Gazete Vatan Logo

Öp askerin elini!

Şemdinli’de askerler 200 öğrenci ve aileleriyle bayramlaştı...

Öp askerin elini!

Bayramın tadını yine en çok çocuklar çıkardı. Ama her birinin imkanı farklıydı. Kimi büyükşehirlerdeki lunaparklarda eğlendi, kimi tahta salıncaklara bindi. İşte Türkiye’den 4 farklı bayram eğlencesi...

Kurban Bayramı’nın ilk günü genellikle ibadet ağırlı geçti. Önce bayram namazı kılındı daha sonra ise kurbanlıklar kesildi. İlk günün bitmesiyle birlikte bayramın eğlence bölümüne geçildi. İşte bu noktada ise İstanbul’un uğrak yerleri eğlence merkezleri ile oyun parkları oldu. Binlerce kişi oyun parklarına giderek çocuklarına hoşça vakit geçirmesini sağladı.

Kuyruk vardı

Bu bayram merak edilen eğlence merkezlerinden biri de Vialand oldu. Açılışı yeni yapılan ve oyun parkı merak edilen Vialand’i dün yaklaşık 15 bin kişi ziyaret etti. Çocuklar için giriş ücreti 44 TL olurken yetişkinlerde bu rakam 55 TL’ydi. Bu ücreti ödeyen kişiler içeri girdiklerinde bütün oyun parklarına girebiliyor. Hatta istedikleri kadar. Bir sınırlama yok. Oyun parkında ise King Kong, 360, su kaydırağı, hızlı tren, adalet kulesi önünde en fazla kuyruk olanları. Özellikle su kaydırağı ve kendi etrafından 360 derece dönerken yaklaşık 28 metre yukarıya çıkan 360 adlı eğlence ünitesi ise büyüklerin tercih parkurlar oldu.




Onlarınki şehir parkı

Oyun parklarında ve eğlence merkezlerinde bayram neşesi yaşanırken İstanbul’un başka noktasında ise bambaşka bir tablo vardı. Saraçhane Parkı’nı kendine yaşam alanı olarak seçen ve Esed rejiminin zulmünden kaçan Suriyeliler ise bayramı ülkelerinden uzakta geçirdi. 4 çocuk ve iki yetişkinin olduğu alana gidiyoruz. Adının ‘Ciğer’ olduğunu söyleyen ve çok az Türkçe bilen Suriyeli ile iletişim kurmaya çalışıyoruz. Bozuk Türkçesi ile hikayelerini şöyle anlatıyor: “Annemiz, babamız Suriye’deki olaylarda hayatını kaybetti. Kardeşlerimin canını kurtarmak için Türkiye’ye kaçtık. Kendi vatanımızda kurban kesememenin, kurban eti yiyememenin hüznünü yaşıyoruz. Umudunuz bir dahaki bayrama neşeyle girmek.”



Cizrelilerin Vialand’i

Balonlar Mehmetçik’ten

Şemdinlili çocuklar, Kurban Bayramı coşkusunu 34. Hudut Tugay Komutanlığında görevli askerlerle yaşadı. Mehmetçikle tek tek tokalaşarak bayramlaşan 200 çocuk, Türkçe ve Kürtçe şarkılar eşliğinde asker ağabeyleriyle halay çekip misket oynadı. Yüksekova 3. Taktik Piyade Tümen Komutanı Tümgeneral Mehmet Okkan ile 34. Hudut Tugay Komutanı Tuğgeneral Metin Tokel, çocuklarla balon şişirdi.





Şırnak’ın Cizre ilçesinde Kurban Bayramı’nın ilk iki gününde çocuklar, büyüklerinden harçlıklarını aldıktan sonra her yıl geleneksel olarak kurulan ve yörede ’cincilik’ olarak tabir edilen tahta salıncaklara koştu. Dicle Nehri kıyısındaki Ustani Mahallesi’nde kurulan salıncaklara gelen çocuklar, 1 lira karşılığında 1 dakika boyunca eğlendi. Her bayramda yaklaşık 100 ailenin salıncakları kurarak, çocukları eğlendirdiği ilçede, her aile 4 günlük bayram süresince yaklaşık 700 ila 800 TL kazanıyor.

1200’lü yıllarda robotik biliminin babası olarak kabul edilen, 1233 yılında yaşamını yitiren Cizreli bilim adamı İsmail El Cezeri’nin çeşitli şekillerde çizimini yaptıktan sonra montesini yaptığı salıncaklar, 800 yıldan beri çocuk misafirlerini eğlendiriyor.



Haberin Devamı