Gazete Vatan Logo

Öğrencinin ‘Zeka hapı’na reçete freni

Uyku halini tedavi eden “modafinil” maddesi içeren ilaçlarla ilgili Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tüm valiliklere uyarı yazısı gönderdi.

Öğrencinin ‘Zeka hapı’na reçete freni

Kurum, tüm sağlık kurum ve kuruluşlarının, serbest hekim, veteriner hekim, diş hekimi, ecza depoları ve eczanelerin uyarılmasını isteyerek, “Bilindiği üzere, Modafinil etken maddeli ilaçlar yalnızca uyku hastalığına (narkolepsi) bağlı aşırı uyku eğilimi olan hastaların tedavisinde kullanılmaktadır. Söz konusu etken maddeyi içeren ilaçların tedavi amacı dışında reçetesiz temin edilerek kötüye kullanıldığı saptandığından, bahsi geçen etken maddeyi içeren ilaçlar, kontrollü tüketimlerinin sağlanması amacıyla ‘Normal Reçete ile Verilmesi Gereken Kontrole Tabi İlaç’ kapsamına alınmıştır. Kesinlikle reçetesiz satışının yapılmaz” denildi.
Psikofarmakoloji Derneği Yönetim Kurulu da, “zeka hapı” olarak adlandırılan “Modafinil” etken maddeli ilaçların ruh ve beden sağlığına olumsuz etkileri ve bağımlılık potansiyeli olduğunu belirtti. Dernek, son zamanlarda özellikle öğrenciler arasında bilinçsizce kullanımının arttığını, ilacın uykusuzluk, sinirlilik, çarpıntı, kalpte ritm bozukluğu, kan basıncında aşırı yükselme ve maniye kayma gibi ciddi psikiyatrik hastalıklara ve ölüme zemin hazırlayacağı uyarısında bulundu. Bir reçete olmadan İngiltere’de modafinil satmak yasadışı olmasına rağmen, satın almak yasadışı değildir. Kullanıcılar satışı yasak olduğu için ürünü Hindistan merkezli pek çok internet sitesi üzerinden kaçak olarak getiriyorlar.
Sporcu da kullanıyor
Modafinil maddesi nedeniyle “Dişi Kobe” olarak adlandırılan Amerikalı basketbolcu Diana Taurasi’nin Fenerbahçe macerası da kısa sürmüştü. Testlerde basketbolcunun idrarında modafinil maddesine rastlanınca sözleşmesi feshedilmişti.

Haberin Devamı