin rolüne kadar birçok konu gündeme geldi.

Teröre boyun eğmediler

Savaş nedeniyle Suriye'den herhangi bir katılımcı olmamasına rağmen 5 ülkeden 50'den fazla katılımcı Türkiye'deki PKK ve IŞİD terörüne rağmen tam kadro İstanbul'a geldi. Konferansın sonuç bildirisinde de katılımcıların sadece birkaç kilometre ötede patlayan canlı bombaya ve terör tehdidine boyun eğmeden yerlerini almış olmalarına övgü yapıldı.