Gazete Vatan Logo

Önümüzdeki 6 ay TL kral olacak

‘Petrol seçime kadar faizi olumlu etkileyecek’ diyen Açıkalın, 3-6 aylık vadede göreceli olarak avantajlı seviyelerden alınmış faiz oranları ile mevduatta kalmanın fırsat olabileceğini söyledi

Yapı Kredi Bankası’nın CEO’su Faik Açıkalın, petrol fiyatlarında yaşanan düşüşün, 2015’te gerçekleşecek genel seçimlere kadar enflasyon ve faiz üzerinde olumlu etki yapmaya devam edeceğini söyledi.

“Özellikle faiz ve borsa tarafında Türk Lirası (TL) enstrümanlara olan talebin artacağını tahmin ediyorum” diyen Açıkalın, tasarruf sahiplerinin 3-6 aylık vadede göreceli olarak avantajlı seviyelerden alınmış faiz oranları ile mevduatta kalmalarının avantajlı olacağını söyledi.

2015’te borsadaki hareketin 77 bin ile 100 bin bandında hareket etmesini bekleyen Açıkalın, faizin ise yüzde 7 ile 9 arasında olmasını öngörüyor. Açıkalın’ın son dönemdeki oynak piyasada 2.40 TL seviyesini aşan dolar kuruyla ilgili beklentisi ise şöyle: “Dolarda hareketliliğin 2.18-2.40 TL bandından olmasını bekliyoruz. Doların güçlü seyrinin devam edeceğini düşünüyoruz. Önemli gösterge sepet olacak. Sepet kurun 2.50 seviyesinde olacağını bekliyoruz.”

‘Fed’in faiz kararı kriz çıkarmaz’

ABD faiz artırmaya başladığında ne olur? Gelişmekte olan ülkelerde ve tabii Türkiye’de yeni bir kriz yaşanır mı?

Haberin Devamı

2015 yılının ilk yarısında FED’in (ABD Merkez Bankası) faiz artırımıyla ilgili net bir açıklama yapacağını düşünüyoruz. Bu küresel sistemde önemli dalgalanmalara yol açabilir. Her ne kadar zamanlamaya ve orana bağlı olsa da, faiz artırımı senaryosunda büyük ihtimalle sermayede riskten kaçış eğilimi oluştur. Ama yeni bir kriz yaşanmasını beklemiyoruz.

2015 yılına ilişkin beklentileriniz nedir?

Gelişmiş ülkeler 2015 yılında düşük büyüme ve düşük enflasyon yaşayabilir. Avrupa’da deflasyon da olabilir. Gelişmekte olan ülkeler ise büyümede ivme kaybediyor.

Büyüme rakamları ABD, Hindistan ve Türkiye hariç neredeyse tüm ülkelerde aşağı yönde revize edilmiş durumda. Bu nedenle, küresel ekonominin toparlanması 2015 sonrasına kalabilir. 2015 yılında FED’in faiz artırım zamanlaması, piyasalara yön verecek en önemli gelişmelerden biri olacak.

70. yaşında 1.000 şube...

Yapı Kredi Bankası, kuruluşunun 70. yılında 1.000 şubeye ulaştığını açıkladı. Banka “Akıllı Büyüme” stratejisi kapsamında son 3 yılda toplam 124 şube açtı. 2014 yılında 60 şube açan Yapı Kredi’nin bininci şubesi Mahmutbey Yolu şubesi oldu. Açıkalın, bankanın 70. yılını kutladığı 2014’te bin şubeye ulaşarak, bu yılki hedeflerinden birini daha gerçekleştirdiklerini ifade etti.

Haberin Devamı

2015 daha umut verici

Gelişmekte olan ülkeleri ve bunlar içinde Türkiye’yi nasıl görüyorsunuz?

FED’in faiz artırımı, tüm gelişmekte olan ülkelerde dış fonlanmanın pahalı hale gelmesine neden olacak. Ayrıca ihracatımızın büyük çoğunluğunu oluşturan Avrupa Birliği’ndeki toparlanmanın gecikmesi, Türkiye açısından olumlu bir durum değil.

Diğer yandan, petrol fiyatlarında yaşanan düşüş petrol üreten ülkelerin aleyhine olsa da içlerinde Türkiye’nin de olduğu petrol ithal eden ülkelerin lehine bir gelişme. Düşen petrol fiyatlarının da etkisiyle 2015’in ekonomik büyüme açısından daha umut verici bir yıl olacağını düşünüyoruz.

Bankacılık sektörü 2014 yılında birçok faklı yeni düzenlemeyle karşı karşıya kaldı. Yeni yılla birlikte ne tür gelişmeler olabilir?

Haberin Devamı

2015 yılının bankacılık sektörü için hem kredi büyümesi, hem de kârlılık bakımından 2014’ten daha iyi bir yıl olmasını bekliyorum. Kredi büyümesinin yüzde 15 ile 17 aralığında, mevduat büyümesinin ise yüzde 14 ile 15 aralığında gerçekleceğini tahmin ediyorum. Son yıllarda düzenleyici kurumların attığı adımların neticesinde KOBİ ve ihracat kredilerinde gerçekleşen güçlü büyüme trendinin 2015 yılında da devam edeceğini düşünüyorum. Altyapı yatırımlarının sürmesi ile proje finansmanı kredilerinde yakalanan büyüme sürecek. Tüketici kredileri ve kredi kartlarında da 2014’e göre bir miktar daha olumlu bir tablo öngörüyoruz. (Milliyet)