Gazete Vatan Logo

On binlerce canlı kalkan!

On binlerce canlı kalkan!

Irak güvenlik güçleri, Enbar’in Felluce ilçesinde üç günde IŞİD’in elindeki 19 bölgede denetimi yeniden sağlarken, IŞİD sivillerin kentten çıkmasını engeliyor.

Enbar iline bağlı Felluce'nin IŞİD’den kurtarılması hedefiyle başlatılan operasyon üç gündür devam ediyor.

Irak devlet televizyonu, ordu, terörle mücadele güçleri, federal polis, Heşdi Şabi ve aşiret milislerinden oluşan ortak güçlerin, çeşitli bölgelerde operasyonlar düzenlediğini bildirdi.

İçişleri ve savunma bakanlıklarının açıklamalarına dayandırılan habere göre, operasyonlar kapsamında 19 bölge kurtarıldı.

Abadi, büyükleçileri kabul etti

Öte yandan Irak Başbakanı Haydar Abadi, dün akşama İslam ülkelerinin büyükelçilerini kabul etti.

Abadi, Felluce operasyonuna ilişkin son gelişmeleri aktarardığı toplantıda, “Terör sadece Irak’a değil bütün dünya için tehdittir” dedi.

Felluce’nin önümüzdeki günlerde kurtarılacağını söyleyen Haydar Abadi, “Daha sonra Musul’a gideceğiz” dedi.

Abadi, “Hit ve Rutbe’nin kurtarılması başarılı bir deneyim oldu. Halk evlerinde kalarak IŞİD’in evleri ve kamu kurumlarına bomba döşemesinin önünde geçildi” ifadesini kullanı.

Sivilller canlı kalkan

Haberin Devamı

Rûdaw muhabiri Behmen Hasan, Felluce’de şiddetli çatışmalardan dolayı şimdiye kadar sivillerin tahliye edilemediğini bildirdi.

Muhabirimiz, “Siviller ilçeden kaçmaları için 30 ile 40 kilometre yol yürümesi lazım. Bu da onlar için çok zor. Ayrıca IŞİD sivilleri canlı kalkan olarak kullanarak ilçeyi terketmelerine izin vermiyor” diye belirtti.

Kentte 75 kişi yaşıyor.

Başkent Bağdat’ın 62 kilometre batısında bulunan Felluce’yi Kurtarma Operasyonu 23 Mayıs sabahı başlamıştı.

Fırat kıyısındaki Felluce 2014’ün Ocak ayından beri IŞİD’in işgali altında bulunuyor.