Gazete Vatan Logo

Operasyon var ama üstesinden geliriz

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ekonomide de ciddi operasyonla karşı karşıya olduklarını belirterek “Belli ki bir yerlerden düğmeye basılmış. Üstesinden gelemeyeceğimiz bir yük yok” dedi

Operasyon var ama üstesinden geliriz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ekonomide de ciddi bir operasyonla karşı karşıya bulunulduğunun aşikar olduğunu belirterek, dövizde, faizde, uluslararası yatırımlarda, turizmde yaşanılan sıkıntıların neredeyse hiçbirinin kendi doğal dinamikleri içinde ortaya çıkmadığını söyledi.

Erdoğan, AK Parti’nin Genel Merkezi’nde düzenlenen Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı’ndaki konuşmasında ekonomide yaşanan son gelişmeleri değerlendirdi. Erdoğan, “Belli ki bir yerlerden Türkiye’nin dikkatinin dağıtılması için düğmeye basılmış” diyerek şunları kaydetti:

Büyüme % 7’yi aşabilir

“Öyle üstesinden gelemeyeceğimiz bir yükle de hamdolsun karşı karşıya değiliz. Büyüme oranlarında çok iyi bir noktadayız. Yılın ilk yarısında yüzde 5’i geçtik, 3’üncü çeyrekle birlikte yıllık bazda büyümenin yüzde 6-7 arasında bir rakamı bulması, belki de aşması bekleniyor. Yatırımlar konusunda hem iç hem dış kaynaklı ciddi bir hareketlenme olduğunu biliyorum. Borsa 110 bin seviyesini zorluyor, Merkez Bankası rezervlerimiz düzenli bir şekilde yükseliyor. Bugünlerde 120 milyar dolar seviyesine yaklaştı. İhracatta Ekim ayı itibarıyla yıllık 154 milyar dolar seviyesini yakaladık ve yükseliş istikrarlı bir şekilde sürüyor. Tabii ki 158 milyar doları yakalamış bir ülkeyiz, dolayısıyla da 154 milyar dolar bizim için yeterli değil, onu aşacağız, 158’i de aşacağız. Türkiye bu noktada kararlı bundan hiç şüphe yok, çünkü biz o ivmeyi yakaladık, şimdi onu rahat rahat aşacağız.”

Haberin Devamı

Enflasyonun nedeni hıyar değil
“Faizin sebep enflasyonun netice olduğu kanaatindeyim” diyen Recep Tayyip Erdoğan, “Bu konuda beni anlamayanlar er veya geç anlayacaklar. Enflasyon şu, bu gibi yani yok hıyarmış, yok salataymış, bunlardan kaynaklanan bir şey değil. Enflasyonu doğuran ana sebep faizdir, faiz. Bunu öğreneceksiniz” dedi.
Döviz kurundaki şişkinlik inecek
KURDAKİ dalgalanmayla ilgili olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Hiçbir rasyonel temeli olmayan dövizdeki şişkinlik kısa sürede normal seyrine kavuşacak” dedi.
Yanlış yoldasınız
Yüksek faizden her fırsatta yakınan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Merkez Bankası’nı eleştirdi: “Faizi düşürdük, enflasyon tek haneye geldi. Bakın faiz tekrar çıkmaya başladı, enflasyon da çift haneliye yine gidiyor. Merkez Bankası diyor ki ‘Yıl sonu itibarıyla şu olacak.’ E ne oldu? Kaç kere revize ettiniz, söylediklerinizin hiçbiri tutmuyor, tutmaz, yanlış yoldasınız. ‘Merkez bankalarının bağımsızlığı var, müdahale etmeyin.’ Müdahale etmediğimiz için bu hale geliyor. Tablo ortada.”
Devletin bankaları da ciddi tutuculuk içinde
Ekonomik gelişmelerin dünyadaki trendlerin de enflasyonun faizin ana sebebi olduğunu teyit ettiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: “Bir şeyi anlamıyorlar... Anlamadıkları şu; faiz lobisine çalışıyorsunuz. Faiz lobisi bunu düşürür mü? Tabii ki düşürmeyecek. Şu anda bu ülkede en çok kazanan hangi kurumlar, kimler? Banka sahipleri, finans sektörü, onlar götürüyor parayı. Peki yatırımlarda niye sıkıntımız var? Sen kalkıp da bu kadar yüksek faizle kredi vermeye kalkarsan tabii ki yatırımlar bu ülkede yürümez, durur. Olay bu. Bu konuda maalesef devletin bankaları dahi ciddi bir tutuculuk, ciddi bir muhafazakarlık içinde. Onun için Başbakan ile konuştuk, dedik ki ‘Bunu konuşmamız lazım’. Bu iş böyle yürümez, bunu çözeceğiz.”

Haberin Devamı