Gazete Vatan Logo

Ölüm emrini kim verdi ondan hesap sorulsun

Başkan Erdoğan, gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın önceden planlanmış vahşi bir cinayete kurban gittiğini belirterek, “Sadece 15 kişilik infaz timine değil emri verenden de hesap sorulmalı. Samimiyetinden şüphe duymadığım Kral’a çağrım, 18 tutuklu İstanbul’da yargılansın” dedi

Ölüm emrini kim verdi ondan hesap sorulsun

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan AK Parti grup toplantısında yaptığı konuşmada,Cemal Kaşıkçı cinayetinden bugüne kadar yaşananları anlatarak, bu durumun Kaşıkçı’nın ülkesi tarafından planlanarak öldürüldüğünü gösterdiğini söyledi. “Yanıtlanması gereken sorular var” diyen Erdoğan, “Kim bu yerli işbirlikçi” dedi. Erdoğan Suudi Arabistan’a çağrı yaparak 18 tutuklunun İstanbul’da yargılanmasını istedi.

Konuştum, konsolos gitti

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasını şöyle sürdürdü: Kral’a ilk telefon görüşmemizde olayı anlattım. Ortak çalışma grubu kararımızı ilettim. Kral’a Başkonsolos’un yetersizliğini ilettim, Kral da aynı şeyi söyledi. Ertesi gün de başkonsolos görevden alındı.Ardından Kral’ın talimatı üzerine Başkonsololuk binasına giren ekipler burada çeşitli incelemeler yaptı. Olayla ilgili 18 kişinin tutuklandını ifade etti. Türkiye olarak süreci devlet ciddiyetine uluslararası hukuka uygun yürüttük. Sınırlarımız içinde işlenen cinayeti tüm boyutları ile araştıracak gereğini yerine getireceğiz.

Haberin Devamı

Ceset niçin hâlâ kayıp?

21 Ekim’de AB Başkanı Trump ile kapsamlı bir görüşme gerçekleştirerek olayın aydınlatılması konusunda mutabık kaldık.

Şu ana kadar ortaya çıkanlar Cemal Kaşıkçı’nın vahşi bir cinayete kurban gittiğini gösteriyor. Cinayetinin planlı bir şekilde işlendiğine dair güçlü deliller var. Cinayet günü bu 15 kişi niçin İstanbul’da toplanmıştır? Bu kişiler kimden emir almıştır? Baş konsolosluk binası niçin günler sonra açılmıştır? Öldürüldüğü resmen kabul edilen bir kişinin cesedi niçin hâlâ ortada yok?

Kim bu yerli işbirlikçi?

Cesedin yerli işbirlikçiye verildiği iddiası doğruysa bu yerli işbirlikçi kimdir? Sıradan birisi bu yerli işbirlikçiden bahsetmiyor. Suudi Arabistan’dan yetkili bir kişi bahsediyor. Öyleyse bu işbirlikçiyi açıklamak zorundasın. Hiç kimse bu sorular cevaplanmadan meselenin üzerinin kapatılacağını aklından bile geçirmesin. Olayı birkaç güvenlik görevlisinin yıkmak bizi ve uluslararası kamuoyunu tatmin etmez. Buradan şimdi bir çağrı yapmak istiyorum. Bu çağrım Suudi Arabistan kralı ve üst yönetiminedir. Olayın cereyan ettiği yer İstanbul’dur. Tutuklanan bu 18 kişinin yargılanmasının İstanbul’da yapılması teklifimdir. Takdir kendilerindedir.

Haberin Devamı

Kral Selman Kaşıkçı’nın oğullarını kabul etti

S. Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman, Kaşıkçı’nın oğulları Sehl ve Salah’ı başkent Riyad’daki Yemame Sarayı’nda kabul etti. Kral Selman ve Veliaht Prens, Kaşıkçı’nın oğullarına taziyelerini sundu. Sehl ve Salah Kaşıkçı da başsağlığı dileklerinden ötürü şükranlarını ifade etti.

Erdoğan’dan Kaşıkçı’nın ailesine taziye
CUMHURBAŞKANI Erdoğan, dün Cemal Kaşıkçı’nın ailesini telefonla arayarak taziye diledi. Alınan bilgiye göre Erdoğan, Kaşıkçı’nın öldürülmesinden derin üzüntü duyduğunu ifade ederek, Türkiye olarak bu olayın takipçisi olacaklarını ve cinayetin aydınlatılması için gereken herşeyin yapılacağını vurguladı. Kaşıkçı’nın oğlu Abdullah ve aile bireyleri ile konuşan Erdoğan’ın aileye sabır ve metanet dilediği öğrenildi.
O araçtan iki valiz çıktı!
CEMAL Kaşıkçı’nın öldürülmesine ilişkin soruşturmada Sultangazi’de park halinde bulunan Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’na ait ‘34 CC 1736’ diplomatik plakalı araçta dün inceleme yapıldı. Olay yeri inceleme ekiplerince yapılan çalışmada iki köpek de yer aldı. Türk ve Suudi yetkililerden oluşan heyetin yaptığı incelemelerde, araçta iki valiz ve çeşitli malzemeler bulundu. Bulunan malzemelerin konsolosluk çalışanlarına ait olduğunun değerlendirildiği bildirildi. Bu arada otomobildeki inceleme tamamlandıktan sonra otoparktan çıkarılan araç emniyete götürüldü.
‘Bana o köpeğin kellesini getirin’
Suudi Prens’in sağ kolu El Kahtani, konsolosluğa girince Kaşıkçı ile Skype üzerinden konuştu, ‘Dön’ dedi. Olumsuz yanıt alınca ‘Bana o köpeğin kellesini getirin’ talimatı verdi
Suudi Arabistan’ın İstanbul’daki konsolosluğunda öldüğünü haftalar sonra itiraf ettiği Cemal Kaşıkçı krizinde Riyad’ın görevden aldığı isimlerden biri Veliaht Prens Muhammed’e yakın olduğu bilinen danışman Saud El Kahtani’ydi.
Veliaht Prens Muhammed Bin Selman’ın önde gelen danışmanlarından Saud El Kahtani görevden alındıktan sonra Suudi Arabistan’a sadık şekilde hizmet etmeye devam edeceğini yazmış, ülkesinin dimdik ayakta durmaya devam edeceği mesajını paylaşmıştı. Haftasonunda sosyal medyada El Kahtani’nin geçen yıl paylaştığı bir tweet gündeme gelmişti. Kahtani o mesajda “Kafasına göre hareket etmediğini, Veliaht Prens Bin Selman ve Kral’dan aldığı talimatları uyguladığını” yazmıştı.
El Kahtani’yle ilgili bir iddia Reuters haber ajansından geldi. Reuters’a bilgi veren ve Suudi Kraliyet ailesi üyeleriyle istihbarata erişimi olan üst düzey Arap bir kaynağın verdiği bilgiye göre, Kahtani Kaşıkçı’nın öldürüldüğü operasyon sırasında Suudi istihbaratının diğer üyelerinin olduğu odaya Skype üzerinden bağlandı. İddiaya göre, Kahtani Kaşıkçı’ya telefondan hakaretler savurdu. Arap ve Türk kaynakların verdiği bilgiye göre, Kaşıkçı da Kahtani’ye hakaretle karşılık verdi. Türk bir istihbarat yetkilisine göre, Kahtani bir noktada “Bana köpeğin başını getirin” diyerek ekibe Kaşıkçı’dan kurtulmaları talimatını verdi. Kahtani’nin bütün süreci Skype bağlantısı üzerinden izleyip izlemediği ise net değil.
Skype kaydı Erdoğan’da
Reuters’a göre o anlara ilişkin ses kaydı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın elinde. Ajansa bilgi veren kaynaklara göre, Erdoğan bu kaydı Amerikalılara vermeyi reddediyor. Cemal Kaşıkçı’nın Reuters’a bilgi veren 3 arkadaşı; Kaşıkçı’nın Washington’a taşındıktan sonraki aylarda veliaht prensin sağ kolunun kendisini aradığını ve bu telefon görüşmelerinde Kaşıkçı’yı Suudi Arabistan’a dönmeye ikna etmeye çalıştığını söyledi. İddiaya göre, Kahtani Kaşıkçı’ya hala saygı gören bir gazeteci olduğu sözleriyle güvence vermeye çalıştı ve hatta Kraliyet Sarayı’nda da iş teklifinde bulundu. Arkadaşlarının aktardığına göre, Kaşıkçı, Kahtani’nin bu telefon görüşmelerinde nazik olduğunu söylüyor ancak “Beni cezaevine atsınlar diye mi döneceğim” sözleriyle de Kahtani’ye güvenmediğini dile getiriyordu.
Reuters’a göre, Lübnan Başbakanı Hariri’nin kaçırılması ve istifaya zorlanmasında da El Kahtani’nin rolü vardı.
Erdoğan, Prens’i köşeye sıkıştırdı
İngiltere’de yayımlanan Guardian gazetesinin Orta Doğu Editörü Martin Chulov, Kaşıkçı cinayetinin ardından yaşanan gelişmeler sonucunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bölgedeki güç ve etki alanı mücadelesinde Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman karşısında avantaj yakaladığını yazdı. Analizde şu satırlar yer aldı: Erdoğan sözüne sadık kalırsa Türkiye’nin topladığı ve Suudi Arabistan’ın Kaşıkçı’yı öldürmeyi planladığını gösteren kanıtların çoğu açıklanacak. Yatırım zirvesi yaklaşırken Suudi Arabistan’da sarayın bazı odalarını panik sarmış durumda. Erdoğan Suudileri tam da istediği gibi köşeye sıkıştırdı. Hiçbir zaman 33 yaşındaki prense yakın hissetmeyen tecrübeli Türk lider krizi fırsata çevirdi.
Ceset konutun bahçesinde mi?
İngiliz haber sitesi Sky News, öldürülen gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın cesedinin bazı parçalarının bulunduğunu iddia etti. Çin’in resmi haber ajansı Şinhua da gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın cesedinin bulunduğunu ileri sürmüştü. Sky News haberinde, Kaşıkçı’nın cesedinin parçalara ayrıldığını ve yüzünün tanınmaz hale geldiği bilgilerine yer verdi. Habere göre, Kaşıkçı’nın cesedinin Suudi Başkonsolosu’nun evinin bahçesinde bulunduğu iddia edildi. Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek de önceki akşamki Ulusal Kanal’da katıldığı canlı yayında Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetiyle çarpıcı iddialarda bulunmuştu. Perinçek, “Türk devletinin güvenlik görevlileri konsoloslukta yaptıkları aramada bahçedeki kuyuda cesedin bazı parçalarını çıkardılar” demişti.
Cevaplanmamış sorular geride kaldı
DÜNYANIN en büyük ekonomisine sahip 7 ülkeden oluşan G7 dışişleri bakanları, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesiyle ilgili olarak ortak açıklama yaptı. Açıklamada “S. Arabistan’ın, İstanbul’daki konsolosluğunda gerçekleştiğini doğruladığı Kaşıkçı’nın öldürülmesini en güçlü şekilde kınıyoruz. Kaşıkçı’nın öldürüldüğünün doğrulanması tam saydamlığa ve hesap verirliğe doğru ilk adımdır. Ancak verilen izahat, halen cevaplanmamış pek çok soruyu geride bıraktı. Cinayetten sorumlu olanlardan hesap sorulmalıdır. Suudi Arabistan böyle bir olayın asla tekrarlanamaması için gerekli önlemleri almalıdır. Suudi Arabistan’ın, Türkiye ile tam iş birliği içinde derinlemesine, inandırıcı, saydam ve hızlı bir soruşturma yürütmesi ve Kaşıkçı’nın ölümüyle sonuçlanan koşullara ilişkin tam ve sahih bir hesap vermesi beklentimizi yineliyoruz” denildi.
CIA Başkanı Türkiye’de
CIA Başkanı Gina Haspel dün gazeteci Cemal Kaşıkçı olayını görüşmek üzere Türkiye’ye geldi. ABD’li bir yetkili, CIA Başkanı Gina Haspel’in, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı soruşturması için Türkiye’ye geldiğini duyurdu. Haspel’in ziyaretinin, ABD Başkanı Donald Trump’ın, Cemal Kaşıkçı olayı ile ilgili Suddi Arabistan tarafından yapılan açıklamaları yeterince tatmin edici bulmadığını açıklamasından bir gün sonra gerçekleştirileceği duyurulmuştu.
Prens de görüştü
Kaşıkçı’nın öldürüldüğü gün Konsolosluktan Prens’in 7 kez arandığı bilgisi medyada yer almıştı. Kaşıkçı’nın da bu görüşmelerden birinde Prens ile bire bir görüşme yaptığı iddia edildi.
Parmakları Riyad’da
Türk istihbarat kaynaklarının verdiği bilgiye göre Kaşıkçı’nın işkence sırasında koparılan parmakları Riyad’a gönderildi.

Haberin Devamı