Gazete Vatan Logo

Okumayı söktük, yine matematikten çaktık

OECD tarafından açıklanan PISA 2015 sonuçlarına göre Türkiye hafif kıpırdanma gösterdi. Okuma becerilerinde 5 basamak yükselerek 64 ülke arasında 37’nci olan Türk öğrenciler, matematikte 45, bilimde ise 41’inci sırada yer aldı.

Okumayı söktük, yine matematikten çaktık

Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı PİSA 2015 sonuçlarına göre Türkiye 3 ana dalın ikisinde az da olsa ilerleme kaydetti. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) tarafından 64 üye ülkede 15 yaş grubu öğrencilerin eğitim durumunu inceleyen PISA 2016 raporuna göre Türkiye, 34’ü OECD üyesi olan toplam 64 ülke içinde matematikte 45’inci, okuma becerilerinde 37’nci, bilim dalında ise 41’inci oldu.

Türkiye bir önceki değerlendirme olan PISA 2012’de 65 ülke arasında ilk 40’a giremeyerek genel ortalamada 45’inci sırada yer almıştı. Matematikte 44’üncü sırayı alan Türkiye, bilimde 43’üncü ve okuma becerilerinde ise 42’inci sıradaydı. Türk öğrenciler rapora göre en çok 5 basamak atlanılan okuma becerilerinde yükseldi. Bilim dalındaki iki basamaklık artış da olumlu görülürken, Türk öğrenciler matematikte ise bir basamak geriledi.

Kötü performans düştü

Türkiye PISA raporunda yine OECD ortalaması altında yer almasına rağmen 2003 ve 2012 PISA sonuçlarına göre matematikte kötü performans gösteren öğrencilerin oranını düşürme açısından başarılı ülkeler arasında gösterildi. Raporda Türkiye ile birlikte Brezilya, Almanya, İtalya, Meksika, Polonya, Portekiz, Rusya ve Tunus’un 2003 ve 2012 yılları arasında matematik performansı düşük öğrenci sayısını en çok azaltan ülkeler olduğu ifade edildi. PISA raporuna göre matematikte performans arttıran ülkelerin ekonomik ve kültürel açıdan farklılıklar sergilemelerine rağmen elde edilen başarıya bakıldığında eğitimin düzeltilmesi için ekonomik gelişmenin tek faktör olmadığı dile getirildi. Raporda “Bu yükseliş doğru politikaların önemli olduğu gerçeğini ortaya koyuyor” denildi.

Haberin Devamı

4.5 milyon öğrenci her dalda başarısız

Raporda, OECD ülkelerinde 15 yaş grubunda eğitim alan öğrencilerin yaklaşık dörtte birini oluşturan 4.5 milyon öğrencinin matematik, okuma ve bilim alanlarında başarısız oldukları belirtildi. OECD PISA programı performans düşüşü yaşayan ülkelerde bu durumu araştırarak ayrı bir rapor daha hazırladı.

Uzakdoğu mucizesi devam

PISA 2015’de de daha önceki değerlendirmelerde olduğu gibi her dalda Uzakdoğu ülkeleri ilk sıraları aldı. Matematikte ilk dört sırayı Çin-Şanghay, Singapur, Çin-Hong Kong ve Kore alarak adeta gövde gösterisi yaptı. Bilim alanında ilk üç sırayı Şanghay, Estonya ve Hong Kong alırken, Türkiye’nin en çok yükseliş kaydettiği okuma becerilerinde ilk üç sıra Şanghay, Hong Kong ve Kore’nin oldu. Rapora göre matematikte Endonezya, Peru, Kolombiya, bilimde Peru, Endonezya, Katar, okuma becerilerinde ise Peru, Katar ve Kazakistan en altta yer alan ve eğitim açısından en düşük öğrenci performanslarına sahip ülkeler oldu.

Haberin Devamı