Gazete Vatan Logo

Organize perakendede ilk 5 yabancıların oldu

Organize perakende sektörü Türkiye’de her yıl yaklaşık 1 milyar dolarlık büyümesi ile yabancı yatırımcıların iştahını kabartıyor. Yaklaşık 70 milyar dolar büyüklüğe sahip perakende sektöründe organize perakendeciler yani süpermarket ve hipermarket zincirleri 28 milyar dolarlık pay alıyor. Ancak bu marketlerin rekabeti, geleneksel perakendeci olan bakkallardan her yıl 1 milyar dolar çalıyor.
Organize perakendede Migros yüzde 22’lik payla lider durumda. PERDER verilerine göre ilk 5 oyuncu ise toplam organize perakendede 13 milyar dolarlık bir büyüklüğü kontrol ediyor. Bu 5 oyuncu ise sırasıyla Migros, CarrefourSA, BİM, Metro ve Tesco Kipa olarak sıralanıyor. Migros’un içinde Şok marketler, Tansaş ve Makro’lar da yer alıyordu. Gima’yı satın alan CarrefourSA pazarda ikinci. CarrefourSA’da hisselerin yüzde 58.80’i Fransız Carrefour’un kontrolünde. Sabancı’nın payının yüzde 38.8 olduğu dikkati çekiyor. CarrefourSA da Migros’un en büyük alıcıları arasında gösterilmiş ancak bu grup satış sürecinden çekilmişti.
Üçüncü sıraya yerleşen ve son yıllarda çok hızlı büyüyen BİM de yabancıların en çok ilgilendiği market zinciri olmuştu. Merrill Lynch şirketin yüzde 35’lik hissesini almış daha sonra halka arzda bu hisseleri satmıştı. BİM’in halen yüzde 50’ye yakın bölümü halka açık bulunuyor ve hisselerin çoğunluğu yabancı yatırımcıların elinde. Latif Topbaş’ın yüzde 20 ile büyük ortak olduğu BİM de ayrıca iki yabancı yatırımcının da yüzde 22’ye varan hissesi olması dikkati çekiyor.
Sektörün dördüncü büyük oyuncusu Real ve Metro hipermarketlerin sahibi Alman Metro AG olarak belirleniyor. İzmir’de kurulu Kipa’yı satın alan İngiliz Tesco da son 1 yıldır çok agresif bir büyüme atağı içinde görünüyor.
Sektörde ilk 5’ten sonra gelen ikinci en büyük 5’in lideri ise Kiler Organize perakendede geri kalan pastayı ise Uyum, Adesa, Pehlivanoğlu’nun başını çektiği ve sayıları 1000’i geçen irili ufaklı market zincirlerin paylaştığı tahmin ediliyor.

Rafa girmekte zorlanırız

Migros’un BC Partners’a satışını yorumlayan İstanbul PERDER (Türkiye Perakendeciler Federasyonu) Başkanı Erdal Tüfekçi, bu satışın ortaya 2 senaryo çıkardığını söyledi. Tüfekçioğlu şu değerlendirmeyi yaptı:
“Bu tür fonlar aldıkları şirketleri 2-3 yıl içinde başka bir müşteriye satar. Bundan sonra yeni bir satış süreci başlatılmış oldu. Belki de alt markalar bölünüp öyle satılabilir. Ancak bu satış yerli oyuncuların yararına olmadı. Perakende sektöründe yerli tedarikçilerin rafa girmekte daha çok zorlanmasına neden olacak. Pazarın ilk 5’i güçlü yabancı oyuncuların eline geçti.”


Haberin Devamı