Gazete Vatan Logo

Orhan Pamuk'tan sürpriz destek!

Orhan Pamuk, müebbete mahkum edilen Salih Mirzabeyoğlu’nun “kar” romanındaki “Mavi” karakterine benzetip, “Bazı İslamcılar cinayet işledi ama o işlemedi, buna rağmen yıllardır parmaklıklar arkasında” dedi.

Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk, İBDA-C örgütünün lideri olduğu ididasıyla mahkum olan ve 16 yıldır tek kişilik hücrede müebbet hapis cezasını çeken Salih Mirzabeyoğlu hakkında açıklamalarda bulundu. Saygın Amerikan gazetesi New York Times’a röportaj veren Pamuk, gazetenin yazarı Joshua Hammer’a İstanbul’u gezdirdiği sırada, yolları Fatih Camisi’nden geçerken, cami avlusunda bulunan “Mirzabeyoğlu’na Özgürlük!” duvar yazısını gördü. Yazıya dikkat çeken Pamuk, Mirzabeyoğlu’nun “Kar” romanındaki “Mavi” isimli karaktere benzetti. Hammer yazısında o anı şu cümlelerle anlattı: “Bir mermer bahçede, yandaki İslam dünyasındaki en muhteşem camilerden biri olduğu farz edilen yoğun pembe kumla inşa edilmiş camide, duvar yazısı Bay Pamuk’un gözüne çarptı. Duvar yazısında, radikal İslâmcı yazar ve kışkırtıcı politik söylemlere sahip ve terörizm suçlamasıyla idam cezasına çarptırılan Salih Mirzabeyoğlu için, “Salih Mirzabeyoğlu’na Özgürlük” yazıyordu. Pamuk Türkiye ve Orta Doğu’daki siyasal İslam’ın yükselişinden rahatsız olmuş ve şaşırmış olduğu halde “Mavi” isimli terörist lider karakteri üzerine bina ettiği “Kar” romanı, kısmen Salih Mirzabeyoğlu üzerineydi. Kar romanındaki Mavi, şiddet eylemlerini destekleyen, bu fikri aşılayan ama kendisi bilakis bu eylemlerden uzak duran, iki anlamlı karizmatik entelektüel bir şahsiyetti.” Mirzabeyoğlu ve Mavi’nin hadisesi birbirine benzediğine dikkat çeken Pamuk, “Bazı İslamcılar cinayet işledi ama Mirzabeyoğlu işlemedi, buna rağmen o uzun zamandan beri parmaklıklar arkasında” yorumunda bulundu.

İnsan hakları örgütlerinin bakanlığa verdiği hasta mahkumlar listesinde Salih Mirzabeyoğlu da bulunuyor. Gerçek adı Salih İzzet Erdiş olan Mirzabeyoğlu ilk duruşmasına çıkarıldığında işkence gördüğü anlaşılıyordu.

Haberin Devamı